Živě z Výstaviště: Klaus sklidil potlesk na sjezdu ČSSD

Reportéři Aktuálně.cz
20. 3. 2009 18:24
Sjezd socialistů končí v neděli, vláda sklidila těžkou kritiku
Prezident Václav Klaus s Jiřím Paroubkem na sjezdu ČSSD.
Prezident Václav Klaus s Jiřím Paroubkem na sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti skončil první den druhé části sjezdu ČSSD.

Delegáti řešili programové priority strany, promluvili k nim všichni členové grémia a také stínoví ministři. Všichni shodně kritizovali kroky vlády Mirka Topolánka.

Nejčastěji šlo o výtky ze sociální oblasti, zdravotnictví a ekonomiky. V té souvislosti zmiňovali i úterní hlasování o nedůvěře Topolánkově kabinetu.

Předseda strany Jiří Paroubek oznámil, že pokud budou úspěšní, nechá vládu dokončit české předsednictví. "Vláda by mohla do konce předsednictví dokončit, co začala. Jde o pár týdnů, předsednictví končí v červnu."

Všichni s napětím čekali na příjezd výjimečného hosta - prezidenta Václava Klause. Ten do Průmyslového paláce dorazil krátce před 16. hodinou. Svůj projev musel několikrát přerušit kvůli potlesku. Poté se o samotě krátce sešel s Jiřím Paroubkem.

V sobotu budou socialisté volit nové vedení. Očekává se, že post předsedy obhájí Jiří Paroubek.

Dění jsme sledovali minutu po minutě:

18:19 - Skončil první den sjezdu ČSSD. Delegáti se k jednacím stolům vrátí zítra v půl deváté ráno. Čeká je diskuze o změně stanov. Nyní je pro ně připravena večeře, poté hromadně odjedou do restaurace U Fleků. "Odjezd je zajištěn, myslete ale na to, že je třeba, sejít se tu i zítra," pokynul účastníkům sjezdu místopředseda Milan Urban.

18:10 - Stínový ministr pro místní rozvoj Radko Martínek navrhuje zavést půčky pro mladé manžele. Peníze na ně chce vzít z daní z převodu nemovitosti. Ty činí ročně asi šest miliard korun. "Byty nejsou pouze zboží, ale také domov nás všech," podotkl.

17:49 - Bezpečnostní expert Jeroným Tejc uvedl, že socialisté chtějí omezit možnosti podávání pozměňovacích návrhů k zákonům, aby se omezila možnost působení lobbistů. Stejně jako ostatní členové stínového kabinetu kritizoval kroky vlády.

17:37 - V oblasti zdravotnictví chtějí jít sociální demokraté cestou neziskových společností. Ostře protestují proti zavedení standardů, které chystá současná vláda. "Chudí budou ležet v nemocnici, kde budou dýchat čerstvý vzduch z dálnice. Zbytek bude zřejmě nadstandard," pronesl Rath.

17:20 - Socialisté cvičí. David Rath je vyzval, aby se protáhli. Jinak by je prý ohrožovala trombóza žil z dlouhého sezení. Nyní hovoří o programu v oblasti zdravotnictví.

17:10 - O směřování zahraniční politiky ČSSD hovoří Lubomír Zaorálek. Nejprve zkritizoval komentář Václava Klause v zahraničním tisku, který se vyjadřoval k řešení finanční krize. Poté srovnával skutečnou ekonomickou krizi s filmem Den poté.

16:40 - Projevy hostů skončily a socialisté se jdou věnovat programovým otázkám své strany. V tuto chvíli hovoří stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Představuje protikrizová opatření ze sociální oblasti, které se strana pokusí prosadit. Jde například o zvýšení podpory v nezaměstnanosti, zvýšení výdajů na sociální oblast nebo ochranu zaměstnanců před platební neschopností firem.

16:34 - Schůzka Václava Klause a Jiřího Paroubka skončila. Prezident Klaus právě odjíždí z Průmyslového paláce, kde probíhá sjezd ČSSD.

16:28 - Michal Hašek tvrdí, že mu loni před prezidentskou volbou někdo hrozil smrtí. "I mně přišel korespondenční lístek, kde mi někdo vyhrožoval, že mohu být zastřelen," prohlásil. Uvedl to v souvislosti s úterním hlasováním o nedůvěře vládě.

16:25 - Jihomoravský hejtman Michal Hašek obvinil vládu, že záměrně škodí krajům. "Ministr Nečas seškrtal dotace na sociální zařízení o 600 milionů korun, to je polovina na provoz domovů důchodců," uvedl Hašek.

16:10 - Po Václavu Klausovi se slova ujal Matthias Platzeck z německé SPD. Hovořil o současných poměrech v Evropě a o finanční krizi.

Poprvé. Prezident a zakladatel ODS Václav Klaus mluví na sjezdu sociální demokracie.
Poprvé. Prezident a zakladatel ODS Václav Klaus mluví na sjezdu sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát
Prezident na sjezdu:
DOKUMENT: Projev Václava Klause
Vláda Bursíků a dalších mi není nejmilejší

16:07 - Jiří Paroubek v tuto chvíli jedná s Václavem Klausem za zavřenými dveřmi. Na otázku, o čem budou jednat, odpověděl žertem, že si budou povídat o tenise.

16:05 - "Tato krize je především krizí důvěry. Politici mohou svými racionálními postoji ochránit více, než vlády, které do ekonomik pumpují peníze poplatníků," nabádal prezident opozičníky. "Jen to je cesta, jak můžeme vyjít posíleni a obohaceni. Že umíme ukázat i ducha svornosti a vzájemnosti. Věřím, že se rokování vašeho sjezdu se bude nést v tomto duchu. V tomto smyslu mu jako prezident republiky přeji úspěch."

16:03 - Prezident upozornil všechny posluchače, aby nezneužívali současné ekonomické situace. "Taková taktika by mohla přinést volební úspěch, ale poškodila by dlouhodobý cíl, budování důvěry občanů v náš stát, demokratický systém a schopnost nalézat racionální východiska z potíží, které jsou důsledkem přirozených poměrů," řekl.

16:00 - "Nemíním komentovat poslední aktuality politické scény. Rozhodl jsem se vystoupit, abych naznačil, že v této hospodářské situaci by měly všechny významné politické síly demonstrovat svou odpovědnost vůči zájmům své země."

15:58 - "Pozváni jsem přijal, protože jednání nejstarší demokratické strany považuji v kontextu událostí za důležité. Mám na mysli vnitropolitickou nestabilitu i ekonomickou situaci," prohlásil Klaus.

Sjezd ČSSD: Jiří Paroubek mluví
Sjezd ČSSD: Jiří Paroubek mluví | Foto: Ondřej Besperát

15:53 - Do Průmyslového paláce dorazil prezident Václav Klaus. Prostory před jeho příjezdem důkladně prohlédla ochranka.

15:29 - Socialisté vyčerpali program a čekají na příjezd prezidenta Václava Klause. Bude vůbec prvním prezidentem, který navštíví sjezd ČSSD. Získaný čas využil lídr kandidátky do europarlamentu Jiří Havel. Hovoří o finanční krizi. Nabádal všechny, aby nezapomněli na sociální přístup, který se prý v době krize vytrácí.

15:13 - Lídr kandidátky do europarlamentu Jiří Havel seznamuje spolustraníky s evropským volebním programem. "Náš program zavazuje všechny evropské sociální demokraty, aby dokázali prosadit, co mají ve svých cílech. Aby se sociální téma z tohoto orgánu nikdy neztratilo," řekl Havel.

Hlavní body volebního programu ČSSD jsou sociální smír, sociální soudržnost, hospodářská výkonnost, kvalitní životní prostředí a vnitřní bezpečnost.

15:04 - Delegátům byl přednesen volební klip pro eurovolby. "Náhodní kolemjdoucí" v nich vysvětlují, proč budou volit ODS: "Zavedli školné, a tak nemusím na vysokou. Nemusím díky nim vstávat každé ráno do práce, žádnou nemám. Dceru nevzali do školky, tak s ní mohu zůstat doma. Zdraží nám elektriku, tak se má žena nebude dívat každý večer na seriály."

14:48 - Na sjezdu sociálních demokratů je i Václav Kočka starší, podnikatel, jehož rodinu spojují tajné služby s organizovaným zločinem. Šéf ČSSD Jiří Paroubek se již léta s rodinou Kočkových přátelí.

14:40 - Delegáti vyslechli zprávu tajemníka ČSSD a zprávu Ústřední kontrolní komise. Sál je zaplněn zhruba z poloviny. Účastníci sjezdu se přesunuli do kuloárů, debatují a občerstvují se. Organizační tým jim připravil chlebíčky, bagety, utopence a nakládaný hermelín, z nápojů mohou vybírat mezi pivem, kávou, vodou a limonádami.

14:21 - Topolánkův kabinet kritizuje i místopředseda Zdeněk Škromach. "Cokoliv tato vláda udělá, je zbytečné. Vzpomeňme na superhrubou mzdu, poplatky a stropy v pojištění. Dnes to ruší. Říkají, už je tu krize, nemůžeme to dělat. Kdyby to neudělali, lidé nemuseli mít obavu, za jakých podmínek budou pracovat," prohlásil Škromach.

