Sněmovna o osudu poplatků nerozhodla. Přerušila jednání

Eva Benešová
10. 2. 2009 19:35
Poslanci se dvě hodiny hádali, co bude na programu schůze
Pokladna na vybírání regulačních poplatků.
Pokladna na vybírání regulačních poplatků. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci po několikahodinovém jednání přerušili jednání o regulačních zdravotnických poplatcích. K zákonu se vrátí pravděpodobně zítra.

Program byl přerušen ve chvíli, kdy poslanci jednali o senátním  návrhu, díky němuž by měly být poplatky omezeny. Opozice, která si přerušení schůze vymohla je však chce zcela zrušit.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek uvedl, že noc využije jeho strana k tomu, aby si pro tento plán zajistila dostatek hlasů. "Je evidentní, že máme zájem na úplném zrušení a je evidentní, že nám chybí hlasy," podotkl s tím, že přes noc chce vymyslet plán, jak hlasy získat.

Taktiku chce vyladit ještě i ODS. Zítra totiž nebude na jednání premiér Mirek Topolánek, který bude v Bruselu plnit povinnosti v rámci předsednictví EU.

"Možných taktik je několik. Musíte ale pochopit, že je nebudeme sdělovat předem," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Jednou z možných variant je, že se koalice pokusí přerušit schůzi a odložit hlasování na některý z dalších dnů. Další možností je, že se pokusí ukončit schůzi a k jednotlivým zákonům svolávat mimořádné schůze. Tím by alespoň částečně zabránila obstrukcím.

Svoboda pro děti

Návrh zákona, ke kterému se dostali po tříhodinových obstrukcích, by měl osvobodit děti do 18 let od třicetikorunových poplatků v ambulancích lékařů.

Současně jim měl být - stejně jako lidem nad 65 let - snížen ochranný limit z 5000 na 2500 korun.

Do ochranného limitu se započítávají návštěvy u lékaře a doplatky na léky. Má chránit dlouhodobě nemocné.

Platit by se nemělo už ani v lékárnách. Zrušeny mají být platby za recept i položku na receptu. Výjimkou zůstávají léky, které mají nižší doplatek než 30 korun.

"Pokud si půjdete koupit lék s doplatkem 40 korun, zaplatíte 40. V případě že bude doplatek 20 korun, zaplatíte 30," vysvětlil změnu poslanec Boris Šťastný (ODS).

Naopak zachovány by zůstaly poplatky 60 korun za den hospitalizace v nemocnici a 90 korun za návštěvu pohotovosti.

Levice - zrušit 

Takto formulován je návrh, s nímž vrátili senátoři do sněmovny původně navržené úplné zrušení poplatků, jež se podařilo levici prosadit loni v prosinci.

Sněmovna tedy napřed hlasuje o něm - koalice potřebuje pro jeho prosazení nadpoloviční většinu hlasů.

Pokud by neuspěla, hlasovala by sněmovna znovu o návrhu opozice, aby byly poplatky zcela zrušeny. Sociální demokraté pro to potřebují 101 hlas a proto jejich předseda Jiří Paroubek hovoří o nočním jednání. 

Sociální demokraté se tváří, že by mohli hlasy získat. Mluví například o tom, že pro ně budou hlasovat ti poslanci ODS, kteří jsou v krajích členy společných koalic (v Brně a Budějovicích) na socialistických hejtmanstvích. Ta přestala poplatky ve svých nemocnicích vybírat.

Také lidovecký poslanec Ludvík Hovorka řekl, že v případě, kdy by se koalici nepodařilo odhlasovat omezení poplatků, zvedne ruku pro bude pro úplné zrušení.

K jaké variantě dojde, se uvidí zítra. Dnes měla koalice zřejmě hlasů dostatek - senátní návrh totiž podporují i rebelové z ODS a Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy