Nová data: Krize ovládla sever, propadlo se Zlínsko

Petr Holub
13. 5. 2009 10:10
Hodnocení Aktuálně.cz ukazuje, které regiony jsou krizí nejvíce postiženy. Projděte si krizi v podrobné grafice
Foto: Reuters

Praha - Obrysy krize v České republice jsou stále ostřejší. Jde o potíže průmyslu, po jehož výrobcích není poptávka.

Potíže proto nejvíc pociťují v regionech, kde hrají silnou roli dodavatelé automobilových dílů, na nichž byl založen dosavadní vzestup, přitom je v útlumu další průmyslový obor: textil, sklo, hutě.

Do této kategorie patří s výjimkou širšího brněnského okolí celá Morava, víc než desetiprocentní nezaměstnanost hlásí kraje na severu Čech: Karlovarsko, Ústecko, Liberecko.

Podle hodnocení Aktuálně.cz je přitom Morava postižena víc než severní Čechy.

Podrobně si můžete projít nynější postup krize v Česku v následující grafice.

Na řadě Zlín

V dubnu zaznamenal rychlý propad další moravský region - Zlínsko.

Stejně jako v celé Evropě má také v Otrokovicích potíže největší dodavatel dílů, firma Continental.

Víc než sto lidí už propustily Slovácké strojírny v Uherském Brodě, obuvník Baťa v Dolním Němčí, výrobce integrovaných obvodů Semiconductor, který je nástupcem Tesly Rožnov pod Radhoštěm.

Zlín tak následoval Vysočinu, Olomoucko a Moravskoslezský kraj, které zaznamenaly podobně hromadné propouštění už dříve.

V Čechách se nejvíc propouštělo na Karlovarsku, kde jsou viníkem sklárny a porcelánky. Kraj se tak zařadil vedle Liberecka a části Ústecka ke krizovým regionům v západní části republiky. Riziko podobného vývoje hrozí i Pardubicku.

Jednotný scénář

Severočeské kraje však mají před moravskými regiony obvykle nějakou výhodu. Udržely si výhody vyšších mezd, Karlovarsko, Liberecko i krajské Ústí nad Labem se mohou opřít o kvalitní služby.

Na Moravě krize postoupila o něco dál.

Vysokou nezaměstnanost provází nedostatek pracovních míst a tím se zpomaluje mzdový růst u těch, kdo ještě práci mají. Následuje pokles spotřeby a stěhování.

Automobilky drží

Praha dosud krizi nepoznala, pokud za známku horší ekonomické situace neplatí fakt, že úřady práce evidují víc nezaměstnaných než volných míst.

Propast mezi hlavním městem a zbytkem republiky se zvětšuje. Je to vidět na mzdách, které v Praze rostou dvakrát rychleji než jinde.

Krizi se zatím brání silní výrobci automobilů, kteří nezačali propouštět. Proto mohou na továrny v Mladé Boleslavi a Kolíně spoléhat Střední Čechy, Královéhradecko na kvasinský závod Škodovky.

Jarní naděje

Omezovat nabídku práce začaly plzeňské strojírenské firmy, poměry v celém kraji se ale zhoršily jen minimálně.

Nástup jara se vyplatil zemědělským regionům na jihu Čech a Moravy, kde díky nabídce sezónních prací dokonce poklesla nezaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy