Politika je špína a Čunka je v ní škoda, míní Vsetínští

Lenka Smyčková
13. 1. 2009 20:48
Vsetín za svým bývalým starostou stále stojí
Jiří Čunek rezignoval. Podle jeho vsetínských známých ho k tomu dohnaly poměry ve vysoké politice, na které nebyl z regionu zvyklý
Jiří Čunek rezignoval. Podle jeho vsetínských známých ho k tomu dohnaly poměry ve vysoké politice, na které nebyl z regionu zvyklý | Foto: Ondřej Besperát

Vsetín - "Vysoká politika je špína a Jiří Čunek se jí měl raději velkým obloukem vyhnout," říkají lidé na Vsetínsku poté, co předseda KDU-ČSL skončil na postu ministra.

Zatímco v celostátních průzkumech veřejného mínění posílají respondenti Čunka pryč z vlády už několik měsíců, na Vsetínsku má stále důvěru.

Lidé, kteří ho znají a léta s ním spolupracovali, viní z předčasného konce Čunka ve vládě kdekoho - politiky, média; jen ne samotného lidoveckého předsedu.

"Všechno na něj bylo účelově nachystané a perfektně sehrané. A tak to vnímá většina lidí na Vsetínsku," tvrdí například starosta dvoutisícové Kelče Stanislav Pitrun.

Zatracená upřímnost

Pitrun zná Čunka od roku 1990. Je členem stejné politické strany. "Nikdy jsem ho neslyšel lhát. Měli jsme různé spory, ale nikdy se je nesnažil řešit těmi divnými triky, jak je to teď zvykem. Férové jednání bylo u něj běžné," říká po dvou letech Čunkova problematického pobytu ve vysoké politice.

"Bohužel se dostal do špatného prostředí. V Praze je to svinstvo. Člověk se s tím musí naučit žít a to pan Čunek nezvládl. Když to vezmu z té lepší stránky, aspoň se navenek ukázalo, co se ve vysoké politice děje. Uhnala ho dobře zaplacená smečka," rozčiluje se starosta.

Proč ale jiní regionální politici v Praze uspějí a zrovna bývalému vsetínskému starostovi se to nepovedlo? Podle jeho známých za to prý z velké části může jeho prostořekost.

Jiří Čunek v době, kdy po pauze usedl do ministerského křesla. Ne nadlouho.
Jiří Čunek v době, kdy po pauze usedl do ministerského křesla. Ne nadlouho. | Foto: Ondřej Besperát

"Je určitě hodně upřímný, což možná může být pro některé problém," uvažuje starosta Lidečka Vojtěch Ryza (KDU-ČSL). Také pro něj zůstal Čunek i po dvou letech skandálů především pracovitým člověkem.

Ale nejsou to zdaleka jen lidovečtí bratři a sestry, kteří Čunkovi věří. Jeho politického debaklu lituje i ředitel Muezea regionu Valašsko a radní za ČSSD Jiří Haas.

"Za to, že se Jirka dostal do problémů, mohou ty jeho nešťastné výroky. On má totiž takovou vlastnost, že se musí ke všemu vyjadřovat," popisuje Haas.

"Já na jeho místě bych mnohokrát řekl no comment, nebo si vše promyslel, a pak svolal tiskovou konferenci. Jenže on na všechno reaguje hned. My tady jsme mu to promíjeli, ale ve velké politice vás každý chytá za slovo," míní Haas, který s Čunkem spolupracoval po dvě volební období na vsetínské radnici.

Tm prý nikdy stranická příslušnost nehrála stěžejní roli. Hlavní bylo domluvit se a důvěřovat si. "Bohužel, ve vysoké politice je to jinak," dodává Haas.

Obliba mu vydržela měsíc

Čunek začal prudce stoupat v roce 2006, když byl zvolen lidoveckým předsedou. Tehdy se o něm většina Čechů doslechla vůbec poprvé. V lednu 2007 už se ale dostal v žebříčku oblíbenosti českých politiků na třetí místo.

Jenže měsíc poté zahájila policie trestní stíhání Čunka kvůli případu, kdy měl coby starosta přijmout úplatek ve výši půl milionu korun.

Čunek se kvůli obviněním na podzim 2007 poprvé vzdal funkce ministra. Poté co bylo vyšetřování zastaveno, se v dubnu 2008 vrátil. Ne nadlouho. V pondělí sám oznámil rezignaci.

Rozhodl se k tomu po jednání, které podle lidovců trvalo z neděle na pondělí hluboko do noci. Jeho spolustraníci jej podle informací deníku Aktuálně.cz přesvědčili, že bude lepší, když svůj odchod oznámí sám, než aby o něm dali hlasovat.

Odchod Čunka z vlády si totiž přál premiér Mirek Topolánek (ODS), který jen pár hodin po Čunkově oznámení ohlásil, že z vlády půjdou ministři celkem čtyři. S rekonstrukcí vlády čekal právě na to, až lidovci svého předsedu "vydají".

Ve Vsetíně mu stále rozumějí

Po tom všem je pro mnohé Čechy Čunek směšnou postavičkou - za to, jak neuměl vysvětlit nadprůměrné příjmy své rodiny, jak se vyjadřoval na adresu Romů i jak se zuby nehty držel ve vládě.

V "jeho" Vsetíně mu ale pořád rozumějí.

"Můj názor na Jiřího Čunka se za léta nijak nezměnil. Stále ho řadím mezi nejdůvěryhodnější politiky i při všech těch jeho aférách," konstatuje ředitel vsetínského střediska Diakonie evangelické církv Dan Žárský. Čunek prý "uvízl v nebezpečně zasíťované politice".

"Zasíťovaný" je Čunek i podle jeho dalších vsetínských známých. "Slušný člověk by se asi do politiky neměl rvát. To je špinavá záležitost. Člověk s vysokým morálním kreditem musí dělat ústupky, které mnohdy nestojí za to," tvrdí například sociální demokrat Haas.

"Neměl se nechat zlákat do vysoké politiky, ve Vsetíně byl jednička," dodává.

Ztratí tedy valašští komunální politici nadobro chuť ucházet se o místa ve velké politice? "To nevím, ale u některých to určitě vzbudí ještě větší odpor k hlavnímu městu," přemítá starosta Pitrun.

 

Právě se děje

Další zprávy