Tlustý v ODS skončil. Rozhodli o tom v Rakovníku

Eva Benešová
9. 4. 2009 18:20
Podle šéfa rakovnické ODS Tlustému členství zaniklo, když kandidoval za stranu Libertas.cz
Poslanec Vlastimil Tlustý má být vyloučen z ODS. Kandiduje do europarlamentu za Libertas.cz.
Poslanec Vlastimil Tlustý má být vyloučen z ODS. Kandiduje do europarlamentu za Libertas.cz. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanec Vlastimil Tlustý už není členem ODS. Ve čtvrtek večer o tom rozhodla rakovnická buňka strany.

Podle předsedy sdružení Zdeňka Nejdla mu členství zaniklo, když ohlásil kandidaturu do europarlamentu za Libertas.cz.

Ve stanovách strany stojí, že členství ve straně zaniká "kandidaturou v parlamentních či krajských volbách za jiný volební subjekt nebo kandidaturou v komunálních volbách za jiný volební subjekt bez souhlasu orgánu strany, v jehož pravomoci je kandidaturu schválit".

Kritika za Libertas.cz

Přímo o volbách do europarlamentu ovšem stanovy nehovoří. A Tlustý toho Tlustý doposud využíval. Tvrdil, že se přestupku nedopustil.

Před jednáním místního sdružení, které spor rozhodovalo, přišel předseda rakovnické ODS Zdeněk Nejdl s tím, že Tlustý souhlasí se zánikem jeho členství.  

"Do dnešního dne jsem měl informaci, že s tím Vlastimil Tlustý nesouhlasí. Změna je v tom, že pan Tlustý řekl, že jeho členství zaniklo tím, že kandiduje za jiný politický subjekt do Evropského parlamentu," řekl dnes odpoledne Nejdl.

Toto vše ovšem Tlustý důrazně popřel. "Není to pravda. Jejich prohlášení je jejich prohlášení a já s ním nesouhlasím," řekl Tlustý.

V tuto chvíli členové místního sdružení debatují o tom, zda Tlustý skutečně stanovy porušil a jeho členství zaniká, či nikoliv. "Probíhá diskuze a asi dlouho ještě bude," informoval o průběhu jednání Nejdl.

Zmatky ve stanovách

Kromě kandidatury za Libertas.cz je Tlustý popotahován i kvůli pozastavení členství v ODS.

Podle Nejdla takový institut existuje pouze v případě, že se řeší něčí přestupek před smírčím výborem. "V takové situaci je jeho členství skutečně pozastaveno a nesmí volit ani hlasovat. V případě pana poslance je ovšem evidentní, že toto takový případ není," vysvětlil.

Rozhodnutí o setrvání Tlustého ve straně by měli členové sdružení přijmout ještě dnes. Špičky ODS totiž pohrozily, že pokud Tlustý neodejde, nebo ho nevyloučí, celou tuto buňku zruší.

"Není problém, aby se členové, kteří chtějí pokračovat, sešli a založili jinou. Bez Tlustého," naznačil Nejdl další postup.

 

Právě se děje

Další zprávy