V den odchodu uzavíral Čunek zakázku za 100 milionů

Petr Holub
27. 1. 2009 16:30
Soutěž o účetní systém Cyril Svoboda zřejmě zopakuje
Jiří Čunek úřadoval do poslední chvíle.
Jiří Čunek úřadoval do poslední chvíle. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Minulý pátek úřadovali na ministerstvu pro místní rozvoj dva ministři.

Nastupující Cyril Svoboda vyměnil dvanáct předních úředníků, z toho sedm ředitelů odborů. "Byl to chirurgický řez, tím ale ten příběh skončil," ujistil Svoboda ostatní zaměstnance, že dál se propouštět nebude.

Zároveň v tu chvíli však lidé pověření odcházejícím ministrem Jiřím Čunkem otevírali obálky, v nichž firmy nabízely své služby na zakázku za 100 miliónů korun. Vítězná firma měla navrhnout, jak by měl fungovat systém pro účtování evropských dotací v letech 2007-2013.

Česko totiž dosud používá monitorovací systém z roku 2000. Z pohledu úředníků Evropské komise je neprůhledný a Brusel proto zdržuje výplatu dotací, které by měly během sedmi let překročit 700 miliard korun.

Svoboda dnes oznámil, že další průběh výběrového řízení zastaví. "Uděláme právní analýzu, abychom se ujistili, že soutěž byla korektní," řekl nový ministr a nevyloučil možnost, že ji vypíše znovu.

Čunkovy Vánoce

Ze zjištění online deníku Aktuálně.cz vyplývá, že soutěž korektní zřejmě nebyla.

Ministr Čunek ji nechal vypsat 23. prosince, kdy i šéfové softwarových firem odjíždějí na vánoční prázdniny. Tím se otevřel prostor, aby ministerští úředníci na zakázku případně upozornili spřízněné firmy a tím je zvýhodnili.

Druhý den v úřadu. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.
Druhý den v úřadu. Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Po stížnostech několika firem se zadání soutěže v první polovině ledna čtyřikrát měnilo. Obálky se otevíraly týden po poslední úpravě, tedy v prvním možném termínu, který byl zároveň posledním Čunkovým dnem na ministerstvu.

Pokud by si firmy na průběh soutěže i nadále stěžovaly a obrátily se na antimonopolní úřad, projekt monitorovacího systému se zdrží.

Soutěž na provozovatele samotného systému by tak mohla být vypsána nejdříve koncem roku 2009, tedy tři roky od data, kde měla Česká republika s čerpáním 700 miliard začít.

Vyloučit korupci

Právní analýza Čunkovy zakázky by měla podle Svobody vyloučit veškerá podezření i z toho důvodu, že do svých čtyř ministerských priorit zařadil vytvoření tzv. black listu.

Do dokumentu mají být zapsány všechny firmy, které poruší při veřejných zakázkách zákon, případně se pokusí podplácet.

"Proto je pochopitelné, že právě na ministerstvu musí být všechno v naprostém pořádku," zdůraznil Svoboda.

Brusel nám rozumí

Přes odklady s monitorovacím systémem není podle nastupujícího ministra čerpání dotací ohroženo.

Správci operačních programů dosud obdrželi 14 tisíc žádostí o celkem 400 miliard korun. Schváleny byly čtyři tisíce za 140 miliard korun.

Loni se ovšem z Bruselu vyčerpaly pouze dvě miliardy. Kolik se podaří získat letos, nechce ministr předvídat: "Nevěštím z křišťálové koule, uvidíme koncem roku," odvětil na dotaz Aktuálně.cz.

Naznačil však, že hledá cestu, aby se peníze daly čerpat i se starým monitorovacím systémem: "Neoficiálně jsem hovořil s některými zástupci Bruselu. Chápou, že se na ministerstvu něco podstatného stalo," upozornil na možnost, že peníze může zajistit jenom lepší komunikace.

 

Právě se děje

Další zprávy