Kocábův první krok: Vybere ředitele agentury na ghetta

Eva Benešová
29. 1. 2009 11:55
Nový ministr představil svůj tým a plány
Michael Kocáb představuje Lejlu Abbasovou
Michael Kocáb představuje Lejlu Abbasovou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový ministr Topolánkovy vlády Michael Kocáb nastupuje do úřadu, aniž by měl plán, jak oživit zřejmě nejdůležitější projekt své předchůdkyně Džamily Stehlíkové. 

V Agentuře pro sociální začleňování, která má pomáhat sociálně nejslabším lidem v desítkách českých ghett, hodlá jako svůj první úkol vybrat nového ředitele. Sám však nemá představu, jak by agentura, která by měla rozdělovat miliony z veřejných zdrojů, mohla fungovat.

Slibuje si, že strategii agentury mu připraví právě nový ředitel. Výběrové řízení chce ministr, který bude předsedat vládní radě pro lidská práva, vypsat ještě dnes. Nový ředitel by měl být znám do dvou týdnů.

"Chceme ředitele, který to vezme do vlastních rukou. Očekávám, že přinese vlastní koncepci. Proto jsme aktuální situaci v agentuře zatím neprobírali. Nechceme nové vedení omezovat nastavenými mantinely. On musí přijít s vlastním plánem," řekl pro Aktuálně.cz Kocáb.

Od ředitele očekává, že bude mít připravenou jasnou vizi, bude schopný získávat pro agenturu finanční prostředky, ty následně přerozdělovat a bude dobrým úředníkem, ekonomem či právníkem.

"Já sám mám už tipy na několik osobností, které bych rád oslovil. Jde ovšem o výběrové řízení, proto se musí přihlásit oni sami," dodal ministr s tím, že neprozradí, o jaké osobnosti jde.

Ochromená agentura

Problémy Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách trvají už delší dobu.

Kvůli legislativním problémům nemůže od podzimu rozdělovat obcím peníze, a tudíž nepracuje. Opustila ji část zaměstnanců, především odborníků na práci v terénu. Vedení úřadu vlády následně odvolalo i jejího ředitele Marka Podlahu.

Peníze, které se agentuře v minulosti podařilo získat z evropských sociálních fondů, se prozatím rozdělovat nebudou. "Počkáme na nového ředitele, ať sám posoudí, jak s nimi naložit," řekl ministr Kocáb.

Výměna stráží

Ten dnes také představil svůj tým. Jde celkem o devět specialistů, kteří vedou jednotlivé resorty a tiskovou mluvčí. Tou se stala moderátorka Lejla Abbasová. S výjimkou tiskové mluvčí si Kocáb ponechal původní tým své předchůdkyně Džamily Stehlíkové.

Jako hlavní prioritu označil úpravu místa holocaustu českých Romů v Letech u Písku.

"Velmi mě trápí, že to zatím nebylo dořešeno. Je to skandální, šlo o přestupní místo do Osvětimi," vysvětlil svůj záměr Kocáb.

Dále chce řešit problematiku romského začleňování, extremismu, zdravotně postižených či problematiku rovných příležitostí žen a mužů.

„Jednotlivé priority nebudu řadit podle důležitosti, jak to dělala má předchůdkyně, ale podle šance na dokončení. Máme na svou práci velmi krátký čas," zmínil nový ministr.

Pokračovat chce i v diskuzi o kontroverznějších návrzích Stehlíkové, jako byl například zákaz fyzického trestání dětí nebo volební právo od 16 let.

Aktivní tisková mluvčí

Nová tisková mluvčí Kocába Lejla Abbasová sama působí ve dvou neziskových organizacích. Ve střetu zájmu se ovšem necítí. „Klidně se mohu zřeknout jakýchkoliv vládních peněz pro tyto organizace, protože nejdeme cestou grantů. Mám zajištěny přímé dárce," prohlásila Abbasová.

Organizace Asante Kenya funguje přes nadační fond - projekt Medela uzavírá smlouvy s partnery, kteří sponzorují výrobu předmětů, a ty se pak prodávají ve veřejných sbírkách.

„Jdeme touto cestou právě kvůli tomu, abychom zalarmovali veřejnost a podpořili charitativní mentalitu, která tu úplně nefunguje," vysvětlila Abbasová.

Kocáb nastoupil do svého úřadu 23. ledna, nahradil tak první ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou. Ve své funkci zastupuje Stranu zelených.

 

 

Právě se děje

Další zprávy