Poslanci vyrobili miliardovou díru do rozpočtu

Petr Holub
7. 5. 2009 7:26
Ministerstvu financí nařídili, aby platilo za provoz eGovernmentu. Odstupující šéf resortu Kalousek souhlasí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslední zákony, které zavádějí eGovernment, schválila ve středu ve třetím čtení sněmovna.

Nejdůležitější je novela zákona o archivnictví, která rozhodla o tom, že náklady za provoz systému datových stránek, které jsou hlavní součástí eGovernmentu, budou novým nákladem státního rozpočtu. Letos může jít až o dvoumiliardovou částku.

Tento pozměňovací návrh přednesl poslanec ODS Tom Zajíček a získal většinu jednoho hlasu. Pro návrh byli koaliční a nezařazení poslanci, rozhodl však sociální demokrat Jiří Petrů, který hlasoval proti svému klubu.

Celý zákon o archivnictví schválili vedle koalice ještě komunisté.

Langer: Ušetříme polovinu

Autorem projektu eGovernment je ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který tvrdí, že datové schránky přinesou rozpočtu stomilionové úspory.

Připomněl, že státní úřady dnes utratí za poštu dvě miliardy korun. Posílání zabezpečených e-mailů do datových schránek bude levnější, v prvním roce prý o 200 milionů korun, později až o miliardu.

Povinnost přejít od 1. července na datové schránky mají rovněž obecní a krajské úřady, zdravotní pojišťovny a Správa sociálního zabezpečení. Tyto instituce utratí dohromady za poštu srovnatelnou dvoumiliardovou částku, úspora tedy může být obdobná.

Langer při jednání ve sněmovně poslance upozornil, že dnes úřady platí za doporučený dopis 26 korun, napříště je bude stát datová zpráva do zabezpečené schránky 17,90 koruny. Až se systém zaběhne, zprávy zlevní na 9,90 koruny.

Všechno zaplatí finance

Opozici vadil pozměňovací návrh, kterým chtěl původní plán změnit výbor pro veřejnou zprávu.

Provoz systému se měl původně hradit z pokladny ministerstva vnitra, členové z výboru ale navrhli, aby za zprávy platily jednotlivé úřady, obce a pojišťovny. Další, nakonec úspěšnou variantou bylo pravidlo, že platit má Všeobecná pokladní zpráva, tedy rezervní rozpočtový fond.

Část z dvoumiliardové částky, kterou za půl roku utratí veřejné instituce za poštu, tak převezme ještě letos státní rozpočet. "Úspory, které prokazatelně budou na straně úspor poštovného, zůstávají mimo jiné pro rozvoj jednotlivých měst a obcí," zdůraznil Langer. Pozměňovacím návrhem získal i rozpočet jeho ministerstva.

Řešení neshody v koalici při hlasování ve sněmovně. Ministr vnitra Ivan Langer k sobě volá některé poslance.
Řešení neshody v koalici při hlasování ve sněmovně. Ministr vnitra Ivan Langer k sobě volá některé poslance. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ministr může

Odstupující ministr vnitra odmítl kritiku sociálních demokratů, že se za provoz datových schránek budou platit monopolní ceny.

Podle zákona je totiž smí provozovat pouze Česká pošta, která sama stanovuje poplatky po dohodě s dodavatelem softwaru Telefónicou O2.

"Cenovou regulaci podle zákona o cenách provádí Ministerstvo financí," oznámil Langer a jeho slova potvrdil odstupující ministr Miroslav Kalousek. "Při podrobném zkoumání zákona o cenách zjistíte, že se cenová regulace ministerstva týká zdaleka nejenom datových schránek, ale celé řady dalších komodit," vysvětlil poslancům.

Podle platného zákona o cenách z roku 1991 může ministr financí skutečně regulovat ceny veškerého zboží a služeb v České republice. Regulovaná cena však začne platit nejdříve ve chvíli, kdy je vyhlášena v Cenovém věstníku ministerstva.

To se ještě nestalo a tak zatím platí ceny, které určila sama Česká pošta.

 

Právě se děje

Další zprávy