Hodiny hádek rozhodly, úřady budou komunikovat e-maily

Markéta Chaloupská, Eva Benešová
6. 5. 2009 14:13
Téměř tři hodiny se poslanci dohadovali o tom, zda úřady budou používat elektronickou poštu

Praha - Téměř tři hodiny se poslanci dohadovali, zda mají úřady komunikovat výhradně elektronicky, či nikoliv. Nakonec speciální formu zabezpečených e-mailů, které bude provozovat Česká pošta, schválili.

Systém je určen primárně pro poštu, která se v současnosti posílá jako doporučená. Povinně pomocí něho budou komunikovat všechny krajské úřady a soudy, dobrovolně se mohou zapojit obce. Zkušebně bude spuštěn v červenci, ostrý provoz pak bude zahájen v listopadu.

Novinku ovšem ostře kritizuje opozice. Tvrdí, že obce na systém nejsou připraveny a že je zbytečně drahý. "Jedna zpráva přijde na 18 korun. Vůbec nevíme, jak vláda k této částce dospěla a myslíme si, že by mohla být i nižší," uvedl poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Zdvojené náklady

Doplnil, že úřady budou mít navíc povinnost ze začátku komunikovat oběma způsoby, tedy elektronicky i písemně. "Všechny náklady se tak budou hradit dvakrát," pokračoval v kritice Tejc.

Podle ODS je ovšem cena vypočítána podrobnou kalkulací a postupně by se měla snižovat. "Nakonec bychom měli skončit někde u deseti korun," uvedl poslanec ODS Tom Zajíček. Ten také tvrdí, že díky jeho pozměňovacímu návrhu bude náklady za úřady hradit stát. "Zatím je to na neomezenou dobu," dodal.

Opozice kritizuje také to, že nový systém bude provozovat Česká pošta. "Obáváme se, komu toto celé má sloužit," prohlásil středočeský hejtman David Rath.

"Jsou to hlouposti a já jsem šokován mírou neznalosti těch, kteří se opakovaně usvědčovali z neznalosti a ukazovali, že jim nejde o věcnou polemiku, ale o zablokování celého projektu," komentoval kritiku opozice ministr vnitra Ivan Langer.

Podle poslanců ODS ovšem socialisté protestují, protože peníze určené na provoz této elektronické komunikace utratili za hrazení regulačních poplatků. "To je naprosto lichá úvaha. Ty částky, které za to kraje budou platit, se nyní vynakládají na poštovné," reagoval Tejc.

Pokud návrh projde i senátem a podepíše ho prezident, budou si muset všechny úřady k prvnímu červenci zřídit datové schránky, pomocí kterých budou komunikovat.

 

Právě se děje

Další zprávy