Kde se vzal schodek 19 miliard? Pomohly peníze z rezerv

Petr Holub
8. 1. 2009 15:50
Ministerstva využila nového účetního pravidla. Česku prý v budoucnu pomůže ještě více
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Náměstek ministra financí Eduard Janota odmítá spekulace, že vládní statistiky skrývají skutečný stav veřejných financí.

Na důkaz svého tvrzení poskytl deníku Aktuálně.cz předběžná data, jak dopadly rozpočty jednotlivých vládních institucí.

Nové pravidlo

Náměstek připustil, že se bilance státního rozpočtu za rok 2008 zlepšila díky novému účetnímu pravidlu, které platí právě od loňska. Umožňuje totiž ministrům rozpustit ve výdajích finance, které mají uloženy v rezervních fondech.

Tyto výdaje se však nepromítnou ve výdajích rozpočtu, pokud se jeho příjmy a výdaje účtují podle tzv. národní metodiky. Zároveň od nového roku platí zákaz, aby ministři do fondů ukládali další peníze.

"Tato změna se ale týká pouze národní metodiky pro rozpočtovou statistiku. Výsledky podle evropské metodiky ESA95 se po zavedení nového pravidla nemění ani o milimetr," zdůraznil Janota.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Státní dluh roste. Loni zamířil až k bilionu korun

Evropský schodek: 46 miliard

Podle předběžných údajů pokryly ministerské rezervní fondy výdaje za 53 miliard korun a také z toho důvodu skončil loňský deficit podle národní metodiky rekordně nízko: na 19,4 miliardách.

Metodika ESA95 započítává do celkové bilance veřejných financí kromě státního rozpočtu a rezervních fondů ještě výsledky hospodaření státních investičních fondů, zdravotních pojišťoven a místních samospráv.

Zároveň přesněji mapuje toky peněz z Evropské unie. Po započtení všech položek podle ní vychází deficit veřejných financí na 46,3 miliardy korun, tedy 1,2 procenta HDP při odhadovaném ekonomickém růstu o 3,8 procenta.

"Až se data zpřesní může být výsledek o něco lepší," předpokládá Kalouskův náměstek, který má rozpočet na starosti.

Čtyřicet tři miliard na krizi

Pojišťovny, kraje a obce s přebytkem

Státní rozpočet 2008 skončil podle národní metodiky ve schodku 19,4 miliardy. Při výpočtu podle aktuálního principu, který využívá evropská statistika ESA 95, však deficit dosáhl 36 miliard.

V této částce jsou na rozdíl od národní metodiky započteny výdaje z rezervních fondů ve výši 53 miliard, bilanci však zlepšuje vyúčtování evropských dotací.

Metodika ESA 95 eviduje vedle státního rozpočtu také ostatní veřejné fondy. Z nich měly přebytek například zdravotní pojišťovny, které loni zlepšily bilanci o 8,5 miliardy, místní rozpočty o 2,5 miliardy.

Negativní bilanci 9 miliard měl například Fond národního majetku, fondy dopravy a bydlení se dohromady zhoršily o 5 miliard. Po započtení všech položek činí "evropský" deficit veřejných financí 46,3 miliardy.

Údaje jsou předběžné, neměly by se však už měnit v řádu miliard.

Nová pravidla, která mají rezervní fondy v nejbližší době zcela zrušit, nezlepšují pouze bilanci rozpočtu podle národní metodiky, zároveň prospívají stavu veřejných financí. "Stát nemusí emitovat tolik dluhopisů," upozorňuje Janota na miliardové úspory, kterých se Česká republika dočká v příštích letech.

Podle dosavadní praxe se peníze, které ležely v rezervních fondech ministerstev, počítaly do výdajů. I když je nikdo neutratil, tak zvýšily deficit, který stát musel krýt vydáním dluhopisů.

Ještě počátkem roku 2008 leželo na ministerských účtech bez užitku 96 miliard, letos zbývá 43 miliard. V pondělí přitom vláda rozhodla, že je ministerstva nesmějí utratit. Ušetřené miliardy chce vláda využít k oslabení dopadů ekonomické krize.

Proč se zdržely evropské dotace

Náměstek Janota připustil potíže při čerpání evropských dotací. Namísto plánovaných 84 miliard korun se podařilo vyčerpat jen 35 miliard, podle Janoty to ale není v první řadě vinou české administrativy.

Česko nedostalo plánovaných 19 miliard korun tzv. průběžných plateb, které Brusel zadržuje, protože s Čechy dosud neprojednal strategii, jak se bude využití evropských dotací v rozpočtovém období 2007 až 2013 kontrolovat. V tom se ovšem Česko neliší od ostatních členských zemí, které nedostaly rovněž ani euro.

Náměstek připouští, že zdejší ministerské a krajské úřady také předložily méně projektů a tím dostaly méně záloh na jejich rozjezd. Zdržení mohly způsobit zprávy, že se peníze mohou čerpat až s tříletým zpožděním a úřady spoléhají, že všechno ještě doženou. "Proto čekáme vyšší inkaso z Bruselu v roce 2009," předpokládá Janota.

Blogeři píšící o finanční krizi:

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi ze Světové banky
Foto: Aktuálně.cz
Profesor Milan Zelený
Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček z ČSOB
Foto: Aktuálně.cz
Analytik Robert Miller
Foto: Aktuálně.cz
Aleš Michl z Raiffeisenbank

 

Právě se děje

Další zprávy