Topolánkova vláda končí. Sledovali jsme to online

Bronislav Pavlík Michal Žák Bronislav Pavlík, Michal Žák
24. 3. 2009 18:25
Proti vládě se postaví Jan Schwippel, Olga Zubová a Věra Jakubková
Šance ČSSD na svržení vlády rapidně vzrostly
Šance ČSSD na svržení vlády rapidně vzrostly | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká republika bude mít novou vládu. Po čtyřech a půl hodinách jednání o tom rozhodla Poslanecká sněmovna.

Opozici pomohli čtyři zákonodárci z koaličního tábora - poslanci ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý i exzelené Olga Zubová s Věrou Jakubkovou.

Hodiny a hodiny řečnění

Schůze, na níž se o osudu kabinetu rozhodovalo, začala ve 14:00. Více než polovinu jednání zcela opanovali komunisté, kterých se u řečnického pultu vystřídala celá řada a drželi ve většině případů mnohaminutové projevy.

Například Zdeněk Maršíček více než deset minut hovořil o pravicových extremistech, Dělnické straně a nebezpečích pro společnost. "A to jsou důvody, proč nepodpořím tuto vládu," řekl na závěr obsáhlého rozboru.

Hlasování o nedůvěře vládě navrhla před týdnem ČSSD. Jako důvod pro hlasování si vybrala médii odhalené angažmá premiérovat poradce Marka Dalíka v kauze poslance Petra Wolfa.

Jednání jsme sledovali online:

18:23 - Vládu potopila Věra Jakubková. Doplnila čtveřici zákonodárců, které potřebovala opozice pro to, aby nedůvěra vládě prošla.

18:18 - Pro pád vlády se vyjádřila i exzelená poslankyně Olga Zubová.

18:17 - Rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý se připojil k Schwippelovi a vyslovil vládě nedůvěru.

18:15 - Nezařazený poslanec Evžen Snítilý (zvolen za ČSSD) se zdržel hlasování.

18:14 - Poslanec Jan Schwippel vyslovil vládě nedůvěru. Jeho stranický kolega Juraj Raninec byl proti návrhu. Ostatní nespokojenci zatím nehlasovali.

18:10 - Hlasování o nedůvěře vládě začalo. Poslanci jsou vyvoláváni jednotlivě a vyslovují se PRO, nebo PROTI návrhu. Tím je vyslovit vládě nedůvěru.

17:57 - Předsedající Miroslava Němcová (ODS) chtěla zahájit hlasování, o slovo se ale přihlásil její stranický kolega Jan Bürgermeister a požádal o desetiminutovou přestávku. Sněmovna se vrátí k jednání v 18:10.

17:51 - Jan Schwippel je dalším poslancem z koaličního tábora, který nepodpoří vládu Mirka Topolánka.

17:47 - "Nechápu, proč vláda útočí na pana prezidenta," nechal se slyšet další z odpadlíků - Jan Schwippel. Dodal, že podporuje myšlenku předčasných voleb, o nichž mluvil v pondělí premiér Topolánek.

17:43 - Vláda se nechová tak, jak by měla, a proto jí nemohu podpořit, oznámila Jakubková svůj postoj.

17:39 - "Třikrát jsem vládu podpořila, jednou jsem se zdržela, čímž jsem dala najevo svůj postoj," začala svůj proslov další nezařazená poslankyně Věra Jakubková. "Dostala jsem se do centra pozornost, přitom jsem jen obyčejná ženská." I ona kritizovala vicepremiéra Bursíka, kterého viní ze svého vyloučení ze Strany zelených.

17:33 - Podle Šojdrové je nezodpovědné chtít vládu svrhnout v době předsednictví EU. "Není to věc, kterou jsme si vymysleli sami," řekla poslancům.

Jiří Paroubek před projevem.
Jiří Paroubek před projevem. | Foto: Ondřej Besperát
DOKUMENT:
Svrhněme vládu hospodářského skanzenu

17:27 - Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová vyzdvihla projev premiéra Mirka Topolánka. Poté, co se svým projevem vystoupil pan předseda Paroubek, musel být Topolánkův projev konfrontační, řekla.

17:26 - Olga Zubová neřekla, zda vládu podpoří, či nikoliv. Podle ní to vyplývá z jejího projevu. V něm vládu ostře zkritizovala a řekla, že nová strana, kterou teď reprezentuje - Demokratická strana zelených - neschvaluje kroky, které kabinet činí.

Michael Kocáb a Kateřina Jaques.
Michael Kocáb a Kateřina Jaques. | Foto: Ondřej Besperát

17:25 - "Kandidovala jsem do parlamentu za zelené, vešli jsme hlavním vchodem, slíbili kulturu, slíbili jsme voličům přijatelnou alternativu. co z toho zbylo, ať posoudí voliči sami," pokračuje Zubová. Dnes tu stojím za jinou zelenou stranu, protože ta Bursíkova mě vyloučila. Kvůli tomu, že jsem nechtěla kupčit, dodala.

17:22 - Olga Zubová se pustila do své bývalé partaje - Strany zelených. Pozastavila se nad tím, že šéf strany Martin Bursík otevřeně kritizuje prezidenta Václava Klause. "Poslední dny jsem strávila ve svém regionu a ptala jsem se voličů. Když mi řekli ´hlasujte pro nedůvěru´, ptala jsem se proč. Když mi řekli ´hlasujte proti´, ptala jsem se stejně."

17:20 - Emotivně vystoupil herec Vítězslav Jandák, který je poslancem socialistů. "Partička pana Bursíka, paní Jacques a pana Severy pro nás není partnerem," uvedl ve tváři brunátný poslanec.

17:15 - Další komunista u mikrofonu. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik reaguje s faktickou poznámkou na předřečníka. "U nás nelze hledat recyklovatelnost, my si za svým stojíme," uvedl.

17:10 - Vicepremiér Martin Bursík, lídr Strany zelených, se obrátil na své bývalé poslankyně Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou. Řekl jim, co by se podle jeho názoru dělo, kdyby podpořily opozici a kdyby padla koaliční vláda. "KSČM, rebelové a prezident Klaus opakovaně potvrdili, že chtějí dále rozvíjet jadernou energetiku," uvedl Bursík směrem k bývalým kolegyním, s nimiž se rozešel ve zlém. Dodal také, že uvedené spojenectví chce prolomit limity těžby uhlí na severu Čech. "Každá další vláda by byla protievropská či méně evorpská a byla by méně ekologická," řekl Bursík.

17:01 - "Byly nám slibovány reformy, byly nám slibovány druhé a třetí kolo reforem. Výsledkem je nula," dodal Raninec. Přesto oznámil, že nebude hlasovat proti vládě.

Topolánek pije z kaslovy lahve.
Topolánek pije z kaslovy lahve. | Foto: Ondřej Besperát

16:58 - "Ani se ČSSD nedivím," komentoval vyvolání hlasování o nedůvěře bývalý poslanec ODS Juraj Raninec. Připomněl Topolánkovo vládnutí za pomoci přeběhlíků. Za současné vlády se podle něj korupce a vydírání staly běžnou součástí života.

16:56 - "Důvody pro svržení této vlády jsou nedůvěryhodné," pustil se do politiků zelený poslanec Přemysl Rabas. Zákonodárcům připomněl všechny skandály, které politiku v posledních letech provázely. Nekalosti se nedějí jen nyní, ale děly se i za předchozí vlády ČSSD, tvrdí.

16:45 - Nadvláda komunistů za řečnickým pultem pokračuje. Slova se ujal Václav Exner. I on si bere vládu na paškál kvůli vysoké nezaměstnanosti a údajné liknavosti při řešení ekonomické krizi.

16:37 - "U zdravotnických zákonů by se měla vést širší diskuse a měl by u něj být větší rozdíl než jednoho hlasu," řekl Hovorka.

16:30 - Po dlouhých desítkách minut se k mikrofonu postavil zřejmě jeden z nejdůležitějších aktérů dnešního hlasování - lidovec Ludvík Hovorka. Poslanec, který může vládu položit, jí vytýká především reformu zdravotnictví, proti níž vystupuje už řadu měsíců. Nelíbí se mu změna pojištění, zákon o univerzitních nemocnicích a další.

Mirek Topolánek při projevu.
Mirek Topolánek při projevu. | Foto: Ondřej Besperát
DOKUMENT:
Jak Topolánek obhajoval svou vládu

16:26 - Nezaměstnanost bude brzy dvojciferná, tvrdí Dolejš.

16:24 - Trojice Hovorka, Zubová, Jakubková, která může vládu položit, se skrývá v kancelářích. Ještě pár hlasování a ODS bude mít prázdnou kasu, narážejí někteří zákonodárci ČSSD na údajné kupování poslanců.

16:23 - Řada poslanců opustila sál a korzuje sněmovnou. Debata je tragická, shodují se vesměs. Zákonodárci napříč stranami navzájem vtipkují, a to i občanští demokraté s komunisty.

16:20 - "Tato vláda se spolčila s nejhorší vládou v historii USA," hřímá osmadvacetiletá zákonodárkyně. "Takový spojenec se stává vazalem." Během svého projevu se dostane až k Protektorátu Čechy a Morava. Střídá jí stranický kolega Jiří Dolejš.

Potlesk po projevu premiéra Mirka Topolánka.
Potlesk po projevu premiéra Mirka Topolánka. | Foto: Ondřej Besperát

16:19 - Komunista podal mikrofon komunistce; za řečnickým pultem je Kateřina Konečná.

16:10 - Hovoří další komunista Zdeněk Maršíček. Jeho tématem jsou pravicoví extremisté.

16:08 - Do kritiky vlády se pustil další komunistický poslanec - Stanislav Grospič. Podle něj ji nezajímá nelichotivá ekonomická situace většiny lidí. Naopak se podle něj snaží využít celosvětové recese k vylepšení bank.

15:51 - "To divadlo, které tady předvádíte, má povahu vesnické šmíry," pustil se Jičínský do premiéra. "Pokud někdo chtěl zmanipulovat prezidentskou volbu, byli jste to vy tím, že jste tlačili na ty, kteří nechtěli prezidentem Václava Klause."

15:46 - "Podpora vlády neroste, naopak klesá," zpochybnil průzkumy veřejného mínění Zdeněk Jičínský (ČSSD). "Značná část občanů si stěžuje na to, že nemá reálný vliv na veřejné dění."

15:44 - Ne všichni poslouchají projevy. Část poslanců se občerstvuje v poslanecké restauraci.

Vlastimil Tlustý. Řekl, že číše jeho trpělivosti přetekla a vládu nepodrží. Nebo?
Vlastimil Tlustý. Řekl, že číše jeho trpělivosti přetekla a vládu nepodrží. Nebo? | Foto: Ludvík Hradilek

15:43 - "Nepřežije-li dnes vláda hlasování, bude to skvělá práva pro všechny slušné a rozumné občany. Obzvláště pro ty, kteří mají hluboko do kapsy. Tady už končí - v trpké grimase - všechny žerty," dodal Grebeníček

15:40 - Mluví bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček. Nehovoří o Topolánkově vládě, ale o prohnilosti kapitalismu a o chybách Václava Havla. "Neviditelná ruka trhu neexistuje, nebo přinejmenším sešla věkem," říká mimo jiné. "Je-li řeč o špatné vládě, není o to jednotlivostech a jednotlivcích, ale o celkovém stylu vládnutí. Vládní koalice překonává ve špatném smylsu vše, co se od ní dalo čekat," přidává nakonec.

15:24 - "Nemusíte na nás křičet, nemusíte nám vyhrožovat, pane Zaorálku," prohlásil lidovec Kasal. "Vy nám připomínáte jinou postavu z Dařbujána a Pandrholy - Smrťáka."

15:21 - "Vláda založila svoji existenci na manipulaci," prohlásil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dalík, Zubová, pozitivní a negativní motivace, naznačuje.

15:15 - Na přetřes přicházejí i takové věci, jako rušení bezplatného očkování proti tuberkuloze. "Takovou pitomost jsem už dlouho neviděl."

15:13 - Vymlouvat se na to, že vláda nesmí padnout kvůli předsednictví, je směšné, pokračuje předseda komunistů. "Vláda si byla vědoma toho, že je slabá. Proto měla každý krok konzultovat s opozicí."

15:09 - Krize začala už před dvěma lety, tvrdí šéf komunistů Vojtěch Filip. "O krizi se nesmělo mluvit," řekl poslancům. Koaliční zákonodárce jeho projev příliš nezajímá. Topolánek během něj vtipkuje s lidoveckým místopředsedou sněmovny Janem Kasalem.

15:02 - Ministr zemědělství Petr Gandalovič apeluje na morálku poslanců a žádá: Pojďme hlasovat o nedůvěře a neprodlužujme hodinovými projevy tuto schůzi. "Máte právo vyjádřit názor opozice, ale udělejte to bez hloupých řečí," apeloval na ně.

14:56 - Začíná výměna invektiv. "Myslíte si, že jsou všichni tak pobláznění jako vy?" ptal se Topolánka David Rath (ČSSD). "Největší krizí jste vy!"

14:53 - Za řečnickým pultem je ministr financí Miroslav Kalousek, který opravuje Zaorálka: Pohádku podle něj popletl.

14:54 - Poslanci začínají citovat z pohádek. Lubomír Zaorálek si zákonodárcům převyprávěl pohádku Dařbuján a Pandrhola. "Pandrhola měl taky smrt na jazyku," komentoval Topolánkův projev.

14:52 - Premiér Mirek Topolánek sklidil od vládních poslanců potlesk vestoje.

14:51 - Šéf vlády varoval před vyslovením nedůvěry. "Kdo hlasuje pro pád vlády, hlasuje pro toleranci a návrat praktik ČSSD, hlasuje pro návrat komunistů k moci, pro nestabilitu a nejistotu v době ekonomické krize. Hlasuje bez představy, co bude dál a hlasuje ve prospěch jednoho muže, který se nesmířil s porážkou."

14:50 - "Venku zuří ekonomická krize. Pokud vláda padne, nemůže si být nikdo z 10 milionů lidí jistý tím, co přijde," řekl premiér.

14:44 - ČSSD ohrožuje svobodu médií, tvrdí před poslanci Topolánek. Vyjmenoval údajné případy, kdy tehdy ještě vládní strana měla dosáhnout zrušení pořadu Bez obalu, či odchod několika moderátorů, kteří "nebyli servilní k Jiřímu Paroubkovi".

14:41 - Topolánek obvinil Paroubka, že se pokouší vyslovením nedůvěry vládě zastřít takzvanou kauzu Savoy. Tvrdí, že sociální demokraté stojí za tím, že se na veřejnost dostalo video z nahrávky, na níž lobbista s kontakty na ruské tajné služby Šlouf vyjednával s prezidentovým kancléřem Weigelem podporu pro zvolení Václava Klause.

14:38 - Topolánek pochválil Miloše Zemana za to, že v roce 1996 dal podporu tehdejšímu Klausovu kabinetu. Zemana - se zjevnou narážkou na Paroubkovy kvalit - označil za státníka. "A je škoda, že Jiří Paroubek nebyl schopen činů svého předchůdce, velkého státníka Miloše Zemana," uvedl.

14:35 - Premiér označil za příčinu všech problémů Jiřího Paroubka. Označil ho za muže, který se dodnes nesmířil s volební porážkou po parlamentních volbách v roce 2006. "Odmítá jakoukoli spolupráci s vládou, torpéduje i projekty, které ještě za vlády zahájila ČSSD. Torpéduje řešení dopadů krize, torpéduje české předsednictví, torpéduje vše," řekl premiér.

14:33 - Nyní mluví premiér Mirek Topolánek. "Na rozdíl od svého předřečníka se nebudu snažit být za každou cenu vtipný." Těmito slovy zahájil svůj projev.

Pomni, že prach jsi a v prach se obrátíš
Pomni, že prach jsi a v prach se obrátíš | Foto: Aktuálně.cz

14:32 - Paroubek po půl hodině skončíl.

14:29 - Šéf opozice říká, že v případě vyslovení nedůvěry vládě bude ČSSD chtít vládu odborníků. Topolákvovu vlády by nechal vládnout do konce českého předsednictví.

14:22 - Jiří Paroubek nenachází na vládnutí Mirka Topolánka nic pozitivního. Současná vláda podle něj destruuje vše - zdravotnictví, školství, nezávislost justice. "Tato vláda je euroostudná."

14:21 - Členové kabinetu nevěnují předsedovi ČSSD žádnou pozornost. Na svých místech se věnují vlastní práci.

14:19 - "Vláda má chování chameleona," kritizuje ji Paroubek za přístup. "Ukázkou je Lisabonská smlouva," dodává.

14:17 - "Tato vláda zavírá oči před důsledky ekonomické krize, která už zasáhla statisíce lidí," tvrdí opoziční lídr. "Buduje z republiky skanzen, kde to vypadá, že mu nic nehrozí."

14:09 - Mluví předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Vláda je založena na několika přeběhlících, kteří ji umožnili přežití, ale nikoliv důvěru," zopakoval svoji obvyklou výtku.

14:08 - Do sněmovny vbíhají na poslední chvíle dosud nerozhodnuté poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. S novináři nekomunikují a odmítají říci, zda se rozhodli podpořit vládu nebo jí vyjádřit nedůvěru.

14:05 - Poslanci na začátek drželi minutu ticha za oběti bobmardování Jugoslávie, které před deseti lety provedlo NATO.

14:02 - Schůze právě začala. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček sděluje, kdo chybí a kdo má zapůjčenou náhradní kartu na hlasování.

13:55 - Lídři a ministři vlády do poslední chvíle vyjednávají podporu pro vládu. Klíčové bude, jak se rozhodnou hlasovat poslanci nezařazení a rebelující. Poslední vývoj naleznete v grafice níže.

O tom, jak Topolánek a spol. vyjednávali, si můžete přečíst ve článku zde.

 

Právě se děje

Další zprávy