Klaus řekl ano cenzuře, politici utají své odposlechy

Michal Žák Michal Žák
13. 2. 2009 16:05
Ochrání to oběti trestných činů, tvrdí prezident
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus v pátek podepsal novelu trestního řádu, která mimo jiné zakazuje novinářům zveřejňovat odposlechy sledovaných osob.

Jeho podpis pod novelou není překvapením.

Už v předchozích dnech napsal předsedovi Syndikátu novinářů ČR, který jej požádal, aby se postavil proti zesilování cenzury v Česku.

"Vašemu zájmu, respektive zájmu novinářské obce a majitelů médií, rozumím. Rolí prezidenta však není stát na pozicích jakékoli zájmové organizace, byť má v rukou mocné sdělovací prostředky, ale sledovat pokud možno zájem celku," napsal mu v odpovědi prezident Klaus.

Argumentoval přitom podobně jako poslanci, kteří minulý týden - svorně, s výjimkou komunistů - přehlasovali senát: "Protizákonné zveřejňování policejních a jiných odposlechů před jejich soudním projednáním významně zkracuje a ohrožuje práva nevinných občanů."

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si reakce prezidenta Klause:
Co napsal předsedovi Syndikátu novinářů ČR
Reakce na prosbu šéfredaktorů několika českých periodik

"Obávám se, že je diskuse, vedená o tomto zákonu z hlediska údajného ohrožení svobody slova, falešná," napsal Klaus prozměnu šéfredaktorům několika českých periodik, kteří se na něj obrátili se stejnou žádostí.

Je ohrožena svoboda tisku, zní ze světa

Novela počítá s tím, že pokud někdo zveřejní část odposlechů, hrozí mu sankce buď od Úřadu pro ochranu osobních údajů, nebo i vězení. To vyvolalo řadu protestů nejen v Česku, ale i ve světě.

Zákon kritizoval například Mezinárodní tiskový institut ve Vídni, podle něhož je ohrožena svoboda médií. Ten zároveň reagoval na pokutu, kterou dostala od soudu reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková za to, že nechtěla prozradit svůj zdroj informací v kauze Savoy.

Část senátorů už dříve avizovala, že se kvůli odposlechům obrátí na Ústavní soud. Není ale zcela jisté, zda tak učiní.

"Celou věc ještě zvážíme a rozhodneme se, zda věc předáme Ústavnímu soudu. Někteří senátoři zatím nejsou zcela rozhodnuti, takže si zatím necháme čas. Předpokládám, že jasno by mělo být do několika týdnů," řekl ve čtvrtek Aktuálně.cz senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

"Podle mého názoru je správné stanovisko Senátu, tedy že tento zákon je naprosto zbytečný. Primárním úkolem státu je chránit tyto materiály a ne trestat až toho třetího v řadě," dodal.

Proti odposlechům se nyní staví i zelení, přestože původně pro zákaz hlasovali. Přichystají vlastní novelu, která by zveřejňování odposlechů opět umožnila.

"Prosadit to bude těžké. Ale věřím, že část poslanců si neuvědomila, jak závažnou věc schválila, a proto na základě argumentů novinářů své rozhodnutí přehodnotí," řekla místopředsedkyně strany Kateřina Jacques.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Cenzura? Blogeři píší o zákazu zveřejňování odposlechů
 

Právě se děje

Další zprávy