Kubiceho zpráva byla manipulace, říká nový šéf vnitra

Eliška Bártová Eliška Bártová
5. 5. 2009 20:08
Pecina má v roli ministra odstřihnout politický vliv na policii
Nový ministr vnitra Martin Pecina
Nový ministr vnitra Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - V úterý designovaný premiér Jan Fischer oficiálně nabídl post ministra vnitra šéfovi Antimonopolbího úřadu Martinu Pecinovi.

Ten nabídku přijal a již pár okamžiků po jejím stvrzení, poskytl Aktuálně.cz rozhovor. Podle Peciny existují obavy, že policie podléhala za předchozího vedení politickým vlivům.

"Kubiceho zpráva byla fabulace, ze které se v podstatě nic nepotvrdilo," říká v rozhovoru nový ministr vnitra. "A její zveřejnění před volbami není nic jiného, než politická manipulace."

Hlavním úkolem Peciny v roli ministra je odstřihnout politický vliv na policii.

Policii nebudu úkolovat

A.cz: Jaké jste dostal zadání, když jste byl ČSSD osloven, abyste se ucházel o post ministra vnitra?

Policii držet od politických vlivů. Je to zadání, které jsem schopen přijmout a plnit. Zkrátka mým úkolem je udělat z policie zcela apolitickou organizaci, tak jak se mi to podařilo udělat u ÚOHS.

Pravda je, že když jsem přišel na úřad, tak se říkalo, že je zpolitizován, ale spíš nefungoval, než by byl pod tlakem. Podobné to asi bude na policii. Myslím si, že to nebude nic dramatického, trochu se to démonizuje.

A.cz: Jak chcete docílit onoho odpolitizování?

Lidským profesionálním přístupem na to budu působit a politické vlivy budu odrážet silou své osobnosti. A také tím, že já, ani moji náměstci nebudou policii úkolovat. Sice se budu informovat u policejního prezidenta, ale nebude ode mě dostávat zadání, aby někoho chránil, aby něco zdržel, či urychlil. To je základní věc. Ale neříkám, že to tak dnes není. Pouze je obava, že to tak není.

A.cz: Pan Paroubek se zmínil, že chce především zabránit tomu, aby se opakovala situace pře volbami, kdy se na veřejnost dostala tzv. Kubiceho zpráva. Jak toho chce skrze vás dosáhnout, jak tomu máte zabránit?

Tomu musí zabránit policejní prezident. Já tady nejsem od toho, aby se před veřejností něco tajilo, takové zadání nemám. Ale zveřejňovat by se měly věci, které jsou reálné. Kubiceho zpráva byla fabulace, ze které se v podstatě nic nepotvrdilo a její zveřejnění před volbami není nic jiného, než politická manipulace.

Nový náměstek

A.cz: Provedete na ministerstvu personální změny, přivedete si své lidi?

Přivedu si jednoho náměstka, protože bylo místo náměstka zrušeno a bylo mi doporučeno, ať ho obnovím. Je také volné místo ředitele kabinetu. Přivedu si nejbližší spolupracovníky, poradce, sekretariát - pět, šest lidí.

A.cz: Můžete říci jméno náměstka, kterého si chcete přivést?

V tuto chvíli ne. Řeknu ho až v pondělí, kdy ho uvedu do úřadu. Přivedu si úředníky převážně z Prahy, které znám z ministerstva průmyslu. Z ÚOHS si přivedou pouze lidi ze sekretariátu.

Z náměstků, kteří tam již jsou se znám pouze s panem Zajíčkem a s tím problém nemám. Myslím si, že je to fajn chlap, profesionál a nevidím důvod, proč bych ho měl měnit. Ostatní neznám, tak si s nimi promluvím, ale neočekávám, že by měl být nějaký problém.

Pecinovy priority

Pecina nechce policii úkolovat, ale odpolitizovat
Pecina nechce policii úkolovat, ale odpolitizovat | Foto: Martina Machová

A.cz: Jaká je nyní vaše priorita na postu ministra?

Musím se podívat, jak vypadá příprava poslední ministerské rady ve věci Schengenského systému druhé generace. A také na čerpání fondů EU, protože MV je významným článkem. Jde o peníze, které by měly jít na kraje, policii, hasičům. Je to věc, která je podle mých informací urgentní, takže tyto dvě věci bych si vzal jako prioritu do nejbližších dnů.

A.cz: Co vám na vedení ministerstva vadilo, co udělal Ivan Langer podle vás špatně?

Vykládá se spousta věcí, co se na vnitru děje, jak se rozprodává majetek, a podobně, ale to nemusí být pravda. Kdybych to měl hodnotit jen ze zpráv z tisku, tak bych určitě chyby našel. Proto to nechci hodnotit dřív, než to uvidím zevnitř, to by bylo příliš laciné.

Určitě se musí pokračovat v elektronizaci státní správy a v datových schránkách. Jakým způsobem, to také teprve uvidím.

 

Právě se děje

Další zprávy