Ministerské čistky začaly, končí 12 Čunkových úředníků

Petr Holub
26. 1. 2009 18:20
Cyril Svoboda vyměnil lidi, kteří řeší dotace EU
Nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.
Nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Okamžitě po nástupu do funkce vyměnil nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda celkem dvanáct významných úředníků.

Výměnu obecně oznámil už v pátečním rozhovoru pro ČT24, podle Aktuálně.cz jde většinou o ředitele odborů.

Odchod se týká i Petra Hartmanna, který je odpovědný za provoz Národního monitorovacího systému. Nedostatky tohoto systému byly spolupříčinou odchodu Svobodova předchůdce Jiřího Čunka z vlády.

Informaci o odchodu úřadníků a Hartmanna, kterou Aktuálně.cz získalo z důvěryhodného zdroje, nevyloučil ani Svobodův mluvčí Hynek Jordán. "V této chvíli nemohu nic komentovat, vše vysvětlí ministr na úterní tiskové konferenci," řekl.

Nehlídáte, nečerpáte

Nekvalitní monitorovací systém, který měl Hartmann na starosti, ohrožuje čerpání evropských dotací.

I když má Česká republika v rozpočtovém období 2007-2013 přiděleno na každý rok 100 miliard korun, dosud se podařilo vyčerpat necelé dvě miliardy.

Úředníci Evropské komise kritizovali stav, kdy monitorovací systém provozuje firma vybraná bez výběrového řízení. Zároveň se obávají, že při nekvalitní kontrole se mohou miliardy ztratit bez užitku.

Europoslanec Jan Březina upozornil, že komise odmítá peníze posílat, dokud se monitorovací nedá do pořádku.

Cena za kritiku?

Právě Hartmann loni v prosinci v Bruselu český systém pro účtování bruselských dotací kritizoval.

"Prezentace k monitorovacímu systému, která se uskutečnila 17.12.2008 v Bruselu na generálním ředitelství Regio, se týkala zhodnocení stavu současného monitorovacího systému, jeho omezení ve smyslu funkčním i způsobu nákupu v roce 2000," potvrdil to v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Kritizoval jsem zejména právní a technické problémy současného monitorovacího systému. Dále jsem v rámci prezentace navrhl řešení, jak odstranit tyto nedostatky, které se při užívání systému projevily," uvedl.


 

Právě se děje

Další zprávy