Vláda chce zrušit nemocnici na Karlově náměstí

Petr Holub
4. 5. 2009 19:23
Nová nemocnice má stát přes šest miliard
Daniela Filipiová na svém prvním zasedání vlády
Daniela Filipiová na svém prvním zasedání vlády | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stop stav pro investice do pražské Všeobecné fakultní nemocnice doporučila vláda na svém předposledním zasedání.

Zároveň uvolnila 50 milionů korun na přípravu projektu nové nemocnice, kam se mají lékaři z rozsáhlého komplexu na Karlově náměstí přestěhovat.

„Rekonstrukce stávajících budov pro účely moderní zdravotnické péče není plně efektivní, proto je třeba řešit soudobé požadavky novou výstavbou," stojí v materiálu, který odstupujícímu kabinetu předložila ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Není rozhodnuto, jestli se celkem 1960 lůžek a 25 operačních sálů přesune z Karlova náměstí na okraj města, anebo do jiných nemocnic.

Nová nemocnice přijde podle vládního materiálu na šest a půl miliardy. Ministryně ve svém návrhu neupřesnila, jestli bude stát novostavbu financovat prodejem lukrativních pozemků na Karlově náměstí.

Vláda rozhodla i o dalších zdravotnických investicích celkem za 1,5 miliardy.

Vedle náhrady za Všeobecnou fakultní nemocnici je nejdražší stavbou nové traumacentrum na pražských Vinohradech. Z celkové investice ve výši tři a půl miliardy korun dostane letos 200 milionů.   

 

Právě se děje

Další zprávy