14:01 - Místopředseda a stínový ministr průmyslu Milan Urban kritizuje kroky vlády v této oblasti. Vyzívá vládu k lepšímu využívání fondů EU. "Proč nevyužít tyto peníze a neposlat je tam, kde je to užitečné, na investice do ekonomiky, ekologie, energetických úspor. Sto miliard, které můžeme získat, není pro české firmy málo."

13:46 - Současný místopředseda strany Petr Vícha vysvětluje, proč nechce na tuto funkci kandidovat znovu. "Byl jsem zvolen jako místopředseda pro komunální politiku. Nemám pocit, že bych toho pro komunální politiku tolik udělal. Navíc jsem teď zvolen do čela senátorského klubu. Myslím, že nejde dělat zodpovědně obě funkce dohromady," řekl.

13:40 - Socialisté budou zítra dopoledne jednat za zavřenými dveřmi, rozhodl sjezd. Otevřené jednání navrhoval pražský delegát Josef Dobrý. "Myslel jsem, že mě delegáti podpoří, jsme demokratická strana, nevím, proč musíme jednat za zavřenými dveřmi," řekl novinářům.

13:34 - Předsedu Paroubka vystřídal u řečnického pultu první místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Hovoří o dopadech finanční krize a kritizuje opatření vládního týmu NERV.

13:22 - Předseda sociálních demokratů je přesvědčen o tom, že je nezbytné držet se svých slibů. "Výsledek ve volbách nebude dán marketingovými triky, ale plněním závazků. Z analýz vyplývá, že ve volbách 2006 se od nás odklonily téměř všechny části střední třídy, Pražané a mladí do 30 let. Srovnali jsme krok. Dnes víme, že ani v Praze nejsme bez šancí na vítězství."

Sjezd ČSSD: hostesky
Sjezd ČSSD: hostesky | Foto: Ondřej Besperát

13:08 - "Vedení, které budete volit, má stranu vítězně provést čtyřmi volbami, zejména do Evropského parlamentu a Poslanecké sněmovny vítězně. ... Vše si budeme muset vybojovat. Chceme-li mít úspěch, musíme mít vedení vítězného ducha. Musíme mít nové lidi, talenty a budoucí lídry strany," nastínil, kam chce stranu směřovat.

13:02 - "Kauza Topolánek, Dalík, a Wolf zavání korupcí a nátlakem. Neoddělit se od vlády by znamenalo ztratit důvěru lidí," řekl Paroubek straníkům. "Proto jsme vyvolali hlasování o nedůvěře a já věřím, že vláda v úterý skončí. Vláda by mohla do konce předsednictví dokončit, co začala. Jde o pár týdnů, předsednictví končí v červnu."

12:54 - Mezi delegáty procházejí desítky hostesek. Všechny na sobě mají oranžová trička s černým nápisem "SOCDEM IS SEXY" na zádech.

12:48 - Předseda socialistů se pouští i do kritiky současného Česka. "Konzumní společnost atakuje všechny základní hodnoty a přeměňuje je na zboží. Všechny úspory občanů se předávají všem možným agenturám. Zbožím je i politika, mnohdy i ČEZ. Pomocí inzerce manipulovaných médií se podněcují názory mládeže ke spotřebě," nebral si servítky.

12:43 - Delegáty sjezdu vítala před vchodem do Průmyslového paláce europoslankyně a loňská komunistická kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková. Snažila se jim rozdávat "placky" s nápisem NE Lisabonu.

12:38 - "Stejné je to se školným na vysokých školách, převáděním peněz na důchod na soukromé fondy, sociálním bydlením, ochranou zaměstnanců. Politováníhodná je snaha české pravice nahradit evropský sociální model současným americkým, zatímco Obamova administrativa naznačuje posun opačným směrem. Získáme-li moc, všechny útoky na model sociálního státu odrazíme a zcela nekompromisně zkorigujeme."

12:34 - Podle Paroubka je vláda nejhorší v oblasti zdravotnictví. "Nejde jenom o poplatky, ale plnou privatizaci nemocnic, které doposud garantovaly nejlepší péči. Nyní mají zajistit luxusní péči pro bohaté," pustil se Paroubek do vlády.

12:29 - Před delegáty předstoupil současný předseda strany Jiří Paroubek. Na začátek zmínil, že lídři ČSSD vedou v žebříčcích popularity nad koaličními, poté se pustil do kritiky vlády.

12:25 - Předseda pražské organizace Petr Hulinský přivítal delegáty v hlavním městě, poblahopřál jim k vítězství v krajských volbách. Doufá, že za rok a půl se ČSSD podaří zvítězit i v Praze.

12:15 - Delegáti schválili program třídenního jednání, vypustili z něho změnu stanov strany.

12:00 - Socialisté zahájili svůj sjezd

 

Právě se děje

Další zprávy