Levice smetla Julínkovy poplatky. Všechny, bez výjimky

Eva Benešová
15. 5. 2009 14:25
Sociální demokraté spolu s komunisty dosáhli svého. Ve sněmovně smetli všechny zdravotnické poplatky. Teď rozhodnou senátoři
Hlavní odpůrce poplatků, stínový ministr zdravotnictví David Rath.
Hlavní odpůrce poplatků, stínový ministr zdravotnictví David Rath. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ČSSD a KSČM dosáhli po měsících snažení svého - zrušili regulační poplatky ve zdravotnictví. A to dva roky poté, co poplatky schválila tehdejší vláda Mirka Topolánka.

Pro komunistický návrh hlasovalo 90 zákonodárců, 83 bylo proti.

Do Senátu ovšem míří hned dvě normy týkající se poplatků. Jen pár minut před zrušením totiž poslanci poplatky omezili. Zvedli totiž ruku pro návrh zákona, který vytvořil Moravskoslezský kraj vedený socialistou Jaroslavem Palasem.

Ten počítá s tím, že budou od placení osvobozeni mladiství do 19 let, všichni invalidní a starobní důchodci a lidé do 2,5násobku životního minima.

"Vůbec poprvé v historii dnes Sněmovna schválila ve stejné věci a s navrhovaným stejným datem účinnosti dva různé zákony," zlobí se poslanec Boris Šťastný (ODS). "ČSSD a KSČM se tak dopustily hrubé nezodpovědnosti a alibismu, když ve své populistické snaze se rozhodly politickou zodpovědnost příslušící Poslanecké sněmovně přenést na Senát a prezidenta republiky."

Návrh Moravskoslezského kraje měl sloužit jako kompromis pro ty poslance, kteří chtěli část poplatků zachovat. Šlo o jakousi "pojistku" pro případ, že by neprošlo úplné zrušení. K tomu ale nedošlo.

Rozhodnutí je na Senátu

Ačkoliv poslanci odhlasovali zrušení poplatků, neznamená to, že se v ordinacích skutečně přestane platit. Rozhodující slovo bude mít již zmiňovaný Senát.

Ten návrh s největší pravděpodobností vrátí. Početní převahu tam totiž mají poslanci ODS a KDU-ČSL. "Kdyby se poplatky zrušily u důchodců, tak už se může teoreticky zrušit úplně všechno," poznamenala předsedkyně zdravotního výboru Senátu Alena Palečková. Podle ní tato věková kategorie čerpá nejvíce zdravotní péče a poměrně často nadužívá léky.

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek | Foto: Ludvík Hradilek
Dva roky s "julínkovným":
Připomeňte si, jak šly poplatky českým zdravotnictvím
 

Pokud by důchodci byli osvobozeni od poplatků, veškerá tíže financování by podle ní padla na produktivní část populace. "To už bych považovala opravdu za nespravedlivé," uvedla senátorka s tím, že pak by poplatky neměly význam.

Ministryně varuje před zhoršením péče. Nesmysl, zní z ČSSD

K přehlasování Senátu budou socialisté s komunisty potřebovat nejméně 101 hlasů. Podpořit by je tak museli nejméně tři zákonodárci bývalé koalice. V tuto chvíli mají jistou podporu pouze poslankyň Demokratické strany zelených Věry Jakubkové a Olgy Zubové.

"Mohu prohlásit, že budeme mít 101 hlasů pro jeden, nebo druhý návrh," řekl po hlasování předseda ČSSD Jiří Paroubek. Kdo jejich návrh podpoří, ovšem tají. "To nebudu komentovat," reagoval na dotaz.

Sto prvním hlasem by mohl být například lidovec Ludvík Hovorka. Ten prohlásil, že podporu zváží, záležet ovšem bude na tom, jak bude vypadat případný pozměňovací návrh Senátu. Hovorka už delší dobu prosazuje, aby byli od poplatků osvobozeni lidé nad 65 let, s výjimkou poplatku za hospitalizaci, který chce zachovat.

Nadšená z verdiktu sněmovny není nová ministryně Dana Jurásková. Pokud podle ní návrh na zrušení skutečně projde, přijde české zdravotnictví až o deset miliard korun. "Už nejsem schopna garantovat kvalitu péče v té výši, jako je nyní. Nepochybně dojde k prodlužování čekacích dob na závažné operace, ale zejména se omezí přístup k supernákladné péči," avizovala předem.

Doplnila, že se pokusí při tvorbě rozpočtu chybějící výpadek nahradit, není si ovšem jistá, jestli kvůli finanční krizi potřebnou sumu z rozpočtu získá. "Obávám se, že finanční prostředky na to nebudou," dodala.

S jejím výkladem ovšem nesouhlasí socialisté. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha vláda Mirka Topolánka snížila platby za státní zaměstnance a stanovila stropy pro zdravotní pojištění, tím také způsobila výpadek, který kompenzovala regulačními poplatky. "Jsme připraveni s paní ministryní spolupracovat a navrhnout jí řešení," prohlásil Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy