Pecina: Jako ministr bych navrhl stop Dělnické straně

Eva Benešová
20. 4. 2009 13:54
Premiér Jan Fischer začal jednat s lidmi, které mu do vlády navrhly politické strany
Premiér Jan Fischer pracuje na své vládě.
Premiér Jan Fischer pracuje na své vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud se vážný kandidát na ministra vnitra a současný šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina skutečně stane ministrem vlády Jana Fischera, pokusí se zřejmě opět zakázat Dělnickou stranu.

Pecina tak odpověděl na otázku, jak by řešil problémy s extrémisty v České republice. 

„Pravděpodobně bych se znovu pokusil o zákaz extremistických skupin, jako je například Dělnická strana. O dalších krocích bych jednal s policejním prezidentem," uvedl Pecina.

Předseda anitmonopolního úřadu však je pouze jedním z nominovaných lidí do vlády. Nabídku od premiéra Jana Fischera zatím nedostal, i když je jedním z vládních adeptů, s nimiž se dnes premiér sešel či sejde. 

Seznam nominovaných na ministry najdete na konci článku

Ministr na dovolené

Martin Pecina, pokud Fischerova nabídka přijde, si na případnou práci ve vládě vezme dovolenou. 

Řekl, že s premiérem řešil také to, jak by mohl zůstat předsedou antimonopolního úřadu a současně i ministrem vnitra. Svou funkci by přepustil některému náměstků a zůstal by pouze v nezastupitelných úkolech.

„Mám velké množství dovolené, takže bych to řešil tímto způsobem a také náhradními volny," vysvětloval na otázku, zda by kvůli vládě opustil místo v čele úřadu. "Práci bych se věnoval i o víkendu," uvedl.

Neměnit náměstky - špatně

Pecinovi se nelíbí myslšenka, že by noví zdědili náměstky po svých předchůdcích a nemohli je vyměnit, jak se o tom o víkendu zmínil právě odstupující ministr vnitra Ivana Langer.

„Já samozřejmě na úřad nepřicházím s tím, že chci dělat revoluci, ale říct všem náměstkům, že je ministr nemůže za žádné situace vyměnit, je také špatně. To můžeme rovnou zůstat ve Strakově akademii a ministerstva mohou řídit sami náměstci," zdůraznil Pecina.

Den u Fischera

Premiér Fischer dnes přijal i kandidáta na ministra obrany Martina Bartáka. S ním prý hovořil o největších úkolech, které ministerstvo čekají. "Šlo například i o plán zahraničních vojenských misí. Není důvod k tomu, aby byly nějak dramaticky měněny. S přesnějšími informacemi se nejdříve musí senzámit oficiální místa," uvedl po schůzce Barták.

Závaznou nabídku na ministerský post prý zatím nedostal a ani není rozhodnut, zda by ji přijal. "Jsou to zatím předběžné rozhovory," komentoval schůzku.

Po poledni se hlava nové vlády sešla s kandidátkou na ministryni kultury Martou Smolíkovou. Ani ona nedostala žádnou závaznou nabídku. "Jako prioritu na ministerstvu bych viděla dosáhnout toho, aby se i kultura stala neprodělečnou," uvedla Smolíková. Se zvýšením rozpočtu pro ministerstvo příliš nepočítá. "Je krize, pochybuji, že by bylo možné toho dosáhnout."

Kromě Smolíkové, kterou navrhli zelení, se bude o post ministra kultury ucházet ještě Horymír Kubíček, kterého nominovala ODS. "Nevidím to jako problém. Dnes to byl takový poznávací rozhovor a pak se uvidí," zmínila Smolíková.

Odpoledne Fischer přijme ještě kandidáta na ministra evropských záležitostí Štefana Fülleho, adeptku na ministryni kultury Martu Smolíkovou a současného ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru (ODS) s jeho námětkem Markem Morou.

Se všemi chce hovořit podobně jako Pecinou či Bartákem o chodu ministerstev a o představách. Nikomu tedy nejspíš ministerský post výslovně nenabídne. 

 

Právě se děje

Další zprávy