Dělali kampaň Merkelové a Cameronovi, teď pomůžou ODS

Kateřina Eliášová
22. 5. 2009 12:05
Zahraniční experti nejsou zatíženi naším myšlením, věří v úspěch Langer
ODS láká na Modrý tým. Na image zapracovali Američané
ODS láká na Modrý tým. Na image zapracovali Američané | Foto: ODS

Praha - ODS v letošních volbách využije služeb zahraničních expertů. Vybírá hned ze tří renomovaných agentur z Velké Británie, Německa a Izraele.

Jejich jména si zatím šéf kampaně, místopředseda Ivan Langer, nechává pro sebe. "Určitě je zveřejníme, zatím vybíráme," řekl Aktuálně.cz Langer.

Není vyloučené, že občanští demokraté budou spolupracovat se všemi třemi oslovenými.

"Já osobně od toho očekávám obohacení pohledu na svět a předání zkušeností. Protože některé nástroje, které se používají v kampaních, jsou univerzální a taky platí, že víc hlav víc ví," uvedl bývalý ministr vnitra.

Cameron, Merkelová, Netanjahu

Oslovení volební stratégové nejsou podle manažera strany Jana Kočího žádní nováčci, naopak.

"Jsou to profesionálové, schopní stratégové, většinou sociologové s bohatými zkušenostmi s kampaněmi v těchto zemích," uvedl Kočí.

Kongres ODS: Mirek Topolánek s klíčem, který si jako symbol vybral Ivan Langer pro svoji kandidaturu na pozici prvního místopředsedy strany
Kongres ODS: Mirek Topolánek s klíčem, který si jako symbol vybral Ivan Langer pro svoji kandidaturu na pozici prvního místopředsedy strany | Foto: Ondřej Besperát

Prozradil, že agentury radily například izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, německé CDU, tedy kancléřce Angele Merkelové či britským konzervativcům.

"Doufám, že se jim podaří to, co se nám nepodařilo moc dobře. Tedy prodat naši práci. Říct to jednoduše a srozumitelně. Tak, aby to voliče chytlo za srdce a řekli si: stojí to zato volit ODS," doufá v úspěch Langer.

Kolik ODS za služby špičkových volebních expertů zaplatí není jasné.

"Zatím jsou to spíše konzultace, nic není definitivní," uvedl Kočí.

Foto: ČSSD
ODS si v kampani pomáhá státními penězi, zaútočila ČSSD
Nevím, zda budu v říjnu kandidovat, přiznal Bursík
Vejce na Paroubka házel syn funkcionáře ČSSD

Větší nadhled

Na zahraniční experty už v minulých volbách vsadila ČSSD, které radí Američani z PSB (Penn, Schoen & Berland - pozn. red.)

Ti socialistům poradili vsadit na negativní kampaň. Z jejich dílny pochází kampaň ODS minus a taky nápad pracovat s průzkumy.

Foto: ČSSD

"Specialisti ze Spojených států už také pomáhají ODS, a to s projektem Modrý tým, řekl Aktuálně.cz Kočí. Tým funguje na bázi dobrovolnictví podporovatelů ODS, kteří pomáhají s kampaní. Už teď je v něm zapsáno 1500 členů. Na jejich webových je to vidět. 1. místopředseda ODS David Vodrážka se na čtenáře dívá se skutečně širokým "americkým" úsměvem a láká do týmu zejména mladší lidi. "Věříme v budoucnost," zní jedno z hesel.

"Tvůrci kampaně či poradci ze zahraničních agentur nebudou tak zatíženi schématy, způsoby myšlení, vyjadřování či vnímání, který máme my. Doufám, že nad tím vším budou mít větší a zejména odosobněný nadhled," myslí si Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy