Elektronizace úřadů postupuje, Langer uspěl s registry

Petr Holub, Eva Benešová
13. 2. 2009 12:31
Sněmovna souhlasila se vznikem centrálních registrů osob, firem a nemovitostí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer je opět o něco blíže svému cíli digitalizovat české úřady.

Poslanci dnes totiž schválili zavedení čtyř nových registrů, které budou obsahovat informace o občanech, firmách a nemovitostech. Nový systém má nahradit množství úřednických databází, které obvykle neumožňují předávání informací mezi jednotlivými úřady.

Naopak registry obyvatel, právnických osob, nemovitostí a práv a povinností budou společné pro celou státní správu.

Lidem by to mělo usnadnit život především v tom, že nebudou muset obíhat více úřadů. Ty si totiž potřebné informace předají elektronicky. Všechny registry by spravovalo ministerstvo vnitra.

"Je to vyvrcholení v oblasti eGovermentu. Cílem je zjednodušit, zlevnit a zefektivnit výkon veřejné správy. Úřady vás nyní nutí přenášet různá potvrzení, osvědčení, a to by mělo ustat," vysvětlil ministr vnitra Ivan Langer.

Poslanci ovšem při schvalovacím procesu přeskočili jednu podstatnou část a zřízení registrů takzvaně "přilepili" k zastřešujícímu zákonu o registrech. Pět zákonů tak minulý týden během druhého čtení sloučili do jednoho.

Chybí vysvětlení i vyčílení nákladů

Zákonodárci tak hned u čtyř norem neměli šanci zkontrolovat, co vlastně Langer zamýšlí. U komplexního pozměňovacího návrhu totiž není k dispozici důvodová zpráva, která by objasnila účel zákonů, nejsou vyčísleny ani náklady na celý systém.

Sami poslanci s tím ovšem problém nemají. "Slučujeme čtyři již existující zákony do jednoho.  Legislativně v tom žádný problém není, a na funkci registrů to taky vliv mít nebude," reagoval Vladimír Koníček (KSČM).

Podobně k zákonu přistupují i sociální demokraté: "Je třeba, aby registry začaly fungovat všechny najednou a propojily se. Obáváme se jen toho, aby nemohlo dojít ke zneužití dat," prohlásil někdejší ministr vnitra František Bublan.

Spěchalo se kvůli zakázkám?

Jedním z důvodů, proč vnitro se schvalováním tak spěchalo, by mohl být zájem softwarových firem o provozování systému eGovernmentu. Zakázka v řádu miliard může být vypsána až poté, co zákon začne platit.

"Do přidělování zakázek už nevidíme, je to věc vnitra," reagoval Bublan. Podle Koníčka s tím sloučení zákonů vůbec nesouvisí.

Zákon musí ještě schválit senát a podepsat prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy