Topolánek: Odklad radaru může znamenat konec Lisabonu

Kateřina Eliášová
17. 3. 2009 23:00
Vláda stáhla projednávání smluv z programu schůze sněmovny
Smlouvu o radaru loni podepsali ministři zahraničí ČR a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová
Smlouvu o radaru loni podepsali ministři zahraničí ČR a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozhodnutí vlády stáhnout z jednání sněmovny obě radarové smlouvy může znamenat neschválení Lisabonské smlouvy v Senátu.

V úterý večer to připustil premiér Mirek Topolánek.

Nadto se ukazuje, že vláda, respektive koalice, nemá pro prosazení obou smluv dostatek hlasů a v budoucnu tomu nemusí být jinak.

Opozice si tak může gratulovat. Donutila vládu vzdát jednu z klíčových koaličních bitev. Pokud by se totiž smlouvy ve středu nakonec dostaly na pořad jednání, opozice by za pomoci dvou bývalých zelených poslankyň mohla nadobro oba pakty zamítnout.

To by byl definitivní konec radarové základny v Brdech.

Lisabonská smlouva prošla nakonec po delších debatách poslanců dolní komorou parlamentu, teď ji čeká proces schvalování v Senátu. Tam je ale kladný výsledek nejistý. Odklad radaru může znamenat další komplikaci.

A: Stáhnout pro koalici klíčový materiál z jednání sněmovny není běžný krok. Proč jste se k tomu nakonec odhodlali?

Před dalším ze sjezdů ČSSD dochází k velkým útokům na koalici, socialisté destruují jednání. Nechceme riskovat stejnou situaci jako loni na podzim, kdy jsme neschválením mise v Afghánistánu ohrožovali život vojáků, kteří by tam byli bez mandátu.

Fakta

Koaliční hlasy pro radar

96 hlasů je jistých (ODS+KDU-ČSL+SZ)
+ přeběhlíci Miloš Melčák a Petr Wolf- přesto nejistí

Opoziční hlasy proti radaru

97 hlasů je jistých(ČSSD+KSČM)
+2 bývalé poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková

Nejisté hlasy

lidovec Ludvík Hovorka (spíše ne)
zelený Ondřej Liška (proti nebo se zdrží)
Evžen Snítilý (spíše proti nebo se zdrží)

A: Znamená to konec radaru v Čechách?

Musím říct , že to nebylo jednoduché rozhodnutí (stáhnout smlouvy z programu), ale neznamená to, že by to jakkoli ratifikaci ohrozilo. Tento instrument je standardní, zákon nám to umožňuje a taky umožňuje nám vrátit ty smouvy zpátky do sněmovny. V situaci, kdy bude jasnější, jak to s radarem bude a ve sněmovně nebude snad tak excitovaná destrukční atmnosféra.

A: Budete mít vůbec hlasy pro schválení obou smluv?

Já musím říct, že každý musí vědět, s čím si hraje. Nebyli jsme to my, kdo zahájil jednání s americkou stranou, nicméně přesto existuje určitá pochybnost o časování celého toho procesu protiraketové obrany a pochybnost o financování.

V tomto smyslu dubnová návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy i jednání NATO ve Štrasburku a Khelu může dát jasný signál. Potom bude ten prostot kdykoliv se k tomu ve sněmovně vrátit  ve stadardním procesu.

A: Nemůže to zabít Lisabonskou smlouvu? Kongres ODS doporučil schválit nejprve radar a poté Lisaobon...

Já se domnívám, že to prostě možné je. Ale taky bych řekl, že to není úplně naše odpovědnost. Já nebudu nikomu nařizovat, jak má hlasovat v té které věci. Řekl jsem to už mnohokrát.

A: Koalice je teď dost oslabena, nemocní poslanci, ministři-poslanci na jednáních v rámci českého předsednictví... Do toho ČSSD plánuje v úterý vyvolat už páté hlasování o nedůvěře vládě. Ustojíte to?

Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.
Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nechává mě to chladným, je to situace, které čelím už od června 2006. Pokud bude vůle, aby ta vláda odešla, tak bude muset vládnout někdo jiný. To samozřejmě možné je, na to musí být politik připraven.

Já to ovšem úplně nepředpokládám, protože neznám nikoho v Evropě, kdo by si v této složité situaci přál vládnout a vysvětlovat lidem, proč ztrácí práci a proč realizují kroky, které nemají od války obdobu.

 

Právě se děje

Další zprávy