ČSSD se opět pokusí svrhnout Topolánkovu vládu

Michal Žák Michal Žák, Eva Benešová
17. 3. 2009 15:22
Zároveň vyzvala svého někdejšího poslance Wolfa, aby odešel ze sněmovny
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje.
Jiří Paroubek si potřásá rukou s Davidem Rathem, vítězem hejtmanského klání Středočeského kraje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jiří Paroubek oznámil, že se ČSSD pokusí v nejbližším možném termínu vyvolat ve sněmovně další hlasování o důvěře vládě. Důvodem je takzvaná kauza Wolf.

"Začali jsme podepisovat archy pro vyvolání hlasování," řekl Paroubek novinářům s tím, že o přesném datu zatím není rozhodnuto. "Musí se kvůli tomu svolat mimořádná schůze," vysvětlil. "Předpokládám, že podpisy dnes budou předány, v průběhu příštího týdne by tato schůze mohla být. Například v úterý."

Podle sociálnědemokratických poslanců se premiér Mirek Topolánek a jeho blízcí spolupracovníci snaží ovlivňovat média.

"Justiční mafie, provázaná s premiérem Topolánkem a jeho poradcem a rádcem a osobním přítelem Dalíkem nejen ovlivňuje, ale téměř organizuje chod policie a státních zastupitelství při vyšetřování zpronevěry poslance Wolfa," prohlásil Paroubek.

Paroubek narážel na informace deníku MF DNES, podle něhož premiérův přítel Marek Dalík naléhal Topolánkovým jménem na reportéra ČT Dalibora Bártka, aby nevysílal reportáž o vyšetřování poslaneckého přeběhlíka Petra Wolfa.

Poslanec Petr Wolf (uprostřed) během jednání v poslanecké sněmovně.
Poslanec Petr Wolf (uprostřed) během jednání v poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Wolfe, odstup!

Poslance, který je pro údajné zneužití dotací v hledáčku policie, zároveň vyzval k "bezodkladnému složení mandátu".

"Člověk s jeho morálním profilem nemá ve sněmovně místo," řekl Paroubek s tím, že Wolf byl zvolen za ČSSD, ale chová se v rozporu s jejím programem.

Wolf podle Nejvyššího kontrolního úřadu prostřednictvím své firmy UT 2002 neoprávněně čerpal několik milionů korun dotací.

Sociální demokraté tak jdou proti názoru většiny lidí. Podle průzkumu, který si ČSSD nechala zpracovat, totiž většina voličů nechce, aby současná vláda padla. Přejí si to jen voliči nejsilnější opoziční strany.

Dobrý nápad, prohlásil Schwippel

Opozice se už několikrát pokusila vládu svrhnout, zatím ale nikdy neuspěla. Tentokrát má ale poměrně dobrou šanci. Koalici totiž chybí dva nemocní poslanci, není rovněž jasné, jak by hlasovali nezařazení poslanci.

"Dobrý nápad," zhodnotil návrh ČSSD Jan Schwippel (zvolen za ODS). "Ještě si to rozmyslím," reagoval na dotaz Aktuálně.cz, jak bude hlasovat.

Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny.
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Poslanecký klub bude postupovat jednotně," prohlásila místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques. Klub SZ má nyní čtyři členy. Dvě rebelující členky - Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou - nejmenší parlamentní strana před několika dny vyloučila.

"Je nutné vyslechnout i druhou stranu. Zveřejněné informace jsou příliš závažné," řekla Aktuálně.cz Zubová. "Naše rozhodnutí závisí převážně na tom, jak se k tomu postaví premiér a vláda. Zda dá záruky, že věc bude dále prošetřena. Ne jako v červnu v případu s paní Veseckou," doplnila ji Jakubková.

 

Právě se děje

Další zprávy