Má vést ODS k volbám, v jeho Praze Vodrážku pranýřují

Eva Benešová
19. 5. 2009 17:00
Tvůrce programu pro ODS má velký problém "doma", lidé chystají demonstraci
První místopředseda ODS a starosta Prahy 13 David Vodrážka
První místopředseda ODS a starosta Prahy 13 David Vodrážka | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Necelý den poté, co byl druhý muž ODS David Vodrážka pověřen přípravou programu pro předčasné volby, musí řešit velký problém v obvodu, kde je sám starostou.

Celkem osm občanských sdružení svolalo demonstraci proti způsobu, jakým třináctou pražskou část vede. Vytýkají mu především, že radnice živelně umožňuje novou výstavbu.

Na demonstraci se mají sejít stovky lidí. Organizátoři chtějí sbírat podpisy pod petici proti dalším stavbám v Praze 13.

Výtky občanů: Příliš staveb a letadel

"Staví se tu děsivým způsobem. Chceme být u řízení už v okamžiku, kdy se rozhoduje, jak bude stavba velká, jak bude položená. Abychom také eliminovali korupci," tlumočil jeden z požadavků občanských sdružení organizátor akce Petr Kučera.

Jako další z problémů uvedl přípravu nového územního plánu, do které podle něho občané nemají možnost mluvit. Právě pomocí územního plánu se stanovuje, na kterých pozemcích se může v budoucnu stavět, a jaké stavby tam mohou stát.

V neposlední řadě chtějí místní protestovat i proti tomu, že množství letadel, které přelétá přes Prahu 13, je příliš velké. Počet přepravených osob by se podle nich měl snížit na polovinu.

Po bok šéfa strany Mirka Topolánka byl David Vodrážka zvolen loni v prosinci.
Po bok šéfa strany Mirka Topolánka byl David Vodrážka zvolen loni v prosinci. | Foto: Ondřej Besperát

Vodrážka veškerou kritiku občanských sdružení odmítá. Tvrdí, že územní plán radnice dodržuje a hlídá si, aby žádný developer nestavěl na pozemcích městské části. "Jsou to všechno bývalá pole, která byla vydána v restituci a následně prodána," uvedl.

Za protesty vidí prostou politiku.

"Tato občanská sdružení se aktivizovala poté, co jsem se stal prvním místopředsedou ODS. Dva představitelé jsou bývalí agenti StB a jeden byl v radě ČT, kam ho dosadila sociální demokracie," prohlásil Vodrážka.

Podle zjištění Aktuálně.cz ovšem sdružení, která proti němu vystupují, fungují na Praze 13 výrazně déle, než Vodrážka tvrdí.

Těsně po zvolení Vodrážky prvním místopředsedou strany deník Aktuálně.cz zjišťoval, jaká je Praha 13 pod jeho vedením. Z průzkumu vyplynulo, že městská část je velmi otevřená podnikatelům, na své obyvatele už podle opozice nemyslí.

Třináctka získala pod vedením starosty Vodrážky titul Město pro byznys. Ve dvou hlavních kategoriích celorepublikového průzkumu hodnotícího podmínky pro podnikání se v Praze vyšvihla na první místo.

Naopak - mínus získal za sídliště Velká Ohrada, které by podle některých místních politiků mohlo být na cestě k tomu, že se z něho stane ghetto.

"Velká Ohrada je ghetto," uvedl dříve zastupitel Aleš Mareček (ČSSD). "Bydlí v něm na 15 tisíc obyvatel, a zcela tam chybí služby, nebyla tam pošta, obchod, do minulého měsíce tam nebyl ani bankomat. Lidé, kteří tam žijí, jsou odříznuti, a protože tam nikdo z rady města nebydlí, tak je to nezajímá."

Problém s Velkou Ohradou přiznává i opoziční zastupitelka Marcela Plesniková (SZ). "Výtka k výstavbě je oprávněná. Na Velké Ohradě je potřeba víc parkoviště než obchod," uvedla zastupitelka.

Současně podotkla, že ne ve všem s občanskými sdruženími souhlasí. "Text výzvy k demonstraci je agresivní, slušel by se kultivovanější projev. Také mi připadá že v oblasti územního plánu na radnici zatím dělali, co mohli. Otázka bude aktuální na podzim," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy