Superzakázku na sanace si nechá prověřit i Fischer

Eva Benešová
18. 5. 2009 15:15
Podle nových zpráv může být zakázka předražena až od 75 miliard, premiér chce ověřit, že nebyla nikým ovlivněna
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Jan Fischer nechá prověřit státní zakázku na likvidaci starých ekologických škod.

Stát za ni hodlá utratit 115 miliard, ale nyní objevily informace, že cena zakázky je až 75 miliard korun nadsazena.

"Ta reálná cena je nižší. Podle našich odhadů to může být maximálně 40 miliard korun, ne 115," řekl například Aktuálně.cz bývalý vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík.

K podobnému závěru došla i ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová, které se na zakázku dotazovaly Hospodářské noviny.

Nový premiér Fischer si proto nyní chce nechat připravit posudek.

„Nechám si připravit pro mě i vládu důkladnou rešerši, která do celé situace poskytne dobrý vhled, nechám si zpracovat charakteristiku kroků. Celá zakázka by měla dále postupovat jako průhledný proces bez ovlivňování a spekulací," prohlásil dnes po jednání vlády premiér Fischer.

Doplnil, že definitivní rozhodnutí o vítězi tendru by mělo být na nové vládě, která vzejde z mimořádných voleb. „Jsem přesvědčen, že to bude v jejích rukou," zdůraznil.

Tendr na veřejnou soutěž o obří zakázku za 115 miliard korun na likvidaci ekologických škod po zprivatizovaných chemických podnicích vyhlásila ještě váda Mirka Topolánka.

Do finále veřejné soutěže postoupily tři společnosti: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services.

Do srpna mají předložit své finanční nabídky, podle nichž ministerstvo financí určí vítěze a předloží výsledky vládě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy