Julínkova reforma se opět odkládá, Filipiová vyjednává

Eva Benešová
17. 3. 2009 16:14
Vyřazení z programu schůze navrhla ČSSD, pro byli i poslanci koalice
Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.
Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Reformní zákony bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) poslali zákonodárci dolní komory parlamentu opět k ledu. Schválili totiž jejich vyřazení z programu začínající schůze.

Jediným zákonem, který zůstal, je zákon o záchranné službě.

Vyřazení navrhla opoziční ČSSD, pro hlasovali ale i poslanci koalice. "Ministryně Filipiová chce ještě jednat s poslanci a poslaneckými kluby. Vytváří určitý tým, se kterým chce vyjednávat. Nepochybně je nutné o tom ještě debatovat," prohlásil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Koalice by v tuto chvíli nebyla při hlasování o reformě jednotná. Proti je lidovec Ludvík Hovorka a duo nezařazených poslankyň Olga Zubová a Věra Jakubková.

Ty nehodlají o zákonu jednat, dokud do něho nebudou zařazeny připomínky odborné sekce Strany zelených, kterých je asi 200.

Poslanci vyřadili i návrh nového daňového řádu nebo změnu volebního zákona. Tu chce vláda ještě přepracovat, aby bonus pro vítěze nebyl tak markantní. Už posedmé také odložili hlasování o antidiskriminačním zákonu.

Poslancům v programu prozatím zůstávají například obě smlouvy o umístění radaru v Brdech, návrh na páteční zákaz jízd kamionů nebo mýtné pro automobily nad 3,5 tuny.

To se ovšem může ještě změnit, protože poslanci musí odhlasovat i celý změněný program.

 

Právě se děje

Další zprávy