Je hloupé strašit Moskvou, říká poslankyně a jde z ODS

Eva Benešová
7. 5. 2009 13:20
Alena Páralová opouští stranu kvůli schválené Lisabonské smlouvě
Alena Páralová.
Alena Páralová. | Foto: Osobní stránky

Praha - Někdejší významná členka ODS Alena Páralová opouští stranu, v níž byla ještě před volbami 2006 stínovou ministryní práce a sociálních věcí a tedy horkou kandidátkou do Topolánkovy vlády.

Důvodem k odchodu byla skutečnost, že vedení strany a někteří straničtí kolegové ve sněmovně a v Senátu zvedli ruku pro ratifikaci evropské smlouvy z Lisabonu.

„Už po přečtení smlouvy jsem prohlásila, že odejdu, pokud ODS umožní schválit tento dokument. ODS měla silný mandát, aby smlouvu zamítla," uvedla včera bezprostředně poté, co také několik senátorů ODS zvedlo pro smlouvu ruku.

A teď v on-line odpovědích například dodala, že je od šéfa ODS Topolánka hloupé strašit lidi v Česku Moskvou. "Hledá nepřátele vnější i vnitřní," uvedla Páralová.

Poslankyně tak reagovala na argumenty Mirka Topolánka, který uvedl, že má Česká republika dvě možnosti - přistoupit na Lisabonskou smlouvu, nebo se vrhnout do náruče Ruska.

Současně Lisabonskou smlouvu kritizovala například za to, že mění systém hlasování z jednomyslného na většinový. "Většinové hlasování bude uplatněno v 68 oblastech lidského života," napsala Páralová. Má jít například o oblast energetiky, lidských práv nebo imigrace.

Nelíbí se jí ani to, že české paragrafy v oblasti justice a policie budou podřazené evropským. "Do našich zákonů budeme pod sankcí zapracovávat evropské směrnice. To znamená, že trestní právo, hmotné i procesní bude součástí evropského práva," zmínila poslankyně.

"Na náměstích jsem slibovala voličům, že nebudeme předávat další kompetence do Bruselu. A toto je masivní a šílené předávání. Ztráta suverenity," dodala Páralová.

Zároveň oznámila, že nyní začne podporovat novou Stranu svobodných občanů, pro niž sama v kuloárech užívá označení "Klausova strana".   

„Prosazuje stejné myšlenky jako ODS v době svého založení," odůvodnila své rozhodnutí.

S Alenou Páralovou jste diskutovali o Topolánkově ODS nebo o tom, jaké politické šance pro sebe vidí ve Straně svobodných občanů.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:15Autor: Jarek

Otázka: Pár otázek:
Jakmile Lisabonská smlouva vstoupí v platnost, už nikdo se na nás a naše zájmy ohlížet nebude?
Staneme se územím, kde o energetické politice, imigraci, dopravě i o tzv. lidských právech bude rozhodovat dobře placený anonymní úředník z teplé kanceláře v Bruselu?

Alena Páralová: Tak jednoduché to není, v EU existují stovky mechanismů různých procesů a kontrol, ale v konečném důsledku to dopadne tak jak popisujete. Naprosto nepřehledná masa lobbistů, sociální partneři (odbory a zaměstnavatelské svazy), úředníci a nad tím věčně uspěchaní politici, kteří vůbec neví co se děje dole. Jak mají pak hájit přání svých voličů? Navíc Evropský parlament nemá zákonodárnou iniciativu.
A nad tím vším jako maják naděje ční tzv. jednomyslné hlasování, tj. hlasování, kdy máme právo veta. Jednomyslné hlasování se mění Lisabonskou smlouvou na většinové a tam můžeme být přehlasováni. A Lisabonská smlouva přináší celkem 68 nových oblastí lidského života, které přechází do většinového hlasování. Je to i v oblastech, které zmiňujete.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:18Autor: Martin

Otázka: Dobrý den,
je podle vás v ČR politický prostor pro vznik skutečně pravicové a navíc konzervativní strany? Konzervativní v tom smyslu, že by např. hájila anticko-křesťanské základy evropské civilizace (náboženství, rodina, práce, vlast)!

Děkuji

Alena Páralová: Obávám se, že ten prostor je v tuto chvíli vyklizen, je volný. Ale vznik nové strany vyžaduje silnou osobnost a hrozně moc práce. Těžko se bude hledat podobný politický Golém jako je Václav Klaus, který ODS vydupal ze země.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:18Autor: Timbo

Otázka: Přecházíte do Libertas?

Alena Páralová: Nikoli.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:21Autor: Jarek

Otázka: Nebudeme mít žádný způsob obrany, až k nám z rozhodnutí Bruselu začnou proudit tisíce přistěhovalců odkudsi z nitra Afriky, či až na návrh sousedních zemí bude zakázána výroba elektrické energie v jaderných elektrárnách?

Alena Páralová: Chrání nás ustanovení jako "v odůvodněných případech" a podobně. Nejednoznačnost, složitost a nepřehlednost ustanovení Lisabonské smlouvy přináší nejednotnost právních výkladů již dnes.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:29Autor: jo

Otázka: Co vám na LS konkrétně vadí? Chci si přečíst konkrétní formulaci co "poškodí" naši republiku. Děkuji

Alena Páralová: Lisabonská smlouva je dle mého názoru, tedy názoru člověka, který už 11 let zapracovává ve Sněmovně do našeho práva evropské směrnice, naprosto šílený dokument, který pokládá základy Evropského Orwellovského superstátu.
Například justice a policie jsou v současné době součástí tzv. třetího pilíře EU, tj. vše se odehrává na mezivládní úrovni. Lisabonskou smlouvou budou podrobeny tzv. komunitárnímu procesu, tj. budou pro justici a policii vydávána nařízení nadřazená našim zákonům a do zákonů budeme pod sankcí zapracovávat evropské směrnice. Naše trestní právo, hmotné i procesní, bude součástí evropského práva. Jestli toto neznamená ztrátu suverenity...

Odpovězeno: 07. 05. | 11:40Autor: JOSEF.OREL

Otázka: Paní Páralová, čili vy by jste taky chtěla stát s nataženou rukou na dotace od EU , ale přitom by jste chtěla, aby EU nekecala Česku do ničeho, to by jste toho chtěla opravdu moc, vy asi předpokládáte, že ODS bude mít vedoucí úlohu ve státě a EU by do toho mohla kafrat, že ano?!?!

Alena Páralová: Nechci, abychom stáli s nataženou rukou a prosili o evropské dotace. Systém dotací je systém, kterým nás úředníci vodí na šňůrce jako loutky. Jsou vypsány programy, takže peníze je možno využít pouze na něco, hlavně na prohlubování evropské integrace, rovné šance pro muže a ženy, sociální dialog, vzdělávání, cestování úředníků. Horší je to s investicemi. A nabyla jsem dojmu, že čím větší pitomost, tím snadněji se peníze získají. Vypracování projektů je šílená byrokracie, dnes se tím živí mnoho firem, protože normální člověk nemá nárok. Projekty musí být zčásti financovány a peníze z EU přijdou teprve po realizaci projektu. Navíc se tím zabývá spousta úředníků na ministerstvech a jiných úřadech, kteří také něco stojí. Suma sumárum kdybychom si finanční prostředky, které do EU odvádíme, ponechali a rozdělili si je sami prostřednictvím státního rozpočtu, asi bychom na tom vydělali. Zeptejte se v některé firmě, která dotace z EU čerpala.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:44Autor: HF

Otázka: Vážená paní poslankyně, vážím si vašeho postupu a doufám že vás budou následovat i jiní členové ODS. Se současnou politikou ODS nemohu souhlasit, tak podporuji SSO. Budete usilovat o kandidatůru do poslanecké sněmovny za SSO.

Alena Páralová: Fandím Straně svobodných občanů, protože vznikla na stejných principech jako kdysi ODS. Zatím jsem o kandidatuře neuvažovala, ještě stále se vyrovnávám s odchodem z ODS.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:45Autor: Vladimír

Otázka: Nevíte, ani neoficielně, co dostal Topolánek slíbeno, že tak změnil názor?

Alena Páralová: Asi to je něco moc lukrativního. Jinak si jeho obrat neumím vysvětlit. Vždyť o Ústavě pro Evropu prohlásil, že je to "shit". A Lisabonská smlouva se od Ústavy pro Evropu liší pramálo.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:46Autor: Jura

Otázka: paní Páralová,to tedy podle Vás státy EÚ,které podepsaly smlouvy ztratily(a jsou to skoro všechny) svoji suverenitu?

Alena Páralová: Zatím ještě ne. Lisabonská smlouva ještě naštěstí není účinná.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:47Autor: Ladislav

Otázka: Paní Páralová, chci se zeptat, zda není hloupé z úst pana Topolánka strašit občany stále Moskvou?

Alena Páralová: Je a moc. Hledá nepřátele, vnitřní i vnější. Byla jsem vnitřní, teď jsem vnější.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:48Autor: Jirka

Otázka: Omezí Lisabonská smlouva rozhodování českých politiků o dění v ČR (zvláště o zákonech) ? Pokud ano, tak je to to nejlepší co by ČR mohlo potkat od 89.

Alena Páralová: Myslíte si, že evropští socialisti jsou lepší než naši? Nevěřím tomu.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:50Autor: Marian

Otázka: Pani Páralová,vážím si Vás!! Ale bude Vaše rozhodnutí k něčemu?

Alena Páralová: Za svobodu musíme pořád bojovat, jinak ji ztratíme. I když se zdá, že ten boj je marný.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:53Autor: Josef

Otázka: Dobrý den. EU vyznává nevenek politiku tržního hospodářství a rovných podmínek pro všechny podnikatele tzv. společného trhu, ale ve skutečnosti staré státy EU svoje podnikatele zvýhodňují. Nejmarkantněji se to projevuje v zemědělské politice. Jaký bude k tomuto přístup ve vaší nové straně?

Alena Páralová: Máte velkou pravdu, bohužel v zemědělství pracuje tak málo lidí, že celý ten pro nás nevýhodný systém chápe málo lidí. Zatím v žádné straně nejsem a minimálně do konce svého poslaneckého mandátu budu nezávislá. Nevím, jestli bych v sobě našla sílu ještě do nějaké politické strany vstoupit.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:54Autor: Bava

Otázka: Omluvte mne, nemám žádnou otázku, jen Vám chci poděkovat za řadu občanů, že jste zásadová a držíte slovo.

Alena Páralová: Moc děkuji za podporu. Opravdu mi není do skoku.

Odpovězeno: 07. 05. | 11:59Autor: Josef Kobera

Otázka: Vážená paní Páralová, mohla byste objasnit kolika jazyky hovoříte, stručně- jaká evropská a světová média denně sledujete a dále Vaše zdroje informací o EU. Velmi by mne zajímalo především Vaše povědomí o vzniku evropského sociálního systému. Vaše obyty v RF SSSR?

Alena Páralová: Angličtina a ze školy ruština, které už po letech tolik nerozumím. V Rusku, SSSR, RF jsem nikdy nebyla.
Zdroje informací o EU - Nařízení a směrnice EU zabírají v mé knihovně dost místa. Lépe se mi totiž pracuje s tištěným textem a při práci nad zákony je denně používám. A samozřejmě všechny další texty, znění všech smluv, všechny ty zelené a bílé knihy, Lisabonská agendy, bichle o plnění Evropského sociálního zákoníku, o plnění Evropské sociální charty. Mám pokračovat?

Odpovězeno: 07. 05. | 12:01Autor: Pardubak

Otázka: Budete kandidovat v komunálních volbách v Pardubicích, resp. Polabinách? Jestli ano, tak za jakou stranu?

Alena Páralová: Myslíte že bych měla? Říkám si bylo to krásné a bylo toho dost...Ale nikdy neříkej nikdy.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:01Autor: Jan

Otázka: Máte dojem, že manuál k Lisabonské smlouvě, sepsaný panem Klausem, který byl zveřejněn na stránkách Svobodných, je objektivní?

Alena Páralová: Určitě.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:05Autor: Václav

Otázka: Dobrý den,
chcete, aby ČR vystoupila z EU ?

Alena Páralová: Samozřejmě, že ne. Žijeme uprostřed Evropy. Chtěla bych, aby Evropská unie bylo uskupení svobodných suveréních států s volným pohybem lidí, zboží, služeb a kapitálu.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:08Autor: řezník

Otázka: proč jsme vstupovali do Eu když se ji snažíme rozložit tak jako Rakousko-Uhersko?

Alena Páralová: V Rakousku-Uhersku jsme alespoň věděli na čem jsme a zákony byly jasné. Ale dnes se na nás každý den hrnou další a další papíry a na nich jsou regulace, omezení, zákazy a příkazy.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:12Autor: Jarek

Otázka: Hlas normálního občana ztratí jakoukoli hodnotu i když ta je v současné době už minimální ?

Alena Páralová: Občané nám již dnes nadávají za některá ustanovení, která jim komplikují život a která bychom nikdy neschválili, kdyby to po nás nechtěla EU. Může to dospět tak daleko, že se lidé naštvou, protože budou mít pocit, že jejich zákonodárci jsou hluší jak tetřevi a volby vyhraje nějaký diktátor.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:14Autor: mart

Otázka: Jak je mozne, ze "masivni a silene predavani suverenity" odsouhlasila naprosta vetsina zemi EU? To jim to nevadi? Nebo jen v Cesku jsme genialni a prokoukli jsme to bruselske spiknuti?

Alena Páralová: Někteří eurohujeři schválili Lisabonskou smlouvu, aniž měli k dispozici překlad do národního jazyka. Jak říkám, politici hekticky těkají z místa na místo a nemají čas si většinu toho co schvalují ani přečíst.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:17Autor: Ondra

Otázka: Dle průzkumu 60-80% voličů ODS podporuje Lisabon. Uvědomujete si, že ten váš názor na Lisabon je menšinový vůči voličům, takže ho to vlastně tak moc hájíte. Nebo názor Václava Klause má větší hodnotu než vašich voličů?

Alena Páralová: Tomu podle ohlasů, které mám, nevěřím. Nejlepším průzkumem veřejného mínění jsou volby. A ODS, i já osobně, jsme slibovali, že žádné další kompetence nebudeme úředníkům do Bruselu předávat. A s tím jsme získali velmi silný mandát, nejsilnější, jaký jsme kdy dostali. ODS měla šanci zamítnout Lisabonskou smlouvu jak ve Sněmovně, tak v Senátu.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:22Autor: Tom

Otázka: Jaký je Váš názor na možnost prolomení Benešových dekterů díky Lisabonské smlouvě?

Alena Páralová: Celá řada právníků se domnívá, že by na základě tří ustanovení LS, z nichž jedno je nově definovaný princip rovnosti mezi všemi občany EU, mohly být Benešovy dekrety znovu otevřeny v právním sporu před Evropským soudním dvorem v Lucemburku. Otázkou je, jak soud rozhodne. Soudci budou z různých států Evropy a obávám se, že všichni nemají povědomí o tom, co se zde za 2. světové války dělo.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:25Autor: Lom

Otázka: Paní poslankyně, nemyslíte, že občan ČR má stejně daleko k vám poslancům ve Sněmovní ulici jako k poslancům v EP? A nevidíte v přenesení některých pravomocí na evropskou úroveň nejúčinnější brdu tuzemské korupci (včetně přeběhlictví apod.). A není váš postoj jen papouškováním názorů p.Klause?

Alena Páralová: Čím dále je rozhodování od občanů, tím větší šance má korupce. Čím je celek větší, tím hůře se kontroluje. Vidíme to dnes jak velké korporace krachují, prostě jsou neukontrolovatelné. Cesta vede od globalizace k fragmentizaci. Úředníkům EU nikdodo karet nevidí.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:27Autor: jaroslav Krupka

Otázka: Paní Páralová opravdu za vše může pan Paroubek???Jak dlouho nás tím budete ještě KRMIT?

Alena Páralová: Samozřejmě že na politické scéně není jen pan Paroubek.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:28Autor: Morgast

Otázka: Dobrý den paní Páralová, nejdříve bych rádzmínil, že si Vás ososbně vážím, bohužel ne již Vašich kolegů zodpovědných za schválení Lisabonské smlouvy. Múžete mi prosím říci jak mohlo dojít k tomu, že ODS masově hlasovala pro? Děkuji za odpověď. S pozdravem Morgast.

Alena Páralová: Pan předseda Topolánek je přesvědčil zřejmě kouzlem své osobnosti.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:31Autor: Nesy

Otázka: Paní Aleno,máte vůbec z něčeho v životě radost,co se Vám nejvíce daří?Držte se !!!!

Alena Páralová: Mám mnoho radosti, mám skvělou rodinu, skvěké přátele a kamarády. A občas se mi podaří pomoci ve Sněmovně nějakým paragrafem dámám, kterým říkám "moje maminky". Jsou to dámy, které se obětavě starají o své těžce postižené děti a my jim ještě mnoho dlužíme.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:32Autor: David Hanák

Otázka: Dobrý den, chci Vám poděkovat za Váš odvážný krok. Můžete jen říci proč jste se rozhodla pro Svobodné ?

Děkuji

Alena Páralová: Protože je pro ně, stejně jako pro mne, nejdůležitější svoboda člověka.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:34Autor: Jiri K.

Otázka: Ja jsem velice rad, ze ODS konecne nabrala svezi vitr a odpoutala se od dogmatickych nazoru Vaclava Klause. Konecne je to opet volitelna strana. Vase skoda, ze odchazite.

Alena Páralová: Ano, ODS se mění, část kmenových voličů ji opouští, ale zase jiné voliče získává. Svůj odchod nevnímám jako svoji škodu, ale jako své osvobození. Už dlouho se v ODS trápím.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:36Autor: Mirek

Otázka: Pokud Česká republika stráci "Lisabonem" suverenitu, vy bohužel ztracíte zdravý rozum, a je dobře že v politice už praděpodobně působit nebudete.

Alena Páralová: Pak ten zdravý rozum ztrácí mnoho lidí, dostala jsem mnoho děkovných mailů. A myslíte si, že zdravý rozum ztrácí i Václav Klaus? Budoucnost ukáže kdo z nás má zdravý rozum.

Odpovězeno: 07. 05. | 12:43Autor: MUDr. Antonín Janák

Otázka: Lisabonská smlouva tvoří jinou Evropu, než do které jsme (REFERENDEM) vstupovali. Socialistická Internacionála, která Komisi a Radu ovládla, se referenda bojí jako čert kříže a její obavy se potvrdily ve výsledcích referenda v Irsku. Proč tedy ne referendu v ČR?

Alena Páralová: Souhlasím, mocní Evropy se referenda bojí jako čert kříže. Když Ústava pro Evropu zkrachovala na referendech, bylo nám slibováno "3D-období", neboli "debata - dialog - reflexe". Místo toho píše začátkem roku 2007 německá kancléřka Merkelová dopis představitelům členských států Evropy, kde jim pokládá otázky, z nichž ta třetí zní, zda by jim nevadilo, kdyby došlo ke změně terminologie s tím, že by byla zachována podstata. Při tom by se neměla konat referenda. Není to podvod?

Odpovězeno: 07. 05. | 12:45Autor: Martin Odehnal

Otázka: Dobrý den, děkuji za občany České republiky, že jste se rozhodla odejít. Pokud by jste přemluvila i ostatní členy ODS kteří vidí situaci stejně jako vy, pak by se konečně stala vaše strana volitelnou i pro mě, jako alternativa ke straně zelených.

Alena Páralová: Děkuji za Váš názor a protože čas vypršel, končím. Omlouvám se těm, kterým jsem nestačila odpovědět. Přeji všem, kdo čtou tyto řádky hodně zdraví a stálou přízeň osudu.

 

Právě se děje

Další zprávy