Pojišťovny mají 40 miliard, vláda slibuje pomoc

Petr Holub
16. 3. 2009 17:30
Cenou má být urychlené prosazení druhé verze zdravotnické reformy
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) na vládě.
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) na vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V letošním roce čtyři miliardy, v příštím roce osm miliard korun. Tolik dostanou zdravotní pojišťovny, pokud vládní návrh pomoci urychleně schválí sněmovna.

Ministři v pondělí odhlasovali, že dvě třetiny z toho dodá státní pokladna, zbytek samotné pojišťovny ze svých provozních fondů a pojištěnci po dočasném zrušení stropů pro výběr pojistného.

Další částku ve výši až čtyř miliard korun ročně přinesou reformní kroky, které chce ministryně Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová prosadit ještě během jara. České zdravotnictví by měly změnit od července. "Věřím, že sněmovna bude vstřícná," očekává ministryně.

Díky Julínkovi

Krize letos sníží příjmy zdravotních pojišťoven o 11 miliard proti pojistným plánům. Stejné to bude i v příštím roce. Proto je podle ministryně třeba zasáhnout a příjmy na přechodnou dobu doplnit.

Nezbytnost takové pomoci zpochybňují účty zdravotních pojišťoven. Podle vládního materiálu pojišťovny loni zaznamenaly přebytek 12 miliard, což je druhý nejlepší výsledek v historii.

U pravého okénka se vyzvedávají darovací smlouvy. K levému okénku chodí ti, kteří chtějí poplatek uhradit hotově.
U pravého okénka se vyzvedávají darovací smlouvy. K levému okénku chodí ti, kteří chtějí poplatek uhradit hotově. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Filipiová vyčíslila zisk z poplatků. Víme, komu pomohly

Celkem tedy měly na účtech koncem roku 40 miliard, z toho 27 miliard ve fondech, ze kterých se platí zdravotní péče. Tato rezerva, která vznikla v posledních třech letech a za kterou ministryně Filipiová poděkovala svému předchůdci Tomáši Julínkovi, na dvouletý výpadek příjmů stačí.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Kdo řeší krizi lépe? Prošli jsme balíčky vlády a ČSSD

Tvůrčí účetnictví

Ministryně ve vládním materiálu argumentuje tím, že po započtení závazků a pohledávek činí celkový přebytek pojišťoven namísto vykazovaných sedmadvaceti jen 11 miliard a mohl by se tedy vyčerpat už letos.

Aktuálně.cz oslovilo několik expertů pojišťoven s dotazem, jestli jsou takové úpravy aspoň teoreticky možné, a všichni ministerský výklad zpochybnili. Závazky a pohledávky ve lhůtě splatnosti se na účtech pojišťoven obvykle neliší: pojišťovny platí zdravotníkům obvykle do 20 dnů a zaměstnavatelé odvádějí pojistné do měsíce.

Ministryně uvádí data, podle kterých by podniky odváděly pojistné správně, pojišťovny by však platily o měsíc později, než se zavázaly ve smlouvách se zdravotníky. Soukromí lékaři ani nemocnice si však nestěžují.

Aktuálně.cz oslovilo zástupce ministra zdravotnictví včetně prvního náměstka Marka Šnajdra s žádostí o vysvětlení, dosud však neobdrželo odpověď.

Krize jako příležitost

Ministryně může apelem na nebezpečí krize prosadit v Parlamentu zákony, které její předchůdce dokázal protlačit pouze přes vládu.

Druhá verze Julínkovy reformy obsahuje tři zákony o zdravotních službách a novelu zákona o zdravotním pojištění. Na program březnové schůze už je zařadila sněmovna.

Už ve vládě způsobil vážné koaliční spory paragraf pojistné novely, která umožňuje, aby lékař žádal od pacienta doplatek, pokud bude mít zájem o kvalitnější péči. Novelu odmítly obě rebelky ze Strany zelených i zdravotnická komise lidovců v čele s poslanci Jiřím Carbolem a Ludvíkem Hovorkou.

Právě tento princip ale chce Filipiová s odvoláním na krizi prosadit. Spoluúčast bude podle jejího plánu možná už v červenci.

Ministryně proto vytvoří tzv. Odborné fórum se zástupci pacientů, lékařů a pojišťoven, které by přesně určilo rozsah péče placené ze zdravotního pojištění. Zároveň zákon umožní lékařům žádat od pacientů za své služby víc, než zaplatí pojišťovna.

Podle Filipiové půjde o "vtažení korupčních prostředků ve zdravotnictví do systému". Pacienti budou moci legálně platit tam, kde dosud lékaře upláceli.

 

Právě se děje

Další zprávy