Klaus spílá ODS. Prý se fundamentálně posunula doleva

Domácí Domácí
29. 4. 2009 10:40
V takové straně jsem nemohl zůstat, napsal na webu
Delegáty posledního kongresu ODS prezident konsternoval svým odchodem.
Delegáty posledního kongresu ODS prezident konsternoval svým odchodem. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus na webu kritizuje současné vedení Občanské demokratické strany.

Fundamentálně se posunula doleva, napsal v odpovědi na údajný dopis "jednoho z řadových členů ODS".

Zakladatel nejsilnější parlamentní strany a její dlouholetý předseda se funkce čestného předsedy vzdal loni na prosincovém kongresu.

"Funkce čestného předsedy byla od samého počátku pouze formálního charakteru. Tato skutečnost by mě příliš neznepokojovala v případě, kdyby ODS od té chvíle nezahájila postupné, ale systematické opouštění principů a hodnot, na kterých jsem tuto stranu budoval," pustil se do současného vedení nejsilnější parlamentní strany. "V takové straně jsem nemohl zůstat."

Prezident Václav Klaus. Ilustrační snímek
Prezident Václav Klaus. Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Přečtěte si:
Prezidentův dopis "jednomu z řadových členů ODS"

Byl si prý vědom, že opouští ty, kteří mu dlouhá léta pomáhali a podporovali ho. "Bohužel však nejsou v této chvíli slyšet a za ODS mluví hlasy, které se snaží popřít vše, co jsme s těmito lidmi dlouhá léta a složitě budovali. Tomu jsem z pozice čestného předsedy nemohl mlčky přihlížet."

Podle svých slov by byl velmi rád, kdyby se občanská demokracie vrátila tam, kde byla v roce 2002, kdy ho v jejím čele vystřídal Mirek Topolánek. "O to ale nyní musíte bojovat Vy, řadoví členové ODS. Zcela upřímně Vám v tomto boji držím palce, protože i mne trápí, jaké myšlenky a osobnosti dnes ODS prezentují," uzavřel svůj dopis.

 

Právě se děje

Další zprávy