Koalice si plácla s Jakubkovou a Zubovou na poplatcích

Eva Benešová
27. 1. 2009 18:53
Dohoda ODS a zelených má osvobodit od poplatků děti do 18 let
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny.
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Děti do 18 let budou osvobozeny od poplatků u lékaře a navíc se jim - společně s lidmi nad 65 let - sníží ochranný limit z pěti na 2,5 tisíce korun.

Právě na tom se den před klíčovým jednáním o budoucnosti regulačních poplatků dohodli nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová, zástupci koalice a rebelující poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová (SZ).

Dohodu potvrdil i šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. "Předpokládám, že tato úprava zazní jako pozměňovací návrh na zítřejším jednání senátu. A věřím, že každý rozumný kompromis projde i poslaneckou sněmovnou," uvedl.

"Dohodu v pozdních odpoledních hodinách potvrdil předseda vlády Mirek Topolánek," stojí v tiskovém prohlášení, které odpoledne rozeslaly poslankyně médiím.

Senát chce rušit poplatky jen u dětí do 15 let

Ještě odpoledne přitom ze senátního klubu ODS zaznělo, že změna bude provedena podle návrhu senátního zdravotního výboru. Ten měl od plateb v ordinacích osvobodit děti do 15 let, mladistvým do 18 let a lidem nad 65 let pak měl být snížen ochranný limit na 3000 korun.

Senátní výbor také rovněž počítá se zrušením poplatku za položku na receptu u těch léků, kde je doplatek vyšší, než 30 korun.

Zákonodárci horní sněmovny parlamentu se ve středu pokusí zvrátit prosincové rozhodnutí poslanců. Opozice vedená ČSSD tehdy - společně s několika nespokojenými poslanci koalice - uštědřila tehdejšímu ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi políček, když prosadila úplné zrušení poplatků.

"Chtěl bych poděkovat poslancům, že vyslyšeli hlas lidu," prohlásil tehdy stínový ministr zdravotnictví a hejtman Středočeského kraje David Rath.

Kraje vedené ČSSD navíc rozhodly, že se nebude platit v krajských nemocnicích. Proti tomu se ale zvedla vlna odporu mezi zdravotníky. Především ti soukromí tvrdí, že je to poškodí.

Julínek skončil ve funkci ministra minulý pátek. Vystřídala ho právě Filipiová.

 

Právě se děje

Další zprávy