Nutí mě psát dobře o ČSSD, tvrdí šéfredaktor Práva

Domácí Domácí
4. 3. 2009 13:35
Píše, že mu kdosi hrozí stažením inzerce. Zdroj výhrůžek blíže neuvádí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šéfredaktor jednoho z nejvlivnějších českých deníků ve svém listu veřejně napsal, že se kdosi z okolí sociální demokracie snaží výhrůžkami diktovat jeho novinám, jak mají o hlavní opoziční straně referovat.

"V posledních týdnech jsem byl z různých míst opakovaně varován," píše Zdeněk Porybný v Právu, "že pokud bude Právo pokračovat v dosavadním, údajně nepříznivém způsobu psaní o sociální demokracii, může přijít o inzerci firem, jejichž management je jmenován nebo ovlivňován státem."

Porybný toto vážné obvinění publikuje na straně šest svého deníku v rubrice glos a komentářů. V článku nijak blíže neupřesňuje, odkud zmíněná varování přicházejí ani kdo za nimi stojí.

"Nechci si hrát na detektiva, ale někdo zjevně sází na to, že část současných podnikatelských či politických 'elit' už najisto počítá s volebním vítězstvím soc. dem. a chce se předem nějak zavděčit krocením 'neposlušných' médií."

Neupřesnil to ani na přímý dotaz Aktuálně.cz. "Dále se k tomu nebudu vyjadřovat," uvedl Porybný.

Dodal, že mu nešlo o jmenování konkrétních lidí, ale o pojmenování problému. "Týká se to všech médií, ale u Práva je to zřejmě nejviditelnější."

Tvrdík: Je to nedorozumění

Někdejší šéf volební kampaně ČSSD Jaroslav Tvrdík o ovlivňování neví. Připustil ale, že se strana snaží prodat v médiích své kvality.

"Úkolem šéfa volebního štábu každé demokratické strany světa je, snažit se představit svoji politickou stranu, její kandidáty a program v co nejlepším možném světle. Je pak na novinářích, jakým způsobem tu snahu volebních štábů přeberou či nepřeberou," řekl deníku Aktuálně.cz.

Porybného vyjádření považuje za nedorozumění. "Pana šéfredaktora Porybného jsem si vždycky mimořádně jak profesně, tak i lidsky vážil. To, co napsal, považuji za nedorozumění. Já coby někdejší šéf volebního štábu jsem až na jeden případ vždy měl s panem Porybným korektní vztahy."

ODS má jasno: Jde o lidi blízké vedení ČSSD

Porybného obvinění vůči hlavnímu politickému soupeři využil v předvolební kampani lídr kandidátky ODS do europarlamentu Jan Zahradil.

Ačkoli Porybný nechce zdroj výhrůžek upřesnit, Zahradil - bez dalších podrobností - píše, že jsou to "lidé okolo současného vedení ČSSD."

Na dalších řádcích svého prohlášení se europoslanec strachuje o svobodu slova v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy