Politolog: Klaus Topolánkovi sestavení vlády nesvěří

Lenka Smyčková
25. 3. 2009 0:20
Rozhovor Aktuálně.cz s politologem Janem Burešem z Univerzity Karlovy
Na pátý pokus to vyšlo. Sociální demokraté uspěli ve sněmovně s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě.
Na pátý pokus to vyšlo. Sociální demokraté uspěli ve sněmovně s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Opozice sehnala přesně 101 poslanců a ukončila angažmá vlády Mirka Topolánka. Opřela se - jak jinak - o nespokojené a nezařazené poslance.

S opozicí nakonec zvedli ruku poslanci ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý a exzelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková.

Byla to zrada? Co to značí o české politice? Proč se premiéři střídají jako na běžícím pásu a jak to zastavit? Co se bude dít v nejbližších týdnech a co přesně znamená pád vlády pro Česko? Deníku Aktuálně.cz odpovídal politolog Jan Bureš.

Aktuálně.cz: Jaká je pro voliče zpráva, že v Česku padla vláda?

Je to především logický důsledek vývoje v posledních měsících. Vláda jen zabředávala do problémů a nebyla schopná vysvětlit, proč má zůstat u moci. Ani v dnešním projevu se premiér Topolánek nesnažil racionálně zdůvodnit, proč má jeho vláda pokračovat a co udělala dobrého. Jen útočil na Paroubka a sociální demokracii. Čekala se od něj ale obrana vlády, ne útoky. Nyní je třeba především co nejdříve sestavit schopnou vládu pro řešení ekonomické i politické krize.

A.cz: Jak si mají lidé vyložit to, že vládu potopili její vlastní lidé? Znamená to, že je třeba politika drsnější a špinavější než dříve?

Drsnější je. Mimo jiné proto, že když máte tak křehkou většinu, musíte mít zkrátka ostré lokty a tlačit na poslance, aby vláda měla hlasy. Ovšem je těžké Tlustého a Schwippela jednoduše označit za zrádce. Jejich "zrada" se dá jednoduše vysvětlit dlouhodobým vývojem v ODS.

Samozřejmě u Tlustého hrají roli osobní důvody. Půjde mu o změny ve volení ODS a uchování vlastního vlivu v politice. Důležitější je ale moment toho, že oba dva upozorňovali na to, že vláda ustoupila od volebních reformních slibů. Na to mohli poukazovat a vláda na to neměla protiargument.

A.cz: Jak se podle vás nyní zachová Václav Klaus?

Poté, co premiér podá demisi a prezident ji přijme, musí někoho pověřit sestavením nové vlády. Požadavek Topolánka, aby to byl opět on jako lídr vítězné strany, je sice oprávněný a logický, ale ve skutečnosti asi nesplnitelný. Ano, může to být někdo z ODS, ale je jasné, že Topolánka Klaus nepověří. Bude hledat v řadách ODS - možná Béma (pražského primátora Pavla Béma - pozn. red.)? Nebo zvolí možnost úřednické vlády.

A opět je tu otázka, koho by postavil do jejího čela - zřejmě někoho z Hradu nebo blízkého ODS.

A.cz: Prezident nemá na jmenování nového premiéra žádný časový limit. Jak rychle podle vás bude postupovat?

Myslím, že to nebude natahovat. Jednak kvůli současné hospodářské krizi, jednak kvůli předsednictví EU. Bude se snažit jednat rychle, ale ono to asi moc nepůjde. ODS se bude stavět na zadní a za každou cenu bude prosazovat Topolánka.

A.cz: Jak je to s českým předsednictvím? Skutečně pád vlády Česko tak poškodí a zpochybní v Unii, jak se říká?

Jan Schwippel čte důvody, proč vládu nepodpoří. Co řekl, to splnil.
Jan Schwippel čte důvody, proč vládu nepodpoří. Co řekl, to splnil. | Foto: Ondřej Besperát

Formálně určitě ne. Dvakrát v historii už se stalo, že padla vláda předsednické země. V roce 1993 to bylo Dánsko. Přesto jeho předsednictví bylo velmi úspěšné - byla prosazena například klíčová kodaňská kritéria.V roce 1996 to zase potkalo Itálii.

Jistě to může oslabit vyjednávací pozici země. Třeba takový Sarkozy (prezident Francie Nicolas Sarkozy - pozn. red.) se to bude snažit využít k uplatnění většího vlivu Francie. Jenže velcí hráči Francie a Německo stejně berou Českou republiku s rezervou celou dobu. Výhrady vůči naší vládě a jejímu slabému mandátu měli už dříve.

A.cz: Premiéři se u nás střídají tak často, že stabilitu vlád lze téměř přirovnat k Itálii. Proč?

Problém je ve volebním systému. Je tak hluboce poměrný, že bude vždy obtížné sestavit silnou většinovou vládu. Vláda připravovala reformu volebního systému, tu už do předčasných voleb nedotáhne do konce. A pokud se budou konat volby podle současného zákona, opět bude hrozit stejný pat.

A.cz: Jak z toho ven?

Ideální by bylo, kdyby se obě velké strany dohodly neriskovat, konat volby až v červnu příštího roku a do té doby by někdo připravil nový volební systém. V zájmu ODS i ČSSD je posílení většinových prvků volebního systému.

A.cz: Je to vůbec pravděpodobné?

Nikdo v tuto chvíli neřekne, jak to přesně dopadne. Myslím, že nakonec se dohodnou na volbách letos. Ty ale nevyřeší ten problém patu - snad se jen o trochu přeskupí voliči mezi stranami a nově vzniklá vláda bude mít o malinko větší podporu. To ale nic neřeší.

 

Právě se děje

Další zprávy