Tři hejtmani za ČSSD složili poslanecký mandát

Karel Toman
1. 3. 2009 14:50
Rath naopak ve sněmovně zůstává, zvládne obojí
Michal Hašek za Jihomoravský kraj
Michal Hašek za Jihomoravský kraj | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tři hejtmani za ČSSD už nejsou poslanci. Michal Hašek, Radko Martínek a Martin Tesařík v neděli dodrželi předvolební slib a v Olomouci složili své poslanecké mandáty. Do sněmovních lavic za ně usednou náhradníci.

Trojice hejtmanů měla původně odstoupit na přelomu roku po vyhraných krajských volbách, jejich setrvání v parlamentu si ale vyžádal předseda ČSSD Jiří Paroubek. Chtěl totiž, aby se zúčastnili klíčových hlasování, zejména těch o poplatcích ve zdravotnictví.

V Olomouci hejtmani předali předsedovi sněmovny Miroslavu Vlčkovi notářské záznamy o rezignaci na své poslanecké mandáty. Už v minulosti totiž prohlásili, že se chtějí naplno věnovat řízení krajů.

Rath poslancem zůstává

"Ústava sice nevylučuje souběh funkcí, který nastal, ale považovali bychom jej s kolegy z dlouhodobého hlediska za špatné řešení. Sněmovnu nemáme dvě zastávky šalinou, a tak bychom museli šidit jedno nebo druhé. To nechceme, přestože třeba mě osobně předseda Paroubek žádal, abych ve sněmovně zůstal až do konce volebního období," citovaly Novinky.cz Haškovo vyjádření z tiskové konference po složení mandátu.

Poslaneckého křesla se naopak nehodlá vzdát poslanec a hejtman Středočeského kraje David Rath, který podle svých slov výkon obou funkcí zvládne.

Hašek, který je předsedou Asociace krajů, zároveň na tiskové konferenci přiznal, že ho mrzí chladné vztahy s vládou a to, že si premiér ještě nenašel čas se s lídry krajů setkat. "Nechceme s vládou bojovat a věřím, že v budoucnu bude komunikace lepší, třeba i proto, abychom mohli společně řešit dopady ekonomické krize na občany našich regionů," řekl.

Místo Haška usedne v poslanecké sněmovně Zuzana Domesová z Hodonína, hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka vystřídá v poslaneckém křesle Ludmila Navrátilová ze Skutče a poslanecký mandát šéfa Olomouckého kraje Martina Tesaříka připadne Pavlu Němcovi z Mohelnice.

 

Právě se děje

Další zprávy