Kouzlo laciné české práce už nefunguje. Vývoz aut klesl

Petr Holub
6. 2. 2009 6:45
Pokles je raketový. Činí 35 procent
Levné a dobré. No nekupte to. Škodovka na ženevském autosalonu 2008.
Levné a dobré. No nekupte to. Škodovka na ženevském autosalonu 2008. | Foto: Škoda Auto

Čtěte také:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Praha - Před deseti lety vrhla česká ekonomika své síly na export a uspěla v Evropě s lacinějšími, přesto kvalitními výrobky. Dnes je jisté, že kouzlo přestalo fungovat.

Dokazuje to prosincový export automobilů, který se proti prosinci 2007 snížil o 35 procent. Je to stejné jako v Německu, kde propad dosáhl 39 procent.

"Údaje o exportu jsou katastrofální," potvrdil i analytik banky Patria David Marek. Jsou podle něho důkazem, že Česko vstoupilo do recese už loni ve třetím čtvrtletí.

Skoro jako v Detroitu

České továrny v prosinci vyvezly automobily včetně náhradních dílů za 18,6 miliardy korun. Je to o deset miliard méně než rok předtím a o 9,6 miliardy méně než loni v listopadu. Ještě v září se přitom automobilů vyvezlo téměř dvakrát víc, celkem za 35 miliard.

Česko se tak zařadilo po bok dalších výrobců automobilů. O polovinu se snížila jejich výroba ve Spojených státech a Velké Británii, o třicet procent klesla v Koreji a Itálii, o dvacet procent v Japonsku a Francii.

Jak se potíže s exportem dotýkají jednotlivých automobilek, nejde zjistit, protože Škoda Mladá Boleslav ani TPCA Kolín údaje o odbytu nezveřejnily ani na přímý dotaz.

Aktuálně.cz získalo pouze neoficiální informace, podle kterých se odbyt škodovek v některých zemích snížil až o 30 nebo 40 procent.

Chybí 40 miliard

Analytik Marek upozorňuje, že se prosincový exportní propad netýká jen automobilového průmyslu. Stejně strmě se propadl zahraniční odbyt elektrických a telekomunikačních přístrojů, železa a oceli se prodalo o polovinu méně než v září.

"O automobilech je víc slyšet, protože jejich podíl na českém průmyslu i exportu je abnormálně vysoký," vysvětluje znalec.

Desetimiliardový prosincový výpadek automobilů tvoří čtvrtinu poklesu českého exportu, který se snížil ze 195 miliard na 153 miliard. Ještě v říjnu přitom Češi vyvezli za 217 miliard.

Když se trend nezmění

Katastrofická čísla z prosince nemusí znamenat, že se pád českého exportu a průmyslu oproti listopadu ještě zrychlil.

Také v prosinci 2007 měli čeští exportéři potíže, když vyvezli zboží jen za 169 miliard, o 20 miliard méně než předtím v listopadu nebo potom v lednu.

I po korekci podle sezónních vlivů však klesá vývoz každý měsíc o víc než deset procent.

Potvrzuje se tím obava, že se produkce exportně zaměřeného průmyslu letos propadne o desítky procent. Pokud se trend v nejbližších měsících neobrátí, bude se Česko muset smířit se zpomalením celé ekonomiky v řádu několika procent.

 

Právě se děje

Další zprávy