Topolánkova vláda padla, potopili ji Tlustý a Schwippel

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
24. 3. 2009 21:05
Pátý pokus ČSSD svrhnout trojbarevný kabinet byl úspěšný, Tlustého to stálo místo v klubu
Mirek Topolánek po boji: "Čekal jsem to. A předpokládám, že budu stavět vládu novou."
Mirek Topolánek po boji: "Čekal jsem to. A předpokládám, že budu stavět vládu novou." | Foto: Ondřej Besperát

* Proti vládě sehnala opozice 101 hlasů, pro vládu bylo 96 poslanců. * S ČSSD a KSČM hlasovali proti důvěře poslanci zvolení za ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel. A (bývalé zelené) poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová. * ODS za to ihned vyloučila Tlustého z klubu.

Praha - Česká republika přišla v úterý o půl sedmé večer o legitimní vládu.

Poslanci na návrh ČSSD vyjádřili nedůvěru v kabinet Mirka Topolánka. Jeho tým, tvořený ministry za ODS, KDU-ČSL a SZ, bude dočasně vládnout dál, ovšem už "v demisi".

Nedůvěru vládě vyslovilo celkem 101 poslanců. Přesně tolik, kolik Jiří Paroubek potřeboval nejméně, aby se svým tažením proti kabinetu na pátý pokus uspěl.

Pro pád vlády byli všichni poslanci ČSSD a KSČM, dohromady dali 97 hlasů. Vládu však torpédovali vlastní lidé. Pro nedůvěru hlasovali rebelové ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel a poslankyně (původně zelené) Olga Zubová Věra Jakubková.

Tlustého to stálo místo v klubu. ODS bezprostředně po své prohře svolala klub poslanců, který rozhodl, že Tlustý musí z kola ven. Schwippel už o členství v klubu přišel dříve.

Klub také oznámil, že ODS učiní náležité kroky, aby mohla vyloučit všechny své rebely ze strany. "Společné hlasování s ČSSD a KSČM je neslučitelné s členstvím v ODS. Poslanecký klub ODS proto navrhuje Výkonné radě, aby vyloučila Jana Schwippela a Vlastimila Tlustého ze strany," stojí v usnesení.

Tlustý to nijak nekomentoval. "Bylo to pro mě rozhodování mezi Topolánkem a Klausem. Což bylo rozhodování velmi jednoduché. Rozhodl jsem se pro Klause," vysvětlil své počínání Tlustý.

Schwippel zas pro Aktuálně.cz řekl, že se rozhodl poté, co svůj úmysl vládu potopit oznámily Zubová a Jakubková.

Jiří Paroubek přichází na jednání sněmovny. Vystupuje sebevědomě a říká: Nebudeme první předsednická země, kde během předsednictví padne vláda. Hm. Za ním nejpopulárnější politik ze sněmovny Bohuslav Sobotka.
Jiří Paroubek přichází na jednání sněmovny. Vystupuje sebevědomě a říká: Nebudeme první předsednická země, kde během předsednictví padne vláda. Hm. Za ním nejpopulárnější politik ze sněmovny Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek
 
Jednání ve sněmovně jsme sledovali online:
Sledovali jsme živě, jak se vláda potopila

Je to vůbec poprvé, co poslanci při takto klíčovém hlasování vystoupili proti své vlastní straně.

"Beru toto rozhodnutí na vědomí a budu se chovat přesně podle Ústavy," komentoval výsledek premiér. A dodal, že není překvapený.

Poslanci Tlustý, Raninec a Schwippel na kongresu ODS v prosinci 2008. Skupina rebelů kolem Vlastimila Tlustého zablokovala v květnu ve sněmovně vládní návrh církevních restitucí. Od té doby nemá Topolánek jejich podporu nikdy jistou, konflikt se naopak vyhrocuje.
Poslanci Tlustý, Raninec a Schwippel na kongresu ODS v prosinci 2008. Skupina rebelů kolem Vlastimila Tlustého zablokovala v květnu ve sněmovně vládní návrh církevních restitucí. Od té doby nemá Topolánek jejich podporu nikdy jistou, konflikt se naopak vyhrocuje. | Foto: Ondřej Besperát
Projděte si grafiku:
Co řekli, než potopili vládu? Výroky rebelů přehledně

Co bude dál?

Na scénu vstoupí prezident Václav Klaus, který bude muset říci, komu svěří pokus postavit novou vládu. Zatím nehodlá situaci jakkoli komentovat.

"Prezident republiky Václav Klaus je seznámen s hlasováním Poslanecké sněmovny, která vyjádřila nedůvěru vládě České republiky. Další vývoj se bude ubírat standardní ústavní cestou. Prezident považuje za předčasné a nerozumné v tuto chvíli situaci v Poslanecké sněmovně jakkoli komentovat," uvedl mluvčí Václava Klause Radim Ochvat.

Obvyklé je, že prezident znovu pověří předsedu nejsilnější strany ve sněmovně. Tou je od voleb v roce 2006 ODS. "Očekávám, že mě prezident pověří sestavením nového kabinetu," potvrdil Topolánek.

Foto: Ondřej Besperát
 
Čtěte více:
Hrálo se o moc, teď ji dostal do rukou prezident Klaus

Jiří Paroubek předpokládá něco jiného: "Předpokládám, že se pan prezident bude pohybovat podle litery Ústavy a začne jednat s představiteli stran," reagoval pár minut po svém vítězství. Tvrdí, že není nezbytně nutné, aby nový pokus dostal zrovna Topolánek. "Václav Klaus si může mezi představiteli nejsilnější strany vybrat - někoho, kdo přinese 101 hlasů."

Volby: Léto-podzim-jaro?

Paroubkův vlastní scénář počítá s tím, že kabinet bude v demisi pokračovat do konce českého předsednictví EU (červen 2009). "Jsme ochotni vládu několik týdnů tolerovat," řekl.

Webová stránka zpravodajského serveru BBC krátce po hlasování Poslanecké sněmovny oznámila pád české vlády na své hlavní stránce
Webová stránka zpravodajského serveru BBC krátce po hlasování Poslanecké sněmovny oznámila pád české vlády na své hlavní stránce | Foto: BBC News
Čtěte reakce:
Je to rána šéfovi Evropy, píše o pádu Topolánka svět

Chce, aby další vláda byla úřednická a předčasné volby se odehrály na podzim nebo na jaře 2010.

Topolánek oproti tomu úřednickou vládu odmítá. Také odmítá jakýkoli kabinet, který by žil díky podpoře komunistů. Předčasné volby chce už v létě.

Také zelení chtějí co nejdříve vypsat volby. "Jsem přesvědčen, že náš program voliče osloví. Nekonkuruje nám žádná politická strana," řekl Martin Bursík. 

Podle průzkumů preferencí se ale už několik měsíců pohybují na pětiprocentní hranici, která je nezbytná pro zvolení do sněmovny.

Bursíkovi vadí, že nyní je vše v rukou prezidenta Václava Klause. "Ten je znám tím, že je antiekologický a antievropský, antilisabonský. Takže každá nová vláda bude méně ekologická a proevropská než ta současná."

Novináři na číhané.
Novináři na číhané. | Foto: Ludvík Hradilek
Obrazem:
Jak to vypadalo ve sněmovně, když šlo o důvěru
Foto: Ludvík Hradilek
Obrazem:
Vláda nad propastí. Jak začínala? Vzpomínejte

 

Právě se děje

Další zprávy