ČSSD chce voliče nalákat na vyšší sociální dávky

Domácí Domácí
14. 4. 2009 9:53
Podle programu by měla sociální opatření přijít během pěti let na 90 miliard
ČSSD je favoritem podzimních voleb. Takhle loni slavila vitězství ve volbách krajských
ČSSD je favoritem podzimních voleb. Takhle loni slavila vitězství ve volbách krajských | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyšší sociální dávky. Právě s takovým plánem chce jít do podzimních parlamentních voleb jejich největší favorit - ČSSD.

Podle Hospodářských novin, kterým se podařilo získat program nejsilnější opoziční strany, chce ČSSD do sociálních opatření investovat desítky miliard korun. A to navzdory probíhající ekonomické krizi.

Socialisté slibují více peněz například rodinám s dětmi, důchodcům či nezaměstnaným. Financovat vše chtějí z vyšším zdaněním bohatých, firem, ale bude-li to nutné, i zvýšením sociálního pojištění.

Program ČSSD počítá například s porodným ve výši 20 tisíc korun. "Vycházíme z toho, že pro lidi už začíná být problém mít první dítě. Když má rodina první dítě, tak začne uvažovat i o druhém a o třetím," řekl listu stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Ruku v ruce s porodným má jít i zvýšení mateřské. Sociální demokraté chtějí, aby byla nad úrovní minimální mzdy. Lidé, kteří jsou na rodičovské dovolené tři roky, nyní dostávají 7600 Kč. Nově by si měli o pár stovek polepšit.

"Jde nám o to, aby byla do 70 až 80 procent čistého výdělku. Čím déle by ji lidé využívali, tím nižší by byla," říká Škromach s tím, že opatření by se mělo týkat i lidí s vyšší mi příjmy.

Více důchodcům i nemocným

Plnou čtyřletou rodičovskou dovolenou by podle ČSSD dostali jen ti rodiče, kteří by se při výchově svého dítěte doma střídali - pokud by tedy šla žena na tříletou rodičovskou dovolenou, čtvrtý rok by na ni musel jít muž a stejně by to platilo obráceně. ČSSD soudí, že by to přispělo k větší rovnoprávnosti obou pohlaví v zaměstnání.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ČSSD nezapomněla ani na důchodce. I jim totiž plánuje zvyšovat příjmy. Kromě 13. důchodu, který byl součástí protikrizového plánu socialistů, nyní chce více přispět i těm, kteří si na důchod spoří. Výdaje na státní podporu by se měly zvýšit dvojnásobně - z šesti miliard na dvanáct.

Změn by měla doznat i nemocenská. ČSSD chce zrušit tři první neplacené dny. Nově by lidé měli během nich dostávat 25 procent čistého platu.

Foto: Ludvík Hradilek
Na předčasných volbách se politici dohodli poté, co opozice svrhla vládu Mirka Topolánka. Češi půjdou volit nové obsazení Poslanecké sněmovny 9. a 10. října. Favoritem voleb je ČSSD, která má podle průzkumů veřejného mínění až pětiprocentní náskok na ODS.

Celkem by měla všechna sociální opatření přijít během pěti let na 90 miliard korun. "Pokud by chtěli socialisté všechny své plány splnit, znamenalo by to krach veřejných rozpočtů," varoval místopředseda ODS a nynější šéf resortu práce Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy