Koalice přišla o další hlas, poslanec Hink havaroval

Eva Benešová
16. 3. 2009 16:16
Osud vládních návrhů bude ležet v rukou exzelených Zubové a Jakubkové
Vladimír Hink
Vladimír Hink | Foto: ODS

Praha - Koalice bude na nadcházející schůzi sněmovny o dva hlasy chudší.

Kromě těžce nemocného lidovce Tomáše Kvapila jí totiž bude chybět i poslanec Vladimír Hink (ODS). Měl dopravní nehodu a leží v nemocnici.

Deníku Aktuálně.cz to bez bližších podrobností řekl šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

"Mohu potvrdit, že je v pracovní neschopnosti," řekla Hinkova tajemnice Barbara Jagrová. Jak dlouho bude poslancova rekonvalescence trvat, nesdělila. "To v tuto chvíli nikdo neví," zdůraznila.

Koalice má obvykle i s přeběhlíky Milošem Melčákem a Petrem Wolfem (oba zvoleni za ČSSD) 102 hlasů. Ovšem kromě toho, že dva poslanci budou nemocní, nemá při všech hlasováních jisté ani hlasy Olgy Zubové a Věry Jakubkové, které byly minulý týden vyloučeny ze Strany zelených.

Jakubková například odmítá podpořit zdravotní reformu. "Nebyly vyslyšeny připomínky naší odborné sekce. My v tuto chvíli odmítáme jakýkoliv kompromis," prohlásila Jakubková.

Na čtyřech zdravotních zákonech jí vadí nejvíce to, že bude omezena pravomoc pacienta vybrat si svého lékaře nebo že nejsou jasně definovány standardy.

Doplnila, že s poslankyní Zubovou budou podporovat všechny návrhy, které budou v souladu s programovým prohlášením vlády a programem zelených.

Kromě zdravotní reformy se má sněmovna zabývat například zavedením mýtného pro automobily nad 3,5 tuny nebo zákazem jízd kamionů. Na programu jsou i obě smlouvy o umístění radaru v Brdech.

 

Právě se děje

Další zprávy