Svoboda lidovcům: Omlouvám se za volbu Klause

Kateřina Eliášová
28. 5. 2009 22:26
Svoboda i další kandidáti na předsedu odpovídali na vnitrostranickou anketu
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kandidát na předsedu KDU-ČSL Cyril Svoboda se veřejně omluvil za svoji loňskou volbu Václava Klause prezidentem České republiky.

Uvedl to ve vnitrostranické diskuzi na webu partaje. Otázky všem čtyřem kandidátům na předsedu strany položil místopředseda KDU-ČSL v Praze 2 Jan Czerný. Přečíst si je mohli všichni straníci.

"Má volba Václava Klause byla politickou chybou, za kterou se omlouvám," uvedl Svoboda.

Kandidáti na předsedu Jiří Čunek, Cyril Svoboda, Jan Březina a Michaela Šojdrová mají už jen dva dny na to naklonit si straníky na svou stranu. Sjezd, kde si lidovci zvolí své vedení, začne už tuto sobotu ve Vsetíně.

Švejnar bez lidovců

Byly to právě hlasy lidovců, díky kterým byl Václav Klaus podruhé zvolen do své funkce.

Po volbě. Nezvolili ani Václava Klause, ani Jana Švejnara.
Po volbě. Nezvolili ani Václava Klause, ani Jana Švejnara. | Foto: Ludvík Hradilek

"Pokud se hledá viník, který Švejnarovi prohrál volbu, pak je to KDU-ČSL. Pokud by se hledal ten, komu poděkovat, je to opět KDU, která se přiklonila z větší míry pro Václava Klause," řekl Aktuálně.cz loni po volbě politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého.

Vedle Svobody bylo pro Klause dalších osm poslanců a pět senátorů, pro Švejnara pak čtyři poslanci a pět senátorů, mezi nimi i další dva kandidáti na předsedu strany Michaela Šojdrová a Jiří Čunek.

"Čas potvrzuje, že mé rozhodnutí bylo správné, odpověděla v anketě na otázku "Jak byste dnes charakterizova/la svůj postoj při poslední volbě prezidenta?" Šojdrová. "Můj postoj byl zcela správný. A ukazuje se to stále víc a víc," uvedl ve své odpovědi Čunek.

Svoboda tehdy své hlasování zdůvodňoval tím, že poslanci z ODS pak podpoří vyrovnání státu s církvemi. Zákon ale do této chvíle sněmovna nepřijala.

Czerný položil čtyřem kandidátům na předsedu celkem 21 otázek. Týkají se zejména programu a směřování KDU-ČSL, financování strany a změny názvu.

 

Právě se děje

Další zprávy