Česko má vládu, která ho dovede k předčasným volbám

Domácí Domácí
8. 5. 2009 18:27
Úřednický kabinet Jana Fischera jmenoval na Hradě prezident Václav Klaus
Jan Fischer u prezidenta Václava Klause
Jan Fischer u prezidenta Václava Klause | Foto: Jan Langer

Praha - Česko má novou vládu. Úřednický kabinet Jana Fischera jmenoval prezident Václav Klaus.

Fischerovi i jeho podřízeným popřál úspěch. "Jsem si jist, že váš úspěch je úspěchem pro nás všechny a celou Českou republiku," řekl jim.

Nová vláda vystřídala ve Strakově akademii koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS), které koncem března vyslovila sněmovna nedůvěru.

"Nejistota tímto dnem končí, nastává čas normální práce a každodenního fungování vlády," uvedl Klaus během jmenování. Neodpustil si ovšem menší ironickou poznámku. "Je to pátá vláda, kterou jmenuji," upozornil. "Nevím, jestli šest let a dva měsíce děleno pěti je příliš přesvědčivý výsledek stability naší politické scény."

Ministry nominovaly ODS, ČSSD a Strana zelených. Zemi vláda povede do předčasných voleb, které by se měly uskutečnit 9. a 10. října.

Fischer nyní musí do třiceti dnů předstoupit před Poslaneckou sněmovnu, která jeho vládě musí vyslovit důvěru.

Fischer je přesvědčen, že jeho vláda získá důvěru Polanecké sněmovny, o niž se chce s programovým prohlášením ucházet v termínu do 30 dnů. Zdůraznil, že jeho kabinet nebude vládou vizí a převratných politických návrhů, protože na to nemá mandát. Zopakoval, že vláda chce připravit zdrženlivý a střídmý návrh státního rozpočtu na příští rok. Rozmařilost si dovolit nemůžeme, uvedl. Kabinet chce také, aby resorty dobře čerpaly evropské prostředky.

S tím zřejmě nebude mít dosavadní předseda Českého statistického úřadu problémy. Trojice partají, které do vlády nominovaly ministry, totiž mají v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu.

Rozpočet i dokončení českého předsednictví

Letní kabinet má celkem sedmnáct členů. Zůstal v něm pouze jediný ministr z toho předchozího - Michael Kocáb. Jeho setrvání umožnil fakt, že je nestraník. Na resort pro lidská práva ho nominovali zelení.

Vláda se musí vypořádat s několika důležitými úkoly. Předně dokončí české předsednictví Evropské unii. Nezbytností bude i příprava zákonů, které mají zmírnit dopad celosvětové recese. S tím úzce souvisí sestavení rozpočtu na příští rok.

Prezident však přítomné upozornil, že možnosti vlády, jak s krizí bojovat, jsou omezené.

 

Právě se děje

Další zprávy