Bulharsko se záchodky je na Entropě už zakryté

Domácí Domácí
20. 1. 2009 7:58
Bulhaři žádali, aby byla "dehonestovaná" mapa jejich země sundána
Bulharsko na Entropě
Bulharsko na Entropě | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česko vyhovělo bulharským protestům proti plastice Entropa Davida Černého, která visí v budově bruselské Rady Evropské unie. Ale zřejmě jinak, než si v Sofii představovali.

Mapa Bulharska znázorněná českým výtvarníkem jako turecké záchodky nebyla sundána, nýbrž zakryta. Podle agentury ČTK je zahalená zhruba od třetí hodiny ráno kusem černé látky.

Plastiku ostře napadl český prezident Václav Klaus. Podle něj není vtipná. A ani povedená. Nad to znevažuje předsednictví Česka EU, neboť plastika byla odhalená v Bruselu právě jako jeden ze symbolů českého předsednictví.

Napsal kvůli tomu dopis bulharskému prezidentovi Georgi Parvanovovi. List z minulého týdne přetiskl časopis Euro, jeho autenticitu později potvrdili pracovníci prezidentovy kanceláře.

Přečtěte si, co Václav Klaus Georgi Parvanovovi napsal.

Vážený pane prezidente,

dovolte, abych Vám napsal v souvislosti s plastikou nazvanou Entropa, která byla instalována v Bruselu v budově Rady Evropské unie v rámci českého předsednictví.

Tuto plastiku v žádném případě nepovažuji za vtipnou, ani za povedenou. Její jedinou ambicí je šokovat a mystifikovat. Plně sdílím rozhořčení bulharských představitelů a mnohých občanů, kteří proti tomuto „uměleckému dílu" protestují.

Chci Vás ujistit, že mi vždy záleželo a záleží i teď na dobrých vztazích mezi Bulharskem a Českou republikou a rezolutně odmítám jakékoli formy provokace - včetně těch vydávajících se za umění - které tyto vztahy znevažují a poškozují.

Jak dobře víte z našich osobních rozhovorů, jde mi i o to, aby Česká republika vykonávala předsednictví v Radě Evropské unie vážně a aby řešila konkrétní úkoly, které z této její role vyplývají.

Neztotožňuji se s tím, aby bylo české předsednictví politicky i mediálně vnímáno ve světle podobných projektů jakým je Entropa, které předsednictví zneužívají a znevažují ho.

Těším se na další možnost se s Vámi setkat a dovolte, abych Vám a Vašim prostřednictvím i bulharským občanům vyjádřil projev úcty.

Václav Klaus

 

Právě se děje

Další zprávy