U lidovců přituhuje. Místopředseda útočí na Kalouska

Kateřina Eliášová
7. 1. 2009 18:54
Ve straně si vyřizují účty i z prezidentské volby
Místopředseda David Macek: Kalousek mi chtěl rozbít hubu
Místopředseda David Macek: Kalousek mi chtěl rozbít hubu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Spory uvnitř KDU-ČSL se stupňují a v rétorice se začíná přitvrzovat. Členové strany se navzájem obviňují, kdo za vyhrocenou situaci může.

Lidovecké tahanice odstartovala nedělní informace, že chce premiér Topolánek z vlády odvolat šéfa lidovců a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka.

Čunek na to kontroval požadavkem odchodu ministra financí a svého vnitrostranického rivala Miroslava Kalouska.

Na vnitrostranickém lidoveckém webu se od toho okamžiku strhla vášnivá debata. Někteří straníci připustili, že KDU-ČSL je těsně před rozpadem.

ČTĚTE: Na lidoveckém webu je dusno. Padla i výzva k rozpuštění

Tříkrálová petice za Kalouska

Po internetu se už začala šířit tzv. "Tříkrálová výzva", která vyjadřuje nesouhlas s návrhem Kalouskova odchodu.

"Považujeme toto rozhodnutí za účelové a politicky neprofesionální, poškozující zájmy České republiky v době jejího předsednictví EU a tím poškozující obraz KDU-ČSL před naší a evropskou veřejností," stojí v petici, pod kterou se podepsali členové KDU-ČSL.

Vedle řadových straníků ji podepsali i vysoce postavení členové strany, například europoslanec Jan Březina nebo šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

DOKUMENT: Tříkrálová výzva členů KDU-ČSL

Bláto na Kalouska

Výzva vyprovokovala k ostré reakci místopředsedu KDU-ČSL Davida Macka, který se připojil k Čunkovi. Také on chce odchod Kalouska z vlády.

Macek ve svém prohlášení oceňuje to, že autoři "výzvy" volí kultivovanou formu sdělení svých požadavků. Podle něj "zastánci prezidenta Klause a ministra Kalouska" nebyli vždy tak smířliví.

"Když jsem vloni prosazoval, aby KDU-ČSL nevolila Václava Klause prezidentem, Miroslav Kalousek před poslanci vyhrožoval, že mi "rozbije hubu" a Pavel Severa s Adolfem Jílkem (šéfové parlamentních klubů - pozn. red.) mě při jednání klubu proti stanovám vyhodili za dveře," napsal Macek v SMS zprávě.

Prolomil tím tak slib mlčenlivosti do pátečních stranických jednání, který si měli dát členové předsednictva.

"My jsme se dohodli na tom, že budeme do pátku držet maximální mediální zdrženlivost. Nechci přilít ani kapku do toho požáru, který už hoří," řekla Aktuálně.cz v úterý místopředsedkyně lidovců a ministryně obrany Vlasta Parkanová. 

Čunek mlčí

Sám Jiří Čunek se k vyhrocené vnitrostranické situaci nevyjádřil.

Médiím zaslal pouze prohlášení, v němž obhajuje svoji práci na ministerstvu pro místní rozvoj. Právě problémy s čerpáním peněz z evropských fondů byly jedním z mnoha Čunkovým potíží, kvůli kterým ho chtěl Topolánek odvolat.

Každý rok v období 2007-2013 by Česko mělo dostat zhruba 100 miliard korun. Loni plánovalo využít 84 miliard korun, podařilo se však připravit projekty za pouhých 35 miliard. To je dokonce méně, než předloni, kdy namísto plánovaných 63 miliard Brusel poslal 39 miliard.

"Česká republika může patřit z pohledu čerpání evropských fondů mezi nejlepší státy Evropské unie," hájí se Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy