David Rath online: Reflex považuji za prolhanou stoku

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
12. 2. 2009 15:14
Kontroverzní politik ČSSD byl hostem Aktuálně.cz
David Rath odpovídá online z kanceláře středočeského hejtmana
David Rath odpovídá online z kanceláře středočeského hejtmana | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bez nadsázky je to jeden z nejviditelnějších a nejcitovanějších politiků ČSSD.

Exministr zdravotnictví, který se loni coby hejtman pevnou rukou chopil vlády nad Středočeským krajem. David Rath.

Ihned po nástupu do funkce odvolal pět ředitelů krajských nemocnic, kteří podle jeho tvrzení špatně hospodařili. Dalším plánovaným krokem má být odkup nemocnic, které předchozí krajská vláda ODS zprivatizovala.

Rath je zároveň jedním z hlavních odpůrců regulačních poplatků ve zdravotnictví. Ostatně jeho kraj byl vůbec první, který je pacientům krajských zařízení začal vracet formou daru.

"Poplatky jsou trapné," nebral si Rath servítky v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz. "Až volby vyhraje ČSSD zruší poplatky úplně."

Kritici někdejšímu ministru zdravotnictví vyčítají, že si své záměry často prosazuje diktátorským způsobem. Nedávno vyvolal povyk, když v rozhovoru pro Lidové noviny odkázal na nacistickou Třetí říši. Časopis Reflex ho následně zobrazil na své titulní straně s hitlerovským knírkem.

"Celý článek je klasickou propagandou s desítkami faktických nesmyslů," tlumočil hejtman svůj názor na text. "Reflex považuji za prolhanou stoku," dodal.

Další odpovědi kontroverzního sociálního demokrata najdete ZDE:

Odpovězeno: 12. 02. | 13:39Autor: marie

Otázka: kdy opustite poslaneckou snemovnu.

David Rath: Proč si myslíte, že bych měl? Aby měla ODS lehčí život ve sněmovně? Takovou radost jim udělat skutečně nechci.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:41Autor: Kovboj

Otázka: Dříve, než za mlada, jste prosazoval také poplatky ve zdravotnictví,... není Vám hloupé změnit názor o 30 korunách jen kvůli tomu aby jste Vy a Vaše strana získali co nejvíce hlasů??

David Rath: Poplatky jsem neprosazoval, kdybych je prosazoval, tak bych je zavedl když jsem byl ministrem zdravotnictví. To jsem neudělal. Tato vaše argumentace je neseriozní - neustále ji opakuje ODS. Je přece rozdíl o věcech diskutovat a věci zrealizovat. Já jsem o spoluúčasti diskutoval a budu diskutovat i nadále, ale jsem zásadně proti poplatkům.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:41Autor: MARTIN

Otázka: OTÁZKA ASI ŽÁDNÁ, JEN SEM CHTĚL ŘÍCT ŽE VÁM FANDÍM.

David Rath: Děkuji, vážím si podpory.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:43Autor: Anežka

Otázka: Obnovíte Středočeský magazín? Proč skončil?

David Rath: Vypršela smlouva a byla vypsána veřejná soutěž. Je zajímavé, že jsme obdrželi nabídky výrazně lacinější než kolik platil kraj za ten bývalý.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:44Autor: Franta

Otázka: Fandím Vám už jen za tu odvahu rýpnout do toho odesáckého hnízda. Vydržíte?

David Rath: Určitě ano. ODS se často chová jako agresivní,zlá, povýšená a necitlivá strana, už tím mě dráždí. Naštěstí se i v ODS najdou normální lidé, ale je jich strašně málo.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:45Autor: [email protected]

Otázka: děláte to dobře pane hejtmane. Zavedené poplatky nejdou do zdravotnictví, ale do kapes lékařů a lékárníků a ta nová ministrině asi ještě neví kde je, protože by nemohla vypouštět s úst takové pitomosti jako, že nebudou mít na přístroje a pod. Můj doktor má krabičku z konzervy a je trapně jemu i mě.

David Rath: Máte pravdu, polatky jsou trapné.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:48Autor: Pavel K.

Otázka: Zdravím a držím palce. Nebýt Vás, tak by si tady ODS dělala co chce. Vždycky je potřeba mít tvrdého protivníka, proto Vám držím palce a nemám k Vám jedinou v výtku. Ještě jednou díky !!!

David Rath: Děkuji, ODS je skutečně velice tvrdý protivník. Použije cokoli k udržení moci. Skoro dvacet let měla témeř nerušený monopol moci a kontrolu nad financemi. Bohužel i minulé vlády ČSSD neměly dost vytrvalosti, síly a důslednosti, aby "pavučinu" moci ODS zásadněji narušily. Navíc si ODS trpělivě buduje "páté" kolony uvnitř ostatních politických stran, nás nevyjímaje.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:50Autor: Zdeněk

Otázka: Mam dotaz ,proč nemají zaměstanci ve zdravotnictví po odpracovynch např. 20 roků narok na předčasný důchod a na měsční rentu jako policie, prace je naročná a stejně záslužná děkuji

David Rath: Takovou věc by si zaloužilo určitě více profesí, ale pak by scházeli lidé. Už teď máme nedostatek zdravotníků. V obecné rovině bych souhlasil , ale prakticky to nelze realizovat - zhroutil by se celý resort. Zdravotníci by měli hlavně dostat lépe zaplaceno za svoji náročnou práci.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:53Autor: klaba

Otázka: Je zjevné, že se asi nestydíte a skrupule nemáte. Zeptám se tedy jinak, co by Vás spolehlivě dostalo z veřejného života, který jste spolu se svými kamarádíčky ze Socdem partaje zcela zvulgarizoval a zprimitivnil? Výhra ve Sportce, nahrabaná hromada prachů po vzoru Standy Grosse nebo co vlastně? Díky

David Rath: Máte asi smůlu, mě politika baví, peníze pro mě nejsou hlavním motivačním prvkem, navíc pro svůj život jich mám už delší dobu dost a tudíž výhra ve Sportce mě fak neláká a nepotřebuji ji.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:54Autor: S pozdravem Ladislav Venclovský, Krásno

Otázka: obrý den pane Rathe,
co říkáte na výroky svého spolustraníka a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, který Vás označil za brouka Pytlíka a několikrát Vás přirovnal k rakouskému populistovi Jörgu Haiderovi?
S pozdravem Ladislav Venclovský, Krásno

David Rath: Zdeněk Škromach se od tohoto výroku veřejně distancoval a popřel, že by někdy něco takového řekl. Reflex nepředložil žádný důkaz - nahrávku, tudíž Reflex považuji za prolhanou stoku.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:55Autor: Honza

Otázka: Pane doktore, díváte se ráno do zrcadla ? Když ano, co tam vidíte ?

David Rath: Rozcuchaného Davida Ratha s kyselým výrazem, že musí brzy vstávat...:)

Odpovězeno: 12. 02. | 13:56Autor: Jakub

Otázka: Zájímá mě proč tak radikální posun v otázce poplátků když jako ministr jste byl první který je vytáhl na světlo? Byly by ve vašem podání tak rozdílné? Děkuji za odpověď

David Rath: Váš omyl, kdybych je jako ministr vytáhl, ja píšete, tak bych je také navrhl do zákona, to jsme nudělal a udělat ani nehodlám.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:57Autor: anonym

Otázka: pane ratha kdy opustite posleneckou snemovnu a vemte sebou zbytek poslancu neda se vam verit ani volit nechodim protoze jsem z vas otraveni kazdy s vas se snazi co nejvice nahrabat dokud je u koryta a na lidi kaslete.

David Rath: Jak chápu váš postoj, tak by se vám asi víc líbila nějaká forma diktatury. Myslím si, že je to velice hloupý názor.

Odpovězeno: 12. 02. | 13:58Autor: Eliška

Otázka: Pane Rathe. Máte svědomí? Jestliže ano, tak rezignujte na své funkce !

David Rath: Právě proto, že mám svědomí, tak takovou radost ODS nikdy neudělám.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:00Autor: babička Mary

Otázka: Vždycky jsem pro vás měla mateřskou slabost, ale teď už nějak moc divočíte. Při svém intelektu nemáte to zapotřebí, brzděte. Vážně byste rád viděl na Hradě svého předsedu? Proč ne Švejnara?

David Rath: Té slabosti si vážím. Prof. Švejnar byl naším kandidátem proti V.Klausovi a v situaci, kdy neměla ČSSD dost hlasů, aby měla šanci uspět s vlastním kandidátem. Jsem přesvědčen, že by Jiří Paroubek byl dobrým prezidentem. Je to nyní však trochu předčasná úvaha - volby budou až za 4 roky.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:02Autor: Kovboj

Otázka: Jak to děláte, že vaše nečisté praktiky které jsou odhaleny (viz Reflex) s vámi nehnou a pan Čunek musel kvůli njim odejít z Vlády??

David Rath: Reflex něco odhalil??? Pokud ano, tak jen svoji pokleslost, prolhanost a ubohost. Pan Šéfredaktor Šafr se dokonce bojí za mnou dojít do sněmovny a podívat se mi do očí a převzít odpovědnost za to co odporného udělal. Prostě chudák.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:03Autor: jirka p

Otázka: dobrý den, byl jste taky v nevěstinci pana mrštiny?

David Rath: Nebyl! Vy ano? A bylo to dobré???:):)

Odpovězeno: 12. 02. | 14:03Autor: Jirka R

Otázka: Dobrý den pane doktore. Co si myslíte o úvaze, že jen idiot nájemník věří tomu, že jeho domácí má zájem ochraňovat jeh zájmy. Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů v kraji i PS.

David Rath: Naprostá pravda.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:05Autor: Sjetne

Otázka: Jak to bude s tema poplatkama?

David Rath: Ve Středočeském kraji v krajských nemocnicích je za vás platí kraj. Totéž platí i v ostatních krajích s drobnými odchylkami. Až začně platit včera přijatý zákon, tak u doktora nebudou platit děti do 18 let a 30 Kč za položku na receptu zaplatíte jen u léků s nižším doplatkem než 30 Kč. Až volby vyhraje ČSSD zruší poplatky úplně.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:06Autor: Maryška

Otázka: Jak vidíte práci v sociálních službách a je potřeba zdravotnický personál v tomto oboru?
děkuji

David Rath: Ano je. Hodně lidí v domovech důchodců je na tom zdravotně velice špatně a jsou na hranici hospitalizace, tudíž role zdravotnických pracovníků v takových zařízeních je nutností.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:08Autor: Gape

Otázka: Pane doktore, opravdu alespoň tušíte na jakých principech se zakládala ekonomika nacistů před 2. sv. válkou?

David Rath: Podívejte se co o tmto problému řekl pan Samuelson - nositel Nobelovy ceny za ekonomii a pak se mě zeptejte znova... Mohu vám doporučit i řadu dalších odborných ekonomických studí na obdobné téma.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:11Autor: Mates

Otázka: Pamatuji Vás ještě když jste na záchrance v Kralupech. Vcelku slušný přístup, dobrá práce. Proč jste se stal totálně nepojmenovatelnym lhářem. Věříte citátu,že na každou svini se vaří voda ?

David Rath: Díky za ocenění práce lékaře. Určitě nelžu, pokud máte důkazy, tak je dejte na stůl, jinak jsou to ubohé pomluvy. Každý z nás je do života jen půjčen na zcela určitou dobu, tudíž podobné slogany vlastně nic neříkají, jen, že všichni jednou skončíme. To není příliš objevné konstatování.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:13Autor: G. Giormani

Otázka: Je mi z Vás zima. Vy, jako žid děláte židovské obci opravdu medvědí službu. Jste stejný jako Vl. Železný. Nestydíte se?

David Rath: To bude asi tím, že další moji předci jsou slované, germáni, keltové...:):) Teď zcela vážně proč si takovou hloupost, že dělám ostudu, myslíte?

Odpovězeno: 12. 02. | 14:13Autor: Lukáš Kraus

Otázka: Vážený pane poslanče,

budete hlasovat pro návrh př. Urbana na snížení DPH u pohonných hmot?

Lukáš Kraus
člen poradního sboru MDA

David Rath: Ano

Odpovězeno: 12. 02. | 14:15Autor: kasparek

Otázka: premyslim nac se toho pana zeptat a nenapada me nic, u ceho by nepouzil demagogie nebo primo lzi. Takze snad jenom, aby on a jemu podobni profesionalni sibalove z politiky zmizeli - ze vsech stran.

David Rath: Ano, máte naprostou pravdu. Pak tam přijdete vy a vše vyřešíte, na světě bude jen už krásně a neustále bude svítit sluníčko...:) Tak nám to ukažte jak se to má správně dělat.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:17Autor: Dan

Otázka: Dobry den, pokud si pamatuji, tak vojenske mise do Iraku a Afganistanu vyslala vlada CSSD. Proc jste najednou otocili a mise v zadnem pripade nechcete? Dekuji.

David Rath: Ano, zhruba před 8 lety. Nevidíte, že se za to dobu taky něco stalo? To tam máme být dalších 8 či 20 let? A jaký má být vlastně výsledek? Souhlasil jsem s vysláním, ale po 8 letech, kdy to jde od nikud nikam, respektive spíše k horšímu, tak mám pocit, že je se musí začít přemýšlet o jasném vyústění akce.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:21Autor: kateřina blumová

Otázka: Dobrý den,
jak může někdo změnit názor tak radikálně, z ODS do ČSSD? Nebo má říct že nejde o změnu názoru, nýbrž o prospěchářství? Pane Rathe, na vás je to vidět. Jste takový satanáš české politiky. " Dobrý" pro prostý lid, špatný pro přemýšlející lid. Ale možná si výs pak zaslouží.Vrána k vráně,..

David Rath: A vy samozřejmě jste samozřejmě ta přemýšlivá co má pravdu a vše ví ze všech nejlépe. Ostatní jsou ti prostí...Milá paní, z vašeho přístupu je jasné, že máte blízko k ODS - právě díky takovým lidem, s takovými názory, jaký jste zde předvedla jsem z ODS záhy odešel. Byla to neocenitelná zkušenost. Vím, co jste zač a mohu o tom vyprávět druhým...

Odpovězeno: 12. 02. | 14:22Autor: hujer

Otázka: Dobrý den pane poslanče, co si myslíte o politicích, kteří za svoji kariéru vystřídají několik stran zprava doleva. Dá se jim věřít?

David Rath: Myslím si, že řadě z nich ano, je to celkem běžná věc a to ne jen u nás.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:23Autor: Odb.As.MUDr. Michejda Petr

Otázka: Vazeny pane doktore, zajimalo by me jak se CSSD stavi ke vzniku budoucich Univerzitnich nemocnic. Vsude od Vas jen slysime - navrhy ODS jsou spatne, ale jak byste tento problem resili Vy? Urcite souhlasite, ze soucasna situace, kdy vyuka mediku v FN probiha z urcite "tradice" je neunosna. Dekuji.

David Rath: Souhlasím s vytvořením neziskové univerzitní nemocnice.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:27Autor: Jan J.

Otázka: Pane doktore, co Vás vede k tomu, umístit místo Českého muzea výtvarných umění v Husově ulici Infocentrum. A kam toto muzeum hodláte přemístit z prostor, které si soustavně buduje tak, aby vyhovovaly jeho provozu?

David Rath: Muzeum má v Husově ulici jen minimální výstavní prostory. V Kutné Hoře bude mít k dispozici 1000x víc místa, navíc k výstavám mu i nadále bude sloužit galerie v Husově ulici - ta samozřejmě nezanikne. Jen v kancelářích se vymění osazenstvo. Chápu, že je pro někoho nepříjemné změnit pracoviště z centra Prahy do Kutné Hory, ale chápejte, jste institucí Středočeského kraje a ne Prahy, tudíž musíte hlavně působit ve středních Čechách.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:27Autor: fra

Otázka: Můžete vyjmenovat 3 věci, které jsou lživé ve článku v Reflexu, kde jste na titulní straně?

David Rath: Ne 3, ale celý článek je klasickou propagandou s desítkami faktických nesmyslů.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:28Autor: eva

Otázka: Pane hejtmane, jste ostrý a kritický i sám k sobě?

David Rath: Snad ano.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:31Autor: Petr

Otázka: Lidé z muzeí a galerií proti Vám plánují protesty a petice ohledně odvolání ředitele Českého muzea výtvarných umění a chovají se velice agresivně. Mohu se zeptat o jakou kauzu vlastně jde a jak na protesty budete reagovat? Děkuji

David Rath: Muzeum má nového ředitele. Dostane letos cca 60 mil na zprovoznění a dokončení rekonstrukce obrovských prostor v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Budu chtít intenzivní výstavní činnost v galerii v Husově ulici a přestěhování kancelářské části k depozitářům a výstavním prostorám v Kutné Hoře. Ve svobodné společnosti si může protestovak každý jak sám uzná za vhodné. Náš záměr tím však neovlivní. Pokud je jech cílem nechat i nadále zavřené muzeum v Kutné Hoře, pak se na takovém cíli shodnout logicky nemůžeme. To, že se někomu nechce dojíždět do Kutné Hory mě skutečně nedojme.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:32Autor: Lucie

Otázka: Fandím vám, myslím, že poplatky jsou zbytečné okrádání lidí.

David Rath: Děkuji.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:32Autor: Tomáš

Otázka: Pane doktore,nad Řeckem se v listopadu 2007 objevilo UFO.Nebyli jste s panem Paroubkem domlouvat nějakou koalici?Děkuji za odpověď

David Rath: Jasně a ne jen tam:):)

Odpovězeno: 12. 02. | 14:33Autor: Michal

Otázka: Dobrý den, jak obhájíte to, že dotování poplatků v krajských zařízeních je de facto podvod na voliče? Platit totiž nemusí jen malá část lidí (a argument, že každý může jet do krajské nemocnice přeci neobstojí ze zcela zřejmých důvodů), zároveň to navíc zaplatí ze svých daní všichni...

David Rath: Před krajskými volbami jsme slíbili zrušit poplatky v krajských zařízeních a následně po celostátních volbách všude. Svůj slib plníme do puntíku.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:36Autor: Filip

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat pane Rathe, kdy si myslíte, že skončí krize, popřípadě co si myslíte, co by krizi mohlo minimalizovat.

David Rath: To netuší nikdo. Má z ní vážně docela obavy - jak z délky trvání (roky) tak z hloubky dopadu do životů lidí a následného efektu na celou politiku. Jsem zastáncem státních zásahů a finanční pomoci vlády "rozhýbat" spotřebu - lidí, podniků i vlády.

Odpovězeno: 12. 02. | 14:36Autor: Romana

Otázka: Dobrý den ,strašně Vám fandím připadáte mi jeden z nejlepších politiků v posledních dnech,
jen kdyby jste se konečeně vrátily k vládnutí ,
aby tady skončily ods s jejich nesmyslnými reformami,
děkuji a držte se.

David Rath: Díky a přeji pěkný den, musím se rozloučit
D.R.

 

Právě se děje

Další zprávy