Politik pozdravil Sieg Heil! A míří do europarlamentu

Kateřina Eliášová
18. 2. 2009 11:50
Reminiscence na nacistickou éru zasáhly českou politiku
Sieg Heil, to máte za Kosovo, říká zelený politik Daniel Solis.
Sieg Heil, to máte za Kosovo, říká zelený politik Daniel Solis. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Záliba v reminiscencích na nejzrůdnější režim historie nebere mezi českými politiky konce.

Socialista David Rath udával jako příklad Hitlerovu politiku zaměstnanosti, pak ODS poslala do světa obrázky, kde je Rath vyveden v podobě nacistického vůdce.

A Strana zelných teď ve vnitřním souboji o místa na eurokandidátce diskutuje o případu pražského zastupitele Daniela Solise, který použil mezi straníky pozdrav "Sieg Heil!".

Daniel Solis by chtěl za zelené do evropského parlamentu kandidovat. Má už nominace z pěti krajů a na kanditátce by rád zaujal přední místo.

My ho nechceme 

V této souvisloti také na Solisův slovník upozornil tajemník poslaneckého klubu strany zelených Milan Mraček. Záznamy debaty,  kde Mraček před Solisem varuje, má Aktuálně.cz k  dispozici.

Mraček vystoupil na jedné z krajských konferencí proti tomu, aby Solis na evropské kandidátce figuroval.

"Domnívám se, že nasazení Daniela Solise na zelenou kandidátku do Evropského parlamentu z něj a ze Strany zelených udělá lehký terč, který naši protivníci budou chtít sestřelit," varoval Mraček straníky v debatě.

V té souvislosti připomněl i kontroverzní výrok "Es kommt der Tag" z úst Mirka Topolánka nebo zmíněnou Rathovu úvahu na téma Hitler a krize, kterých později využili protivníci v politickém boji.

Tak si hraje s neonacisty ODS. Hitlerovský David Rath v její eurokampani.
Tak si hraje s neonacisty ODS. Hitlerovský David Rath v její eurokampani. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Solis: Nejsem neonacista

Daniel Solis nepopřel, že svého spolustraníka veřejně oslovil pozdravem, kterým se zdravili zejména příznivci nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

"Musím s politováním konstatovat, že v kontextu Teplického sjezdu, jeho svolání a jeho průběhu, ... je alegorie nacistického pozdravu "zdar vítězství" netoliko nadsázka, ale smutná realita silových praktik některých čelních představitelů Strany zelených," vysvětloval Solis ve vnitrostranické debatě.

Teplický sjezd se konal loni v září a Martin Bursík a "jeho" lidé tam zvítězili nad vnitrostranickou opozicí v čele s bývalou 1. místopředsedkyní Danou Kuchtovou.

Skončíme jako Německo....

Solis deníku Aktuálně.cz řekl, že použil onen pozdrav proto, že mu názory jeho spolustraníka připadaly silně pravicové, tudíž oslovení "Sieg Heil" bylo namístě.

"Týkalo se to uznání Kosova. Narážel jsem na Výmarskou republiku, kde NSDAP zrušila ústavu a tím tam začala diktatura nacistů. Ministr zahraničí za zelené Karel Schwarzenberg uznal Kosovo v rozporu s mezinárodním právem a to je podle mě také porušování ústavy. A jestliže to půjde tímto směrem dál, tak skončíme tam, kde skončilo Německo ve 30. letech. A když onen dotyčný uznání Kosova obhajoval, domníval jsem se, že onen pozdrav mu přeci nemůže vadit," vysvětlil Solis.

Je to útok mých protivníků

Zatím poslední, v pořadí už pátou nominaci na kandidátku do europarlamentu, získal Solis v pondělí odpoledne. Jeho šance na umístění v první pětici kandidátů je tedy vysoká.

O pořadí bude rozhodovat za týden republiková rada strany. Solis, který se sám označil spíše za levicového zeleného politika, patří k odpůrcům předsedy Martina Bursíka.

"Je to nepříjemné, že se to dostalo ven. Vnímám to jako útok na svoji osobu a snahu mě ziskreditovat," myslí si Solis.

Sám Mraček odmítl, že by chtěl Solise poškodit.

"Neměl jsem v úmyslu to oznamovat veřejnosti, své pochyby o Solisovi jsem uvedl v rámci vnitrostranické besedy, dál jsem to nešířil. Chtěl jsem jen upozornit, co nás může čekat, pokud se tato informace dostane na veřejnost," vysvětlil Mraček.

 

Právě se děje

Další zprávy