Kuchtová děsí Bursíka, má frakci nespokojených

Karel Toman
31. 1. 2009 20:08
Předseda Bursík poslal varování, zbytečně
Dana Kuchtová
Dana Kuchtová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Pardubice - Ve Straně Zelených vznikla dnes nová frakce. Kritici vedení strany a jejího šéfa Martina Bursíka ji založili v Pardubicích a dali jí název Demokratická výzva.

Frakci podpořilo asi 25 Bursíkových oponentů, kteří již dříve podepsali výzvu předsednictvu strany k vnitrostranickému dialogu. Agentuře ČTK to řekla iniciátorka frakce Dana Kuchtová. Členy frakce jsou například Jiří Čáslavka a poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. Jejím cílem podle Kuchtové není rozštěpení strany ani svržení Bursíka.

 Do Demokratické výzvy vstoupily také poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková. "Budu vystupovat jako poslankyně reprezentující tuto frakci. Vedení by mělo na naše názory brát větší zřetel," řekla Zubová.

Kuchtová: budeme konfrontační

„Dlouho mne v souvislosti s budoucností Strany zelených nic tak nevyděsilo," reagoval vicepremiér Martin Bursík na plánovaný vznik frakce ještě před jejím založením. Podle něj jde sice o legitimní krok. „Bude ale vnímán jako další konflikt ve Straně zelených. To bude mít vliv na preference a výsledek strany v červnových volbách do Evropského parlamentu," varuje Bursík v otevřeném dopise Daně Kuchtové.

Vedení se podle členů frakce odchýlilo od programu strany v oblastech zdravotnictví, dopravy a zahraniční politiky. „Půl roku od posledního sjezdu jsme mediálně mlčeli. Od vedení ale není vůle ocenit snahu o dialog a vyjít vstříc," řekla Kuchtová.

Kuchtová už loni v září oznámila, že po krajských volbách založí platformu. Později uvedla, že vnitrostraničtí kritici nejdříve osloví Bursíka s žádostí o změnu politické koncepce, a když nepochodí, bude muset být platforma "víc konfrontační".

Říjnovou výzvu podle Kuchtové zatím podepsalo přes 330 členů partaje. "Představuje to asi třetinu aktivních členů strany," řekla. Celkem má strana přes 2000 členů. Bursík:

Jde jim o místa

Kuchtové se nelíbí ani poslední personální krok vedení strany, které na funkci ministra pro lidská práva dosadilo hudebníka Michaela Kocába. "Jde o člověka, který ve Straně zelených nikdy nepracoval a v oblasti lidských práv se neprofiloval. Je to další králík z klobouku. Martin Bursík stranu řídí jako firmu," řekla Kuchtová.

Bursík se se svými oponenty vítězně utkal v září na sjezdu v Teplicích. Obhájil funkci předsedy strany a svou hlavní konkurentku Kuchtovou s výraznou převahou porazil. Také prosadil své lidi do předsednictva strany a převahu získal i v jejím širším vedení.

V dopise Bursík kritiku odmítá, se stranou prý vedení dialog vede. Podle něj ale členům frakce ve skutečnosti o žádnou debatu nejde. „Jde spíše o to, že se někteří lidé se chtějí dostat na volitelná místa na kandidátce do Evropského parlamentu. A nástrojem k "vyjednání" této dohody s opozicí má být hrozba dalšího štěpení strany," je přesvědčen Bursík.

Uvedl, že je mu líto, že se mu nepodařilo vzniku frakce zabránit.

 

 

Právě se děje

Další zprávy