Policie znovu zkoumá Čunkovu kauzu. Ten k soudu nechce

Kateřina Eliášová
19. 5. 2009 0:40
Nové vyšetřování těsně před volebním sjezdem je účelové, tvrdí předseda lidovců
Jiří Čunek před přerovským soudem
Jiří Čunek před přerovským soudem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie znovu vyšetřuje kauzu bývalého vicepremiéra Topolánkovy vlády a šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Pokouší se najít nové důkazy o tom, zda vsetínská radnice v čele s Čunkem prodala před osmi lety tamější obecní byty pod cenou.

Čunek považuje celé vyšetřování za účelové. A to proto, že se informace o obnovení vyšetřování objevila jen deset dní před sjezdem KDU-ČSL, na kterém bude obhajovat křeslo předsedy.

K soudu nechci

Trestní oznámení kvůli vsetínským bytům podal na Čunka loni v červnu technický správce Centrálního registru dlužníků Jiří Jehlička. Uvedl, že vycházel ze závěrů žalobce Arifa Salichova, který definitivně zastavil trestní stíhání Čunka v kauze údajného úplatku.

Aktuálně.cz položilo Jiřímu Čunkovi otázku, zda by uvítal, kdyby jeho kauzy přeci jen posoudil soud, aby byl již definitvně očištěn.

"Vyšetřování státních zástupců, kteří jsou evidentně proti mě a kteří mě stíhali kvůli mým kauzám, ukázalo, že tito postupovali protizákonně. Nakonec sami museli uznat, že jsem nepochybil. Takže to úplně stačí. Já jsem přesvědčen, že to uznají i teď," odpověděl Čunek.

Je to účelové vyšetřování

7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance.
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance. | Foto: Ludvík Hradilek

Čunek je přesvědčený o tom, že to není náhoda, že se v médiích informace o novém vyšetřování objevila právě před sjezdem KDU-ČSL. Dnes o tom dokonce mluvil s Miroslavem Kalouskem, svým politickým oponentem ve straně.

"Řekl mi, že se objevily spekulace, že ten článek dal médiím on. Nato jsem mu sdělil, že si nic takového o něm nemyslím," řekl Čunek. "Je to účelová věc a je vidět, že někteří státní zástupci pracují na objednávku," řekl k tomu Čunek a dále se nechtěl o svých kauzách bavit.

Jsem hodnověrný a vyhraju

Čunek připustil, že mu několikaměsíčním vyšetřování jeho kauz, které vyvrcholilo jeho obviněním a následným zastavením vyšetřování, přestali straníci důvěřovat.

Jiří Čunek se směje na tiskové konferenci po jednání vlády 12. ledna 2009.
Jiří Čunek se směje na tiskové konferenci po jednání vlády 12. ledna 2009. | Foto: Ondřej Besperát
Nový zápas u lidovců. Rebelové hrají o místo pro volby
Zlevněme elektřinu, zbrojí lidovci na krizi a volby
Kdo podpoří novou vládu, nebude poslancem, hrozí Čunek

"Mnozí z toho byli rozpačití a nevěděli, co si mají myslet. To mnohé ovlivňovalo," řekl Čunek.  "Teď lidé z naší strany vidí, že zastavení stíhání je potvrzením mé hodnověrnosti. Já nejsem typ politika, který hraje s mocnými, já hraju s občanem. Teď mi to naopak pomáhá," dodal vsetínský senátor.

O křeslo předsedy KDU-ČSL se příští víkend utká s Cyrilem Svobodou, Michaelou Šojdrovou a Janem Březinou.

"Já si věřím, dávám si tak 99 procent," řekl s úsměvem Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy