Rath bere zpět odkaz na Hitlera: Byl to jen exkurz

Martina Machová Martina Machová
24. 1. 2009 18:54
Středočeský hejtman mluvil o řešení krize
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeský hejtman David Rath z ČSSD mírní své výroky o Hitlerovi a jeho řešení hospodářské krize v 30. letech. Jeho vyjádření v sobotním rozhovoru Lidových novin na téma hospodářské krize prý byla dezinterpretována.

Uvádí to v tiskové zprávě, kterou zaslal mediím jako reakci na následné komentáře kontroverzních výroků. Jejich cíl má podle něj být pokusem o poškození jeho osoby.

„Ohrazuji se proti dezinterpretaci mých výroků v rozhovoru pro dnešní vydání Lidových novin," stojí v prohlášení politika, který nešetří ostrými výroky.

"Nikdy jsem netrpěl, na rozdíl od vládních politiků v čele s Mirkem Topolánkem a jeho pravou rukou Markem „Bormanem" Dalíkem, obdivem k režimu Adolfa Hitlera," naráří na premierův exces, kdy pomocí SMS zaslal jednomu novináři větu "Es kommt der Tag".

Úsloví "Přijde den" přitom používali nacističtí členové Sudetoněmecké strany ve 30. letech minulého století jako výzvu k připojení Sudet k německé říši.

"Naopak, zásadně tento nelidský a zločinecký režim odsuzuji a nikdy bych se nesnížil k jakékoliv formě jeho obhajoby," tvrdí Rath.

Ve svém osočení přitom znovu sáhl pro příměr do doby Hitlerova Německa. Martin Bormann byl prominentní nacista a Hitlerův osobní tajemník.    

Rath na téma hospodářské krize pro deník uváděl příklady, jak se chovaly státy v obdobných historických momentech a jaké používaly ekonomické pobídky. Kromě Karla IV. a amerických prezidentů zmínil i vůdce Třetí říše.

„Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a tím nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku…," nadhodil v rozhovoru Rath. 

Podle Ratha šlo prý jen o historický exkurz, nikoli o vážně míněné vybídnutí k následování příkladu nacistického Německa.

Předseda ČCD Jiří Paroubek se za Ratha postavil s tím, že Lidové noviny jeho slova jistě zkreslily. List to zásadně odmítl.

Středočeský hejtman se často kvůli svým slovům soudí. Ale kupříkladu při s dalším Topolánkovým mužem Markem Dalíkem, kterého nazval korupčníkem, vyhrál.

 

Právě se děje

Další zprávy