Výbor nabádá zrušit všechny poplatky. Hovorka je proti

Eva Benešová, ČTK, dom
9. 4. 2009 12:08
Zdravotní výbor doporučil sněmovně zrušit všechny regulační poplatky
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Členové zdravotního výboru dnes doporučili Poslanecké sněmovně, aby zcela zrušila všechny regulační poplatky. Navrhují to hned dva zákony, jeden z dílny KSČM a druhý od Moravskoslezského kraje.

O zákonech by měla sněmovna rozhodnout na následující schůzi, která začíná 28. dubna. Usnesení výboru pro ni není závazné.

Zda bude mít opozice pro zrušení plateb dostatek hlasů, není v tuto chvíli jasné. Proti zrušení jsou totiž i známí rebelové z KDU-ČSL Ludvík Hovorka a Jiří Carbol.

"Jsem proti, protože není rozumné rušit všechny poplatky. Podpořil bych takovou variantu, kde by byly zachovány poplatky za hospitalizaci, a dejme tomu manipulační poplatek za recept," řekl Hovorka.

Výpadek příjmů 18 miliard

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) již dříve poslance varovala, že zrušení poplatků může vést k výpadku příjmů do systému. V době krize by se mohlo stát, že bude systém postrádat navíc téměř 18 miliard korun.

Podle vlády kraje svou poplatkovou politikou obcházejí zákon. Nedávno dal Krajský soud v Ostravě za pravdu majiteli soukromé lékárny v Opavě v jeho stížnosti proti kraji. Soud vydal předběžné opatření, na jehož základě nesmí krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty regulační poplatky.

Kraj poplatky za pacienty nehradil pouhý den. Pak se rozhodl, že poplatky v opavské lékárně nebude proplácet na základě trojstranné dohody o zaplacení regulačních poplatků, ale na základě individuálních žádostí pacientů. Na tento systém se podle hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) předběžné opatření nevztahuje.

Od počátku dubna začalo platit omezení ve vybírání poplatků, o kterém poslanci rozhodli již dříve. Poplatky v ambulancích přestali platit rodiče za děti do 18 let. Dětem a seniorům nad 65 let klesl roční ochranný limit na poplatky u lékaře a platby za léky z 5000 korun na polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy