Poslanci si zkrátili mandát, skončí v půli října

Eva Benešová
13. 5. 2009 12:00
Ústavní zákon se nezamlouvá lidovcům
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci schválili ústavní zákon, kterým hodlají zkrátit volební období. Pokud ho ještě odsouhlasí Senát, půjdou Češi k předčasným volbám 9. a 10. října. Prezident ho totiž vetovat nemůže.

Volby jsou součástí dohody ODS, ČSSD a zelených, která vznikla po svržení vlády Mirka Topolánka letos v březnu. Kromě předčasných voleb obnáší i vznik úřednického kabinetu, který prezident Václav Klaus jmenoval 8. května.

Jednorázovou normu podpořilo 172 ze 189 přítomných poslanců. Pro schválení byla potřeba ústavní většina 120 hlasů.

Proti se postavila například místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, poslanec ODS František Laudát, takzvaný přeběhlík z ČSSD Miloš Melčák nebo poslankyně Demokratické strany zelených Olga Zubová. Proti byla i většina lidovců.

"Je to nejméně špatné řešení ze všech špatných řešení. Je to východisko z krize, která nastala vinou ČSSD. Nepředpokládám, že by mohly nastat nějaké právní komplikace, protože toto řešení bylo použito již jednou, a když prošlo jednou, nevidím důvod, proč by nemohlo projít podruhé," uvedl místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Ke zkrácení volebního období pomocí ústavního zákona přistoupili poslanci už jednou, a to v roce 1997.

Dodržujme Ústavu, křičí lidovci

Jednoznačně proti byla většina lidovců. Tvrdí, že zkrácení volebního období pomocí ústavního zákona jde proti Ústavě, a proto by se mělo k předčasným volbám dospět jiným způsobem.

"Pokud se přikloníme k tomuto, tak ukazujeme, že se povyšujeme nad ostatní, protože my si pravidla měnit můžeme," prohlásil v diskusi exministr Cyril Svoboda.

Svůj nesouhlas už dříve vyjádřil například místopředseda Senátu Petr Pithart. Naznačil, že ústavní zákon by mohla zarazit právě horní komora parlamentu.

"Může to neprojít. Také proto, že ze senátní dílny už jeden návrh na doplnění oněch čtyř možností o pátou před třemi lety vyšel. Doufám, že přinejmenším autoři tohoto návrhu budou stát na svém," prohlásil Pithart.

Zmíněný návrh umožňuje rozpuštění sněmovny v případě, že s tím bude souhlasit alespoň 101 poslanců a prezident. Tento zákon poslanci už začali projednávat, v tuto chvíli čeká na schválení ve třetím čtení.

Pithart dokonce prohlásil, že zvažuje stížnost k ústavnímu soudu na zkrácení volebního období ústavním zákonem. "Námi oslovení odborníci tvrdí, že lidé rozhodují o obsazení sněmovny a pokud jim dáme možnost, aby rozhodli, tak je to spíše dobře. Kromě toho ústavnímu soudu nepřísluší rozhodovat o ústavních zákonech," prohlásil místopředseda klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Nejdřív volby, poté důvěra vládě

Socialisté tvrdí, že se pokusí uspíšit hlasování v Senátu tak, aby se stihlo ještě před rozhodováním do důvěře Fischerovu kabientu. "Bylo by to dobré z jistě pochopitelných důvodů," prohlásil Paroubek.

Pokud by totiž Senát návrh na předčasné volby zamítl, mohla by Fischerova vláda vést zemi až do řádných voleb v červnu 2010.

ČSSD dnes zároveň vystoupila se 27 podmínkami, kterých by se měl kabinet držet, aby získal důvěru socialistů. Je v nich například konzultace před navržením nového europoslance, zastavení privatizace Letiště Praha, vláda také nesmí pokračovat ve schvalování smluv o radaru nebo v plánu stěhování ministerstev do nových budov a prodeji stávajících.

 

Právě se děje

Další zprávy