Prvně radar, pak Lisabon, trvají na svém senátoři ODS

Eva Benešová
26. 3. 2009 17:53
Senátoři ODS se odvolávají na dohodu, že nejprve bude schválen radar, až poté Lisabon.
Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii
Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pádem vlády zřejmě přestaly platit dříve uzavřené dohody, domnívá se část senátorů. To podle nich může zapříčinit zamítnutí Lisabonské smlouvy.

"Byla podmíněna například tím, že dolní sněmovna odhlasuje smlouvy o radaru. Teď už žádné dohody pravděpodobně platit nebudou. A ve chvíli, kdy nebudou platit, tak nebude platit ani rozložení hlasů," řekl deníku Aktuálně.cz senátor Tomáš Töpfer (zvolen za ODS).

Připustil, že smlouva by mohla být i zamítnuta. "Možná se dočkáme něčeho úplně nevídaného."

Dodržení dohod považuje za podstatné i jeho kolega Tomáš Julínek. "To jsou faktory, které to ovlivní," prohlásil.

Lisabonská smlouva je v současnosti "zaparkovaná" v senátních výborech. Pokud by ji někdo navrhl na program dříve, než sněmovna projedná radarové smlouvy, jsou ochotni ji zamítnout.

Jejich postoj kritizuje ČSSD. Její zástupci tvrdí, že pád vlády nemůže mít na ratifikaci Lisabonské smlouvy žádný vliv. "Senátoři měli určitý názor a ten jim zůstal. Nikdo snad nemění názor s pádem vlády," prohlásil sociálně demokratický senátor Milan Štěch.

"Vláda sama stáhla smlouvy o radaru a jednací řád už máme v senátu. Nevidím důvod, proč s hlasováním otálet. Budu prosazovat svolání mimořádné schůze," reagovala na slova kolegů z ODS.

Jednoznačně pro Lisabon jsou sociální demokraté a lidovci. Naopak proti ODS a KSČM. Otázkou zůstává, jak budou hlasovat nezávislí senátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy