Topolánek: Vládní krize má děsivé dopady v zahraničí

Simona Holecová
8. 4. 2009 19:45
Dosluhující premiér vyjmenoval úkoly pro novou vládu
Dosluhující premiér Mirek Topolánek
Dosluhující premiér Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poté, co Hrad ve středu oznámil, že je prezident Václav Klaus připraven ve čtvrtek pověřit sestavením nové vlády šéfa ČSÚ Jana Fischera, odmítl dosluhující premiér Mirek Topolánek jakýkoli komentář. Novináře odkazoval na večerní zprávy televize Nova s tím, že v živém rozhovoru řekne své stanovisko.

V rozhovoru pak znovu připomněl, že vládní krizi, která jmenováním Fischera končí, neodstartovala ani nezavinila jeho ODS. Rychlé jmenování Jana Fischera však vítá. "Od samého začátku jsme věděli, že chceme novou vládu na půdorysu dohody čtyř demokratických stran. Dohodu, která nás dovede k cíli, a tím jsou co nejrychlejší nové volby," řekl premiér. "Myslím, že jsme skutečně našli řešení, které nás vyvede z nestability, která má skutečně děsivé dopady na naši pověst v zahraničí."

Volby by se podle dohody, kterou ODS uzavřela s ČSSD, zelenými a lidovci, měly odehrát 9. a 10. října tohoto roku.

Jan Fischer začne jednotlivé ministry pro svůj tým vybírat hned po Velikonocích. ODS už pro něj má vytipovaná jména. "Jan Fischer dal jasně najevo, že to bude on, kdo bude vládu sestavovat. My samozřejmě máme některá jména, která s ním hodláme konzultovat, ale sestavení vlády je jeho odpovědnost."

Při dotazu na konkrétní jména Topolánek neodpověděl, řekl pouze, že jsou to lidé, kteří jsou přijatelní i pro ČSSD. "Jsou to odborníci, kteří nemají politické ambice," dodal.

Mirek Topolánek pak v kostce shrnul úkoly, které Fischerův kabinet čekají. "Jsou to rozhodně těžké úkoly, tato vláda se zapotí. Především to bude dotáhnout po 9. květnu české předsednictví; v plánu jsou summity ve Washingtonu, Rusku, summit EU-Čína v Praze... Pak jde o protikrizová opatření... přípravu státního rozpočtu na příští rok... V neposlední řadě je nutné udržet celou administrativu v chodu do 9. - 10. října, a to také není malý úkol."

 

Právě se děje

Další zprávy