Nekrolog: Vláda končí dříve, než splnila sliby

Petr Holub
7. 5. 2009 16:56
Vláda Mirka Topolánka končí. Podívejte se, jak si vedla. A kdo z ministrů odstupujícího kabinetu byl nejpilnější?
Mirek Topolánek vedl svou vládu 28 měsíců. Předsevzetí byla větší, než kolik se svými ministry stačil vykonat
Mirek Topolánek vedl svou vládu 28 měsíců. Předsevzetí byla větší, než kolik se svými ministry stačil vykonat | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda končí přesně po dvou letech a čtyřech měsících. Za tu dobu stačila splnit třetinu svých slibů.

Z programového prohlášení vlády nejvíc splnil ministr financí Miroslav Kalousek, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, ministr vnitra Ivan Langer, ministr životního prostředí Martin Bursík a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pět nejpilnějších

Kalousek rozjel reformu veřejných financí, v níž mohou pokračovat i jeho nástupci. Účinnost jeho změn prověří ekonomická krize.

Nečas zkorigoval dramatické zvýšení sociálních dávek, které schválila sněmovna hlasy všech poslanců koncem roku 2005. Připravil penzijní systém na stárnutí populace a až pád vlády ukončil jeho pokus liberalizovat pracovní trh.

Langer začal modernizovat policii a založil systém eGovernmentu, který převádí komunikaci úřadů do elektronické podoby. Neuskutečnil plán na efektivnější státní správu.

Bursíkovi se podařilo aspoň částečně zavést ekologickou daň a podpořit obnovitelné energetické zdroje. Neprosadil, aby byla tuzemská doprava šetrnější k životnímu prostředí.

Pospíšil dokončil trestní zákoník a začal připravovat občanský zákoník. Upřesnil insolvenční zákon a navrhl změnu volebního systému. Nepodařilo se mu však posílit důvěryhodnost a zrychlit práci justice. 

Tři největší výbuchy

Největším výbuchem vlády byla reforma zdravotnictví, z níž se přes všechnu snahu ministra Tomáše Julínka a premiéra Topolánka podařilo prosadit jen poplatky u lékaře.

Fiaskem skončila zahraniční politika, které se během evropského předsednictví nepodařilo splnit bod programového prohlášení "zvýšit prestiž ČR v EU a ve světě".

Na účet světové krize lze připsat katastrofální neúspěch při snižování schodku veřejných financí.

Namísto vyrovnaného hospodaření museli odcházející ministři přiznat, že v letech 2009-2012 budou úspěchem schodky do 150 miliard. V polistopadové historii byl dosud nejvyšší schodek 109 miliard.

Do seznamu nesplněných slibů patří také plán vytvořit seznam nejpotřebnějších dopravních staveb, podpora investic do nových technologií a konkurenčního prostředí na trhu s elektřinou, lepší přístup k evropským dotacím, integrace chudých romských komunit, pokusy o konečné vypořádání restitucí zemědělské pudy a o vyrovnání s církvemi.

 

Právě se děje

Další zprávy