Paroubek chce hlasovat o radaru. Věří, že by neprošel

Petr Holub
5. 3. 2009 18:15
Smlouvy označil za politické zombie, které ztratily jakýkoli význam
Jiří Paroubek: Pojďme ve sněmovně konečně řešit radarové smlouvy
Jiří Paroubek: Pojďme ve sněmovně konečně řešit radarové smlouvy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ČSSD hodlá přesvědčit sněmovnu, aby odmítla smlouvy o stavbě amerického radaru v Brdech.

"Zítra navrhnu vedení sociálních demokratů, abychom se na nejbližší schůzi pokusili zařadit smlouvy o radaru na program. Myslím, že sněmovna smlouvy odmítne, protože většina poslanců je proti," řekl předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Reagoval tak na výrok ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který dnes při zasedání ministrů zahraničí NATO nevyloučil, že se plán na stavbu radaru může přehodnotit.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg před zámeckou bránou v Lánech po společném jednání s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Vondrou.
Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg před zámeckou bránou v Lánech po společném jednání s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Vondrou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Schwarzenberg: Osud radaru závisí na íránském jádru

"I pan Schwarzenberg to začíná chápat. U něho je ostatně zvykem, že začíná otevírat deštník, když ve Washingtonu prší," připomněl Paroubek, že stejně se už před týdnem vyjádřil americký prezident Barack Obama.

Z pohledu předsedy sociální demokracie se takový vývoj ve věci radaru dal po nástupu nového amerického prezidenta čekat.

"Je logické, že americká administrativa začne o věci jednat s Ruskem. To je klíč k řešení problému jaderné energetiky nebo jaderných zbraní v Íránu. Pokud se tato jednání podaří, a já se domnívám, že podaří, nemá radar nejmenší důvod," prohlásil Paroubek.

Foto: Reuters
Čtěte více:
Obama nabídl Rusům zrušení radaru za tlak na Írán

Sněmovna by měla smlouvy pohřbít především z toho důvodu, že radar odmítá 70 procent českých občanů, doplnil předseda sociální demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